Doğru Bilinen Yanlışlar

Çocuklarda en sık görülen ortopedik sorunlardan biri olan düztabanlık; çoğu zaman ayak yük altındayken yani yere basarken ayak tabanının iç tarafında olması gereken arkın görülmemesi, arkadan bakıldığında topuğun dışa dönük durm

VİDEO GALERİ 1.08.2019 14:32:31 3130 0
Doğru Bilinen Yanlışlar

DÜZTABANLIKLA İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

 

Çocuklarda en sık görülen ortopedik sorunlardan biri olan düztabanlık; çoğu zaman ayak yük altındayken yani yere basarken ayak tabanının iç tarafında olması gereken arkın görülmemesi, arkadan bakıldığında topuğun dışa dönük durması ve tabanın tamamen yerle temas etmesi şeklinde kendini gösteriyor. Ebeveynlerin çocuklarında gördüğü ve endişe ettiği problemlerin başında gelen düztabanlığın temel olarak iki çeşidi bulunuyor. Cerrahi müdahale gerektiren ve tedavi edilmezse kalıcı sakatlanmalara sebebiyet verebilen ‘sert düztabanlık’ toplumda çok sık görülmüyor. Çocuklarda yaygın olarak görülen esnek düztabanlık ise genellikle bir sağlık problemine yol açmıyor. Ebeveynlerin, ayak gelişiminin daha hızlı olduğu ilk 5 yaşta endişelenmemesi öneriliyor. Ancak sert ya da esnek düztabanlık teşhisi için mutlaka bir uzmana danışılması gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Feridun Yumrukçal, düztabanlıkta doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.

 

Sert düztabanlık kalıcı sakatlıklara yol açabiliyor

Sert düztabanlık; doğumda kendini göstermekte ve kayık ayak denilen görüntünün oluşmasına yol açmaktadır. Çoğu zaman ayak bileği kemiklerinden birinin duruşunun bozukluğundan kaynaklanmaktadır ve beraberinde başka rahatsızlıklar da olabilmektedir. Muayenede kesin teşhis konulabilmektedir. Yenidoğan döneminde bazı germe egzersizleri ve alçılamalar uygulansa da; çoğunlukla 6-12 aylıkken cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Sert düztabanlık tedavi edilmezse kalıcı sakatlığa yol açabilmektedir. Fark edildiğinde vakit kaybetmeden uygun tedavinin yapılması gerekmektedir. Sert düztabanlık ne kadar erken fark edilirse ve tedavisine ne kadar erken başlanırsa, uygulanan tedaviden yüz güldürücü sonuç alma şansı bir o kadar yükselmektedir. Toplumda daha sık görülen esnek düztabanlık ise çoğu zaman müdahale edilmesi gereken bir sorun olmamakla birlikte yine de esnek ve sert düztabanlık ayrımını yapmak için bir uzmana danışmak gerekmektedir.

 

Ayak gelişim süreci tamamlanana kadar her bebek düztaban görünür

En sık karşılaşılan düztabanlık esnek düztabanlıktır. Kişi ayaktayken ayak tabanının çökmesi ancak üstüne basmıyorken normal görünümde olması şeklindedir. Bütün bebekler doğduğunda düztaban olarak görülmektedir. Bu yüzden çok küçük yaşlarda düztabanlıktan korkulmamalıdır. Ancak belli bir yaştan sonra özellikle aile öyküsü de varsa esnek düztabanlık görülme ihtimali artmaktadır. Toplumda görülme sıklığı erişkinlerde yüzde 20-25 civarındadır.

 

Ortopedik botlar, tabanlıklar ve egzersiz tedavi yöntemi değil

Esnek düztabanlığı tedavi ile düzeltmek mümkün değildir. Esnek düztabanlık çok şiddetli değilse ayak gelişimi tamamlandıkça kendiliğinden düzelebilmektedir. Eskiden geleneksel olarak tedavi amaçlı tabanlıklar, ortopedik botlar, egzersizler önerilmekteydi. Ancak bilimsel araştırmalar; kullanılan tabanlıkların, botların ve egzersizlerin esnek düztabanlığı düzeltici etkisinin olmadığını göstermektedir. Tabanlıklar, ortopedik botlar, egzersizler ancak esnek düztabanlığın sebep olduğu ağrı ve kolay yorulma gibi ikincil problemleri önlemek amacıyla kullanılabilmektedir. Bunun yanında esnek düztabanlığın şiddeti değişebilmektedir. Şiddetli olanlarda ayağın iç tarafında bir çıkıntı görülebilir. Bu bölgeyi ayakkabı vurabilir, nasırlaşma olabilir. Bunları engellemek için de tabanlık ya da ortopedik bot kullanılabilmektedir. Çocuğa esnek düztabanlık teşhisi konduğunda çoğu zaman 7-8 yaşlarına kadar herhangi bir müdahaleye gerek olmadan takip etmek yeterli olmaktadır.

 

İleri düzey esnek düztabanlıklarda da cerrahi tedavi gerekebiliyor

Esnek düztaban olup ağrı ve aşırı yorulma gibi şikayetleri olan çocuklarda esnek düztabanlığın şiddeti fazla olabilmektedir. Bu tarz problemlerde tabanlık kullanmak gerekmektedir. Esnek düztabanlık çoğu zaman cerrahi tedavi gerektirmese de ileri düzeyde olanlarda cerrahi gerekebilmektedir. Bu tedavide bazı yumuşak doku ameliyatlarının yanı sıra, kemik ameliyatları da yapılabilmektedir. Bunlar kemiklerin uzatılması ve yeniden şekillendirilmesi ile olabileceği gibi, bazı durumlarda ayaktaki eklemlerin dondurulması ile ayağa şekil verilmesi işlemidir. Bu tedavi sonucunda ağrısız olarak günlük hayata devam edilebilmektedir.

 


255 STK'dan Müfredat Çalışması

.

Yerel Basını Linç mi Etmeye Çalışıyorlar?

Geçtiğimiz günlerde 7. Olağan Genel Kurulu’nu yapan Türkiye Yerel Basın Birliği, Balıkçı Kenan Sosyal Tesisleri'nde yeni yönetim ekibini ilk kez bir araya getirdi.

Karadeniz alası 300 liradan 120 liraya düştü

Beylikdüzü’nde bulunan Türkiye'ye balığı sevdiren adam Balıkçı Kenan Balcı enflasyona inat balık fiyatlarını dibe indirdi. Kilosu 300 lira olan Karadeniz somonu ve alası 120 liradan satılmaya başlandı.

KÜLTÜR SANAT SEZONU KAPANIŞ YAPIYOR

Merkez; Altan Erkekli, Erkan Can, Güven Kıraç, Melek Baykal, Şevket Çoruh ve Sumru Yavrucuk gibi usta isimlerin geçit töreninde şahitlik edecek.

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ İÇİN PEDAL ÇEVİRECEKLER

Çalık, “Çanakkale’de destan yazan atalarımız için düzenlenen bu tur bizim için çok kıymetli. Mutlaka güzel anılarla döneceğinize inanıyorum” diyerek sporculara iyi yolculuklar diledi.

BAŞKAN ÖZER, HIDIRELLEZ NEŞESİNE ORTAK OLDU

Özer, Hıdırellez geleneğini yerine getirerek ateşin üstünden atladı. Programda konuşan Başkan Özer, “Esenyurt bir çiçek bahçesi, siz de bu bahçenin en güzel çiçeklerisiniz. Gününüz kutlu olsun. Neşeniz her daim var olsun” dedi.

Mahalle Hizmet Seferberliği Hız Kesmeden Devam Ediyor

10 mahallesinde başlayan hizmet seferberliği hız kesmeden devam ediyor. Belediye ekiplerinin üçüncü adresi Cihangir Mahallesi oldu. Çalışmaları yerinde takip eden Avcılar’ın genç başkanı Utku Caner Çaykara’ya vatandaşın ilgisi yoğ

Elban, milli takıma yardımcı antrenör oldu

Bağcılar Belediyesi Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı sporcularından olan Emrah Elban, U23 Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımına yardımcı antrenör oldu.

Uğur Yücel ile hâlâ evliyiz, boşanamadık

Gazeteci Sibel Arna’nın youtube programı “Ne Olursan Ol Rahat Ol”a konuk olan usta oyuncu Derya Alabora, 1983’de evlendiği Uğur Yücel ile 30 yıl önce evleri ayırdıklarını ama hâlâ boşanmadıklarını itiraf etti.

Vinç Belediyeyi Harekete Geçirdi..!

Çakmaklı Mahallesi’nde bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu bitişiğindeki inşaat çalışmasında kullanılan kule vinç öğrenciler açısından risk oluşturunca Büyükçekmece Belediyesi harekete geçti.

BAŞKAN ÖZER MUHTARLARLA BULUŞTU

Özer, muhtarların talep ve önerilerini dinleyerek, “Birlikte kamusal yararı gözetecek, halkı esas alacak işler yapmalıyız. Çünkü amacımız halka hizmet. Halk olduğu için bizler varız. Bu anlayışla çalışmalıyız” dedi.

Maarif Platformundan Müfredat Çağrısı

.

Çalık: Gençlerimize Hak Ettikleri Değeri Vermeye Kararlıyız

Çalık, “Beylikdüzü Belediyesi olarak, gençlerimize hak ettikleri değeri vermeye kararlıyız. Onların umutlarını, hayallerini başka memleketlerde aramalarını istemiyoruz. 19 Mayıs ruhu, her yaptığımız işte bize ilham oluyor” ifadele

Yanardağ, Okurlarıyla Buluştu

Konuşmasında geçmişten günümüze uzanan bir alanda din-devlet-toplum ilişkisini de değerlendiren Yanardağ, söyleşisinin ardından BAKSM’de kitaplarını Beylikdüzülü okurları için imzaladı.

Minik dostumuzun artık bir sahibi var

Minik dostumuzun artık bir sahibi var

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.