Tarih: 12.11.2024 09:41 121

Deprem Önlemleri İçin Yenilikçi Proje

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük depreme karşı elektrik altyapısını güçlendirmek amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile bir iş birliği protokolü imzaladı.

Deprem Önlemleri İçin Yenilikçi Proje

 

Deprem Önlemleri İçin Yenilikçi Proje 

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük depreme karşı elektrik altyapısını güçlendirmek amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile bir iş birliği protokolü imzaladı. Bu iş birliği, İstanbul Avrupa Yakası’nda depreme dayanıklı bir enerji altyapısı oluşturmayı hedefliyor. Proje kapsamında, İTÜ’nün Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama Araştırma Merkezi (MATAM) tarafından geliştirilen MASS haberleşme protokolüne uyumlu deprem ivmeölçer sensörleri ile gerçek zamanlı veri toplanacak. Veriler, bilimsel analizler ile değerlendirilerek risk haritaları oluşturulacak. İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde gerçekleştirilen törene İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal ve BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit katıldı.

“BİLGİ TEMELLİ ÇÖZÜMLER ÜRETİLECEK” 

Törende konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, bu protokolün yenilikçi teknolojilerle deprem araştırmalarında örnek bir çalışma olacağını belirtti. MASS protokollü sayaçlarla çalışacak ivmeölçerlerin, deprem tehlike ve risk analizinde doğruluk sağlayacağını ifade eden Prof. Mandal, bu sistemin yapay zekâ ile sürekli izlenebileceğini ve topluma güvenilir bilgiler sunulacağını vurguladı. Türkiye’de bilgi üreten kurumların başında gelen İTÜ’nün bu projede yer almasının önemine dikkat çeken Mandal, deprem öncesi alınacak önlemler için sağlanacak verilerin gelecekte riskleri azaltmada büyük fayda sağlayacağını belirtti.

BEDAŞ: TRAFO MERKEZLERİNİN DEPREME DAYANIKLILIĞI BELİRLENECEK 

BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit ise, depreme dayanıklılık konusunda trafo ve dağıtım merkezlerinin önemine değinerek, bu merkezlerin sağlamlığını belirlemek için sensörlerin kullanılacağını söyledi. Yiğit, deprem ivmeölçer sensörler sayesinde trafo merkezlerinin dayanıklılığının kısa sürede belirlenebileceğini belirtti. Bu sensörlerin, dağıtım altyapısının olası bir depremde çökmemesi için alınacak önlemler açısından kritik bir rol oynayacağını ifade etti.

PROJE DETAYLARI VE GELECEK ADIMLAR

BEDAŞ ve İTÜ arasında imzalanan protokol kapsamında, yerli üretim olan 50 adet deprem ivmeölçer sensörü geliştirilecek. MASS Haberleşme Protokolü entegrasyonu ile çalışacak sensörlerden elde edilen veriler süper bilgisayarlar ile analiz edilecek ve risk haritalarına işlenecek. Projenin ilerleyen aşamalarında bu sensörlerin sayısının 1500’e çıkarılması ve Türkiye geneline yayılması planlanıyor. Projenin sunduğu avantajlar arasında BEDAŞ’ın elektrik dağıtım altyapısını olası yıkıcı depremlerden koruma, hızlı aksiyon alma ve altyapı bileşenlerinin yerleştirilmesi, planlanması gibi konularda riskleri minimize etme imkanı bulunuyor.

Haber: Duygu Canko


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.