Geleceğin Yıldızlarını Belirliyor

Spor analitiği geleceğin futbol yıldızlarını tespit ediyor.

SPOR 31.07.2019 12:12:17 2944 0
Geleceğin Yıldızlarını Belirliyor

Dünyanın en popüler sporu futbol ve spor kulüpleri bu sporda en iyi takıma sahip olmak için kıran kırana bir yarış içindeler. Rekabet bu kadar fazlayken ve transfer bedelleri bu kadar yüksekken en doğru oyuncuyu seçebilmek o kadar da kolay değil. Üstelik takıma iyi bir oyuncu katabilmek de başarı için yeterli olmuyor, bir takım olarak başarıya ulaşmak için her oyuncunun performansının ve yeteneklerinin doğru analiz edilmesi ve sahada doğru konumlandırılması gerekiyor. Bu oldukça zaman alan ve maliyetli bir süreç, ancak SAS gibi yapay zeka destekli analitik çözümler sunan şirketler sayesinde artık daha etkili ve kolay şekilde bu süreci yönetmek, riskleri analiz ederek doğru taktikler geliştirmek mümkün hale geldi.

SAS çözümlerini kullanan Hollandalı spor analitik şirketi SciSports, geliştirdiği gerçek zamanlı takip sistemiyle dünyanın önde gelen liglerinde yer alan güçlü kulüplere oyuncu seçiminde ve oyunun geliştirilmesinde önemli katkılar sunuyor. SciSports’un geliştirdiği SciSkill Endeksi dünyadaki her profesyonel futbolcuyu tek bir evrensel endekste değerlendiriyor. Şirket, her hafta 244 ligde 2.000'den fazla maçı SciSkill teknolojisi ile analiz ediyor, 90.000'den fazla oyuncunun kalitesini, yeteneğini ve değerini hesaplamak için makine öğrenme algoritmalarını kullanıyor. Bu, kulüplerin yeteneklerini bulmalarına, belirli bir profile uyan oyuncuları aramalarına ve rakiplerini analiz etmelerine yardımcı oluyor. Üstelik, sadece topu süren oyuncuyu değil, tüm oyunu analiz eden SciSports, otomatik olarak 3D veri üreten gerçek zamanlı izleme teknolojisi BallJames sayesinde stadyum etrafına yerleştirilen on dört kamerayla sahadaki her hareketi kaydediyor. Bu yolla elde edilen detaylı veriler; hayranların oyunu sanal gerçeklik kullanarak her açıdan tecrübe etmelerinde, spor bahislerinde ve fantezi sporlarında olmak üzere pek çok şekilde kullanılabiliyor. Tüm bu verilerin analizinde SAS çözümleri çok önemli bir yer tutuyor.

“Başarılı kulüpler yükselen yıldızları tespit etmek için gelişmiş analitik kullanıyorlar”

“Amacımız gerçek zamanlı veri analitiğini dünyadaki milyarlarca futbol taraftarına sunabilmek. SAS ile iş birliği yaparak bunu mümkün hale getirdik.” diyen SciSports Kurucusu ve Inovasyondan Sorumlu Başkanı Giels Brouwer, bunda SAS platformunun çok yönlülüğünün de önemli bir faktör olduğunu ifade ediyor. 8 basamaklı figürlerin yer aldığı sözleşmelerin çağında, oyuncu seçimlerinin takımlar için daha da önemli hale geldiğine değinen Brouwer, “En iyi takıma sahip olmak için birkaç iyi transfer yapmak yetmiyor, liglerde üst sıralara çıkmak için en iyi oyuncu kombinasyonuna sahip olmak gerekiyor. Oyuncu seçimi için on yıllardır, izciler ve takım koçları gözlem, ilkel veriler ve sezgiyi kullandılar, ancak günümüzde başarılı kulüpler yükselen yıldızları ve düşük değerli oyuncuları tespit etmek için artık gelişmiş analitik kullanıyorlar.” diye konuştu.

SAS ile daha hızlıyız

SAS ile işleme gücünü gerektiği gibi yukarı veya aşağı ölçeklendirme, modelleri gerçek zamanlı olarak üretime alma, her şeyi tek bir platformda geliştirme ve açık kaynak ile tümleştirme yeteneğine sahip olduklarını söyleyen Giels Brouwer “Bu sayede veri bilimcilerimiz tüm araştırmaları açık kaynakta yapabiliyorlar ve modellerin üretimi konusunda endişelenmeleri gerekmiyor. SAS çok daha kolay ve hızlı bir şekilde işlem yapmayı da mümkün hale getiriyor. Örneğin Python’da 100 satır kod gerektiren bir analiz SAS’ta yalnızca beş satır kod ile halledilebiliyor. Bu pazarda hızımızı artırıyor ki spor analitiğinde bu çok önemli.” dedi.

SAS HAKKINDA

SAS, analitikte dünya lideridir. Yenilikçi yazılımlar ve hizmetler ile SAS, dünyadaki müşterilerine veriyi bilgiye dönüştürmeleri için güç ve ilham verir. SAS, “THE POWER TO KNOW” anlayışıyla hizmet sunmaktadır.


Özer; Sizler Benim İsimsiz Kahramanlarımsınız

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla belediye personellerini görev yerlerinde ziyaret eden Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, ilçeye büyük bir özveriyle hizmet veren emekçilerin işçi bayramını kutladı.

Balcıoğlu, Saha Çalışmalarını Denetliyor

İncelemelerin ardından Balcıoğlu, sahil kesiminde vatandaşlarla bir araya gelerek, onların beklenti, talep ve önerilerini dinledi.

Dünya Dans Günü’nde farklı kültürler buluştu

Mimaroba Büyük Atatürk Parkı’nda düzenlenen etkinliğe ilgi ve katılım yoğun olurken farklı kültürlerden danslar öğrenen vatandaşlar hem Dünya Dans Günü’nü kutladı hem de unutulmaz bir gün yaşadı.

Nisan ayı üretici market fiyat değişimi Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayı üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlerini yaptığı görüntülü basın açıklamasıyla değerlendir

Travmaları Aşmanın Yolları..!

Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Dünde kalsın travmalar, biz bugünü yaşayalım” adlı bir seminer düzenlendi. Travma tedavisinin ele alındığı seminerde uzman psikolog Gül Çolak, EMDR tedavi sürecinin üzerinde durdu.

İmamoğlu'ndan Eyüpsultan Belediyesi'ne ziyaret

Yüksek ilgi, ayrımcılık yapmamak, bir de gerçekten hizmet verirken topyekun, tüm karma duyguları içinde tutan, nitelikli, liyakatli, ahlaklı davranan herkesin bizimle yol yürüyebileceğini ispat eden, hassas bir dönemi yöneteceksin

Gürpınar Sahili Düzenleniyor

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay ve İBB Fen İşleri Daire Başkanı Recep Korkut ile birlikte Gürpınar Sahil’de incelemelerde bulundu.

Balıkçı Kenan’da balık fiyatları dibe vurdu

Balık tezgahlarında bereket devam ediyor. En verimli sezonlardan birini geçirdik diyen Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucu Balıkçı Kenan Balcı, istavrit, sardalya, tirsi ve sarpa balıklarının kilosunun 100 liraya düştü.

Öğretmen Hareketliliği Düzenlendi

Gürpınar 75.Yıl Cumhuriyet İlk Okulu, ‘’İngilizce’ye Adım At’’ projesi kapsamında Belçika Genk Şehri’ne Erasmus kapsamında bir öğretmen hareketliliği düzenlendi.

ÇEVİÇELLE'den Sıfır Atık Ödül Töreni

.

Cem Yılmaz’dan arabeskin kralına 30 bin dolarlık hediye

Sibel Arna’nın youtube programı “Ne Olursan Ol Rahat Ol”a konuk oldu. Stüdyosundaki iki büyük profesyonel kayıt aletini Cem Yılmaz’ın hediye ettiğini söyleyen Bayar, tanesi 15-16 bin dolar olan cihazlar için Yılmaz’a teşekkür etti

TÜBİTAK’ın Özel Çağrısına DEÜ Damgası

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 – ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı’na yapılan başvurular neticesinde destek almaya hak kazanan projeler belli oldu.

İSKİ hijyenik su için kapasite artırıyor...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin köklü kuruluşu İSKİ, şehrin Avrupa yakasındaki olası su kesintilerinin önüne geçecek tesisin temelini attı

Atık Yönetimini Bilinçlendiriyorlar

Çalık, “Gelecek nesillerin çevre konusundaki farkındalığının artması ve sürdürülebilir bir gelecek için atılan bu tür adımlar, toplumun çevre konusundaki bilinç seviyesini yükseltmeye yardımcı olacaktır” dedi.

Atel İnşaattan 23 Nisan Kutlaması

.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.