Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri İhmal Ediliyor
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, İstanbul’da 23 Nisan 2025’te yaşanan deprem sonrası önemli bir konuyu tekrar gündeme taşıdı. Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) güvenliğinin yıllardır göz ardı edildiğini vurgulayan Mengücük, “Bu konu sadece deprem sonrası değil, her zaman gündemde olmalı” dedi.
Türkiye genelinde dağınık bir yapıya sahip olan ASM’lerin büyük bölümünün depreme dayanıklı olmadığını belirten Mengücük, özellikle İstanbul ve İzmir gibi yüksek riskli bölgelerde ciddi sorunlar yaşandığını dile getirdi.
"SAĞLIK BAKANLIĞI MEVZUATINDA DEPREM GÜVENLİĞİ YOK"
Dr. Mengücük, “ASM’ler mahallelerin tam merkezinde yer alıyor, yani hayati bir öneme sahipler. Buna rağmen, Sağlık Bakanlığı denetimlerinde binanın depreme dayanıklı olup olmadığına bakılmıyor. Yeni açılacak bir sanal ASM için kapının genişliği, rampa eğimi gibi detaylar istenirken, binanın yaşı ya da sağlamlığı hiç sorgulanmıyor” dedi.
"HEKİMLERE SAHİP ÇIKILMIYOR, MEKÂN BULMALARI BEKLENİYOR"
Depreme dayanıklı olmayan binalarda çalışan aile hekimlerinin kendi imkânlarıyla yeni yerler bulmaya zorlandığını da ifade eden Mengücük, “Yıkım kararı çıkan binalardan hekimler çıkarılıyor ama nereye gidecekleri söylenmiyor. Kamu, bu konuda hiçbir destek sunmuyor” diye konuştu.
"ASM’LER AFETTE GÜVENLİ NOKTA OLMALI"
Sendika olarak taleplerinin açık olduğunu dile getiren Mengücük, “ASM’ler, depreme dayanıklı, mühendislik standartlarına uygun, müstakil kamu binalarında hizmet vermelidir. Bu sadece günlük sağlık hizmeti için değil, olası bir afet anında da toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için şarttır” dedi.
"KORUYUCU HEKİMLİK SADECE HASTALIKLA SINIRLI DEĞİL"
Koruyucu hekimliğin sadece hastalıkların önlenmesiyle sınırlı olmadığını belirten Mengücük, “Sağlıkta koruma anlayışı fiziksel koşulları da kapsamalı. Bugün İstanbul’da binin üzerinde ASM var. Bunların yaklaşık yüzde 70’i kamuya ait binalarda. Kalanlar ise çoğunlukla apartman zemin katlarında, hekimler tarafından kiralanmış yerlerde. Bu yapılar ne yazık ki büyük ölçüde depreme dayanıklı değil” dedi.
"YILLARDIR BİLİNEN RİSK YOK SAYILIYOR"
Mengücük sözlerini şöyle tamamladı: “İstanbul’da büyük bir depremin olacağı yıllardır biliniyor. Buna rağmen bugüne kadar ASM’leri kapsayan ciddi bir yeniden yapılandırma yapılmadı. Eğer bu ihmaller sürerse, çok ağır bedeller ödenebilir. Biz ısrarla kamu eliyle güvenli, sağlıklı ve kalıcı çözümler istiyoruz.”
HABER / ERCAN KUTLU - Akzirve konutlarının yer aldığı Bahçeşehir Bahçekent ana caddesi, hafta sonları sürücü kursu araçları nedeniyle kilitleniyor; araçlar ilerleyemiyor, esnaf ve vatandaş mağdur kalıyor.
Doruk Nilüfer Hastanesi Tıbbi Onkoloğu Doçent Doktor Selin Aktürk Esen, Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada erken tanının önemine dikkat çekti.
İstanbul Emniyet Müdürü Sayın Selami Yıldız ile gerçekleştirdiğimiz görüşme, klasik bir röportajın ötesinde, devletin suçla mücadeledeki kararlılığını ve milletine verdiği değeri hissettiren güçlü bir tablo ortaya koydu.
Kış kapıda olsa da Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gönülleri ısıtan bir sanat şöleni başlıyor.
İstanbul genelinde vatandaşın kapısını en çok çaldığı ve derdine en hızlı derman bulduğu belediyeler belli oldu.
Vatandaşın günlük hayatını zorlaştıran trafik ve park sorunu için kapsamlı bir adım atıldı.
Beylikdüzü Belediyesi Şubat Ayı Meclis Toplantısı birinci birleşimi, Beylikdüzü Belediye Başkan Vekili Avukat Önder Serkan Çebi başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Tayfun Özyolcu, yeni eğitim öğretim döneminin ilk günü
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Beylikdüzü’nde yarıyıl tatili sonrası okullarda anlamlı bir başlangıç yapıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Büyükçekmece İlçe Kaymakamı Ali İkram Tuna, yarıyıl tatilinin ardından okullarda anlamlı ve güçlü bir başlangıç yapıldı.
Milletimizin dayanışma ruhunu temsil eden STK’larımızla birlikte, mağfiret müjdecisi Berat Gecesi’ne kavuşmanın huzurunu yaşıyoruz.
Türkiye’de bir ilk Esenyurt’ta hayata geçiyor. İlçe bazında kurulacak olan ilk yüz on iki Komuta Merkezi, Esenyurt’un Battalgazi Mahallesi’nde hizmete hazırlanıyor.
AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Esenyurt Bölge Sorumlusu İlker Gürbüz, Berat Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.