Dijital Detoksun Önemi
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gül Esra Atalay, okulların açılmasına kısa bir süre kala dijital detoksun önemine vurgu yaptı. Dijital teknolojilerin sürekli bildirimler almak ve akış halinde enformasyonu takip etmek anlamına geldiğini belirten Atalay, bu durumun odaklanma kapasitesini olumsuz etkilediğini ve zihinsel yorgunluğa neden olduğunu ifade etti. Atalay, dijital detoksun derin ve kesintisiz odaklanmayı mümkün kılarak zihinsel yorgunluğu azaltabileceğini belirtti.
“FİZİKSEL VE SOSYAL FAYDALAR”
Atalay, dijital detoksun fiziksel aktiviteler, doğada zaman geçirme, yüz yüze sosyal etkileşimler ve kişisel hobilerle ilgilenme fırsatları sunduğunu kaydetti. Sosyal medyada geçirilen uzun zamanların birçok faaliyeti ertelemeye veya vazgeçmeye neden olabileceğine işaret eden Atalay, dijital detoksun bu faaliyetlere yeniden dönmeyi teşvik edebileceğini söyledi. Ayrıca, dijital teknolojilerin kullanımından kaynaklanan fiziksel rahatsızlıkların hafifleyebileceğini vurguladı.
“SOSYAL İLİŞKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİLER”
Sosyal ilişkiler açısından dijital teknolojilerin hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğunu belirten Atalay, teknolojilerin mesafeleri ve zaman sınırlarını ortadan kaldırarak bağlantıda kalmayı sağladığını ancak yüz yüze iletişimi azalttığını ifade etti. Mobil telefonların yüz yüze iletişim sırasında sürekli ekrana bakma alışkanlıklarına yol açtığını belirten Atalay, bu durumun aile içi iletişimi ve arkadaş ilişkilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Dijital detoksun, örneğin yemek masasında telefon kullanımını kısıtlayarak aile içi sohbet ve paylaşımlara fırsat tanıyabileceğini ekledi.
Haber: Duygu CANKO