Diyabete Karşı 6 Önemli Beslenme Kuralı!

Değişen ve sağlıksız hale gelen beslenme alışkanlıkları, hareketten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi ve aşırı kilo, diyabet hastalığını toplum genelinde bir salgına dönüştürüyor.

VİDEO GALERİ 16.11.2021 09:23:18 2878 0
Diyabete Karşı 6 Önemli Beslenme Kuralı!

Hareketsiz Yaşam Tarzı Ve Obezite Tetikliyor

Diyabete Karşı 6 Önemli Beslenme Kuralı!

 

Değişen ve sağlıksız hale gelen beslenme alışkanlıkları, hareketten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi ve aşırı kilo, diyabet hastalığını toplum genelinde bir salgına dönüştürüyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından yayımlanan güncel veriler, Türkiye’de 20-79 yaş arasındaki nüfusun yaklaşık 7 milyonunun diyabet hastası olduğunu gösteriyor. Bu sayının yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15’ine denk geldiğine dikkat çeken Acıbadem Kocaeli Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Selin Cengiz, “Diyabet, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere vücudumuzda birçok sistemi olumsuz etkiliyor. Bu nedenle daha uzun ve sağlıklı yaşamak için hareketli yaşam tarzını ve sağlıklı beslenmeyi benimsemek gerekiyor” diyor.

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, insülin hormonun salgılanmasında ya da etkinliğinde oluşan eksiklikler sonucunda kan şekerinin yükselmesi olarak tanımlanıyor. Diyabet nedeniyle karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında da anormallikler görüldüğünü belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Selin Cengiz, “Çünkü insülin, pankreastaki beta hücrelerinden salgılanan ve vücuda besinlerle alınan karbonhidrat, protein, yağ gibi yakıtların depolanmaları ve kullanılması için kullanılan hormondur. İnsülinin etkisizleşmesi nedeniyle kan şekerinin yükselmesi diyabetlilerde kısa ve uzun süreli sağlık sorunlarının oluşmasına zemin hazırlar. Diyabetlilerde yeterli miktarda insülin salgılanamadığı için insülin eksikliği ile birlikte hiperglisemi (kan şekerinin yükselmesi) oluşmaktadır” diye devam ediyor. Diyabet nedenine göre Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Tip 1 diyabet çocuklukta ortaya çıkıyor

Diyabet nedenine göre Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere ikiye ayrılıyor. Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde görülen Tip 1 diyabetin, insülin yapımında görev alan pankreas beta hücrelerinin tahribatı ile ortaya çıktığını kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Selin Cengiz, “Genetik yatkınlığı olan kişilerde, doğduklarında yeterli olan pankreas beta hücresi zamanla azalır. İnsülinin tamamen eksikliğinde Tip 1 diyabet oluşur. Tedavisinde ise insülin kullanmak gerekir. Çünkü vücut yeteri kadar üretemez hale gelmiştir. Ülkemizde diyabet hastalarının yaklaşık yüzde 5- 10’u bu grupta yer alır” diyor. Selin Cengiz, Tip 1 diyabet belirtilerini de çok su içmek, sık idrara çıkmak, kendiliğinden zayıflama ve aşırı susama hissi olarak sıralıyor.

Diyabette beslenmenin 6 kuralı

Tanı konmuş tüm diyabetlilerin yüzde 90-95’ini oluşturan Tip 2 diyabet ise ilerleyen bir hastalık olarak kendini gösteriyor. Diyabetin bu türünde vücut insülin salgılamasına karşın zamanla hücreler bu insülini kullanamaz hale geliyor, ilerleyen süreçte de insülin yeterli düzeyde salgılanmıyor. Ailede diyabet olması, ilerleyen yaş, obezite, fiziksel aktivite yetersizliği, kadınlarda hamilelik diyabeti gelişmesi, genetik faktörler ile çevresel etmenler Tip 2 diyabetin nedenleri olarak öne çıkıyor. Bu nedenle diyabetin önlenmesi ve tedavisinde sağlıklı beslenme ile yaşam tarzı değişikliklerinin son derece önemli rolü olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Selin Cengiz, “Yapılan çalışmalarda da bu tarz değişikliklerin ilaçla tedaviye kıyasla daha yararlı olduğu belirtiliyor” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Selin Cengiz, diyabette beslenmenin ana başlıklarını 6 maddede topluyor:

  1. Kişiye göre hazırlanmış bir beslenme programı, diyabetlilerin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam tarzı gösterebilmeleri için tedavinin temelini oluşturmaktadır.
  2. Çoğunluğu obezite problemi yaşayan Tip 2 diyabet hastalarının tıbbi beslenme tedavisindeki temel ilke, glisemi, lipid ve kan basıncı hedeflerine ulaşabilmek için enerji alımının kısıtlanması, aktivitenin artırılarak obezitenin düzeltilmesi ve insülin direncinin azaltılmasıdır.
  3. Günlük yağ alımını özellikle doymuş yağ alımını azaltmak, az ve sık beslenmeyi sağlamak, düzenli egzersiz ve beslenme alışkanlıklarında davranış değişikliği yapmak insülin tedavisine gerek duyulmadan metabolik kontrolü sağlar.
  4. Protein, karbonhidrat ve yağlar, günlük ihtiyacı karşılayacak düzeylerde diyette yer almalıdır.
  5. Alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  6. Diyette yeterli posa alımı; glikoz kontrolü, insülin ve ağızdan alınan kan şekerini düşürücü ilaçlara olan ihtiyacı azaltmaya yardımcı olur. Günlük alınması gereken posa miktarı yetişkinler için 30-35 mg/gün olmalıdır.

Karadeniz alası 300 liradan 120 liraya düştü

Beylikdüzü’nde bulunan Türkiye'ye balığı sevdiren adam Balıkçı Kenan Balcı enflasyona inat balık fiyatlarını dibe indirdi. Kilosu 300 lira olan Karadeniz somonu ve alası 120 liradan satılmaya başlandı.

KÜLTÜR SANAT SEZONU KAPANIŞ YAPIYOR

Merkez; Altan Erkekli, Erkan Can, Güven Kıraç, Melek Baykal, Şevket Çoruh ve Sumru Yavrucuk gibi usta isimlerin geçit töreninde şahitlik edecek.

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ İÇİN PEDAL ÇEVİRECEKLER

Çalık, “Çanakkale’de destan yazan atalarımız için düzenlenen bu tur bizim için çok kıymetli. Mutlaka güzel anılarla döneceğinize inanıyorum” diyerek sporculara iyi yolculuklar diledi.

BAŞKAN ÖZER, HIDIRELLEZ NEŞESİNE ORTAK OLDU

Özer, Hıdırellez geleneğini yerine getirerek ateşin üstünden atladı. Programda konuşan Başkan Özer, “Esenyurt bir çiçek bahçesi, siz de bu bahçenin en güzel çiçeklerisiniz. Gününüz kutlu olsun. Neşeniz her daim var olsun” dedi.

Mahalle Hizmet Seferberliği Hız Kesmeden Devam Ediyor

10 mahallesinde başlayan hizmet seferberliği hız kesmeden devam ediyor. Belediye ekiplerinin üçüncü adresi Cihangir Mahallesi oldu. Çalışmaları yerinde takip eden Avcılar’ın genç başkanı Utku Caner Çaykara’ya vatandaşın ilgisi yoğ

Elban, milli takıma yardımcı antrenör oldu

Bağcılar Belediyesi Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı sporcularından olan Emrah Elban, U23 Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımına yardımcı antrenör oldu.

Uğur Yücel ile hâlâ evliyiz, boşanamadık

Gazeteci Sibel Arna’nın youtube programı “Ne Olursan Ol Rahat Ol”a konuk olan usta oyuncu Derya Alabora, 1983’de evlendiği Uğur Yücel ile 30 yıl önce evleri ayırdıklarını ama hâlâ boşanmadıklarını itiraf etti.

Vinç Belediyeyi Harekete Geçirdi..!

Çakmaklı Mahallesi’nde bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu bitişiğindeki inşaat çalışmasında kullanılan kule vinç öğrenciler açısından risk oluşturunca Büyükçekmece Belediyesi harekete geçti.

BAŞKAN ÖZER MUHTARLARLA BULUŞTU

Özer, muhtarların talep ve önerilerini dinleyerek, “Birlikte kamusal yararı gözetecek, halkı esas alacak işler yapmalıyız. Çünkü amacımız halka hizmet. Halk olduğu için bizler varız. Bu anlayışla çalışmalıyız” dedi.

Maarif Platformundan Müfredat Çağrısı

.

Çalık: Gençlerimize Hak Ettikleri Değeri Vermeye Kararlıyız

Çalık, “Beylikdüzü Belediyesi olarak, gençlerimize hak ettikleri değeri vermeye kararlıyız. Onların umutlarını, hayallerini başka memleketlerde aramalarını istemiyoruz. 19 Mayıs ruhu, her yaptığımız işte bize ilham oluyor” ifadele

Yanardağ, Okurlarıyla Buluştu

Konuşmasında geçmişten günümüze uzanan bir alanda din-devlet-toplum ilişkisini de değerlendiren Yanardağ, söyleşisinin ardından BAKSM’de kitaplarını Beylikdüzülü okurları için imzaladı.

Minik dostumuzun artık bir sahibi var

Minik dostumuzun artık bir sahibi var

KÖİ Projeleri, Kayıp Mı Kazanç Mı?

Kamu – Özel İşbirliği (KÖİ) modeli, hayata geçirdiği mega projelerle Türkiye’nin çehresini değiştirdi. Ülke kalkınırken projelere yönelik eleştiriler de vergi kaybının yanı sıra bütçe ve Hazine’ye verdiği yük, kamu borçlanması,

Ünlü Yazardan Almanca Barış Psikolojisi

Tüm dünyada büyük bir okur kitlesi tarafından gün geçtikçe daha da yakından takip edilen yazar, bu kitapta “Barış Psikolojisi” konusunu bütün detaylarıyla, kapsamlı bir biçimde ele alıyor. A.Z. Yayıncılıktan çıkan kitapta barış,

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.