Çocuklarda en sık 2-6 yaş arasında ortaya çıkan ve ebeveynleri oldukça zorlayabilen ‘inatlaşma’ sanılanın aksine bir sorun değil, duygusal gelişim ile benlik algısı oluşumunun olağan bir parçası. Acıbadem Fulya Hastanesi Psikolog Sena Sivri engellenme hissi ortaya çıktığında çocuğun öfkelenmesinin ve kendi dediğini yaptırmaya çalışmasının onun gelişim sürecinin sağlıklı ilerlediğinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekerek, “Çocuklar haz ilkesiyle hareket ederler, benmerkezci bir yapıları vardır ve hep kendi istedikleri olsun isterler. Kurallar ve engellenmelerle karşılaştıklarında da bunları kabul etmek istemez, itiraz ederler. Bireysellik gelişimi için gereklidir bu inatlaşma hali ve aslında çocuğun ‘ben de varım’ deme şeklidir” diyor. Peki çocuklar hangi durumlarda inatlaşıyorlar? Acıbadem Fulya Hastanesi Psikolog Sena Sivri, çocukları inatlaşmaya iten 8 nedeni anlattı, ebeveyn olarak neler yapılması gerektiği konusunda önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
Aşırı otoriter yetiştirme tarzına sahip ebeveynlerin çocuklarında bu otoriteye karşı inatlaşmanın çok daha yoğun görüldüğü yapılan araştırmalarda ortaya konmuş.
Ne yapmalı? Çocuklarda 2-6 yaş arasındaki inatçılığın gelişim sürecinin normal bir parçası olduğunu unutmayın ve reddedici, inatlaşmaya yönelik ya da cezalandırıcı tepkiler vermeyin.
Çocuğun ‘hayır’ dediğine, herhangi bir açıklama yapmadan ısrarcı olunması da inat etmesine neden olabiliyor. Bu dönemde bireyselliğini ispat etmeye çalışan ve sorgulayan çocuk için tek başına ‘hayır’ yanıtı alması engellenme duygusundan başka bir sonuca yol açmıyor.
Ne yapmalı? Neden ısrarcı olduğunuzu sakince açıklamalı, çocuğunuzun bu duruma dair başka soruları varsa yanıtlamalısınız.
Çocuğun her isteği şeyde ‘hayır’ cevabı ile karşılaşması da inatçılık sorununa neden olabilen bir başka önemli etken. “Çünkü çocukların en ihtiyaç duydukları şey kabullenme ve sevgi hissidir. Sürekli ‘hayır’ cevabı çocukta reddedilme ve engellenme duygularını uyandırdığı için inatçılığını pekiştirecektir’ uyarısında bulunan Psikolog Sena Sivri sözlerine şöyle devam ediyor: “İster nedeni aşırı yoğunluk, isterse çocuğun taleplerinin o an gerçekleştirilemiyor olması olsun, isteklerinin tümünü reddetmeyin. Zaman, mekan ve şartları uygun hale getirerek isteklerini gerçekleştirmesine alan tanıyın. Gerçekten ‘hayır’ olanın neden ‘hayır’ olduğunu anlatın. Erteleme gereken durumlarda da bunu izah ederek yapın.
Bazen çocuklar ebeveynlerinden ihtiyaçları olan ilgiyi alamadıklarında huysuzlaşıp, inatlaşarak bu ilgiyi almaya çalışabiliyorlar.
Ne yapmalı? Ne kadar yoğun olursanız olun, onunla etkili zaman geçirmeye özen gösterin. Dikkatinizi bozacak her şeyden uzaklaşarak sadece çocuğunuza zaman ayırın.
Bir gün izin verilen şeye ertesi gün ’hayır’ denildiği durumlarda sorgulamaları arttığı ve kafaları karıştığı için çocuklar inatlaşmaya başlarlar.
Neler yapmalı? Kurallarınız net olmalı, çocuğunuz için anlamsız kalmamalı. Ne, ne zaman neden evet; ne, ne zaman, neden hayır bilgisini onun anlayacağı dilde anlatmanız çok önemli.
Annenin ‘evet’ dediğine babanın ‘hayır’ demesi ya da babanın ‘evet’ dediğine annenin tam aksine olumsuz yaklaşması durumunda çocukların kafası karışıyor, bunun sonucunda inat edebiliyorlar.
Ne yapmalı? Ebeveyn olarak aynı çizgide hareket etmeye özen gösterin. Çocuğunuza karşı tutumunuz ve koyduğunuz kurallar aynı olmalı. Birinizin ‘hayır’ dediğine, diğeriniz asla ‘evet’ dememeli.
İnatlaştığı bir konuda ebeveynin sözünü dinledi diye coşkulu onaylama ve ödüllendirmeler, sanılanın aksine inatlaşmayı pekiştiriyor. Çünkü çocuk her inatlaştığında ödüllendirileceğini öğreniyor.
Ne yapmalı? Hatalı ödüllendirmeden kaçınmalısınız. Bu, çocuğunuzda “Sorun çıkarırsam istediğimi alırım” algısı oluşmaması için çok önemli.
Çocuklar inatçılık konusunda ebeveynlerini rol model olarak alabiliyorlar. Anne babalarının aralarındaki iletişimi sürekli gözlemliyor ve onların birbiriyle iletişimini modelliyorlar.
Ne yapmalı? Anne baba olarak çocuğunuza iyi bir rol model olmalı, inatçı davranışlar sergilemekten kaçınmalısınız.
Ne Zaman Bir Sorunun Habercisi?
Çocuğunuzda inatçı tavırlar geliştiğinde onunla konuşmalı, gerekçelerini dinlenmeli ve ebeveynler olarak kendi gerekçelerinizi de onun anlayacağı bir dilde anlatmalısınız Peki, inatçılık çocuklarda ne zaman bir sorunun habercisi olabiliyor? Psikolog Sena Sivri inatçılığın ancak engellenme ve kuralla karşılaşma anları dışında da çok yoğun yaşandığı takdirde altında bir sorun yatabileceğine işaret ederek, “Çocuk kendisine, çevresine veya eşyalara zarar vermeye başlamışsa, sürekli küskün, kızgın ve öfkeli tavırlar gösteriyorsa, işte o zaman inatçılığın normal gelişim sürecinin bir parçası olmaktan çıkıp sorun haline dönüşmüş olduğundan bahsedebiliriz. Bu durumda bir uzmana başvurmak çok önemli” diyor.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne’de yaşanan hırsızlık olayında, çalıştığı iş yerini soyan bir şahıs, çaldığı para kasasını ve güvenlik kamerası kayıt cihazını mezarlığa gömdü.
HABER /NEZİR KARAYÜN/ ADOM AJANS –Toskana ve Emilia-Romagna bölgelerinde etkili olan şiddetli yağışlar, büyük çaplı sel ve taşkınlara neden oldu. Okullar kapandı, halk tahliye edildi.
HABER /MUHAMMED MUSTAFA KARAYÜN/ ADOM AJANS –Birleşmiş Milletler, dünya genelinde 305 milyon insanın yardıma muhtaç olduğunu duyurdu. Krizlere dikkat çeken kuruluş, 47 milyar dolarlık destek çağrısı yaptı.
HABER /NİLÜFER ALBAYRAK/ ADOM AJANS –Basın özgürlüğü için kritik mesajlar verildi. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yayımlanan raporlar, gazetecilere yönelik baskıların giderek arttığını ortaya koydu.
HABER /MEHMET ÜNAL/ ADOM AJANS –CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali, 3-4 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da voleybol tutkunlarını bir araya getiriyor. Şampiyonluk mücadelesi nefes kesecek.
HABER /MEHMET ÜNAL/ ADOM AJANS –Süper Lig’in kritik haftalarına girilirken Galatasaray hem sahada hem transfer kulislerinde adından söz ettiriyor.
HABER /AHMET KARAYÜN/ ADOM AJANS –İsrail’in saldırıları devam ederken, Filistin halkı dünyanın vicdanına sesleniyor
HABER /DUYGU CANKO/ ADOM AJANS –Ünlü çift Hande Erçel ve Hakan Sabancı, Roma-Paris tren yolculuğunda verdikleri romantik pozlarla sosyal medyada gündem oldu.
HABER /DUYGU CANKO/ ADOM AJANS –Magazin dünyasının örnek çiftlerinden Pelin Akil ve Anıl Altan, boşanma sürecini erteleme kararı aldı.
HABER /NİLÜFER ALBAYRAK/ ADOM AJANS –Ukrayna barış görüşmeleri ve stratejik mineraller anlaşmasıyla gerilen ABD–Rusya ilişkilerinde yeni adımlar öne çıkıyor.
HABER /HACI ALİ YILMAZ/ ADOM AJANS –İstanbul'da son günlerde etkili olan yağışlarla birlikte baraj doluluk oranlarında önemli bir artış yaşanıyor.
HABER /ZEYNEP ÇAĞLAR/ ADOM AJANS –Aşık Veysel Mahallesi’ndeki yeni tesis, emekliler ve gençlerin bir arada vakit geçireceği sosyal yaşam alanı olarak hizmete başladı.
HABER /MEHMET ÜNAL/ ADOM AJANS –Altın piyasasında son günlerdeki düşüşün ardından, 3 Mayıs 2025 itibariyle toparlanma belirtileri gözlemleniyor. Gram altın 4.039 TL, çeyrek altın ise 6.754 TL seviyelerinde işlem görme
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.