Grip Aşısı Koronavirüse Karşı Koruyucu Mu?

Neden aşı yaptırmalıyız? Aşı nedir? Aşı kimlere yapılabilir? Koronavirüs salgınında grip aşısı yaptırmanın bir önemi var mıdır? Aşı ile ilgili merak edilenleri sizler için Aile Hekimi Dr. Mustafa Çukuryıldız’a sorduk.

VİDEO GALERİ 19.09.2020 18:12:42 2539 0
Grip Aşısı Koronavirüse Karşı Koruyucu Mu?

Grip Aşısı Koronavirüse Karşı Koruyucu Mu?

Neden aşı yaptırmalıyız? Aşı nedir? Aşı kimlere yapılabilir? Koronavirüs salgınında grip aşısı yaptırmanın bir önemi var mıdır? Aşı ile ilgili merak edilenleri sizler için Aile Hekimi Dr. Mustafa Çukuryıldız’a sorduk.

Koronavirüs dönemimde herkesin aklına sıkça gelen sorulardan bir tanesi aşı sorusudur. Acaba grip veya zatürree aşısı yaptırmalı mıyız? Bu aşıların koronavirüs için bir koruyucu etkisi olur mu? Bu soruların cevaplarını Aile Hekimi Dr. Mustafa Çukuryıldız’a sorduk.

Grip Nedir?

Dr. Mustafa Çukuryıldız: İnfluenza (grip), her yıl genellikle ekim ve mayıs ayları arasında ABD de başlayarak Dünya genelinde yayılım gösteren bulaşıcı bir hastalıktır.

 Grip, influenza virüslerinden kaynaklanır, ve esas olarak öksürük, hapşırma ve yakın temas ile yayılır. Herkese grip bulaşabilir. Grip aniden başlar ve birkaç gün belirtileri görülebilir. Belirtiler yaşa cinsiyete vb. göre değişebilmekle beraber şunlar olabilir:

· Ateş / titreme

· Boğaz ağrısı

· Kas ağrıları

· Öksürük

 · Bitkinlik

· Baş ağrısı

· Burun akıntısı veya tıkanıklığı

Grip ayrıca zatürree ve kan enfeksiyonlarına neden olabilir, küçük çocuklarda ishal gibi hastalıklara açabilir. Kalp veya akciğer hastalığı gibi bir şikayetiniz var ise, grip bu rahatsızlıkları daha da kötüleştirebilir. Bazı insanlar için grip daha tehlikelidir. Bebekler ve küçük çocuklar, 65 yaş ve üzerinde olanlar, gebeler, bazı hastalıklara sahip kişiler ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar en yüksek risk altındadır. Birleşik Devletlerde her yıl binlerce kişi gripten ölür ve çok daha fazlası hastaneye yatırılır.

Aşı Nedir?

Çukuryıldız; Aşı, hastalıklara karşı bağışıklık sağlama amacı ile insana verilen zayıflatılmış hastalık virüsü, hastalık etkeninin parçaları veya salgıları ile oluşturulan çözeltilerdir. Hastalıklara karşı vücut, bağışıklık sistemi ile yanıt verir. Bağışıklık sisteminin hastalık etkeni vücuda girmeden, yani hastalık gelişmeden, etkeni tanıması ve onu yenecek yanıtı geliştirmesi aşılamanın temel ilkesidir.

Grip aşısı:

· Grip olmanızı önleyebilir,

 · Size bulaşsa bile gribi daha hafif geçirmenizi sağlayabilir

· Gribi ailenize ve diğer insanlara bulaştırmanıza engel olabilir.

 

Grip Aşısını Her Yıl Yaptırmalı mıyım?

Çukuryıldız; Her yıl mevsimsel gribe neden olan grip virüsü değişir. Grip aşısının içeriğini Dünya Sağlık Örgütünün  bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlemesiyle  geliştirilir ve aşının içeriği de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değiştirilir. Aşı, yapıldığı grip sezonu için etkilidir ve koruyuculuğu  6-8 ay arasındadır . Bu nedenle; Eskiden uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmalıdır.

Aşının koruyucu etkisi, aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlayacağı için aşının en uygun zamanı, gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesidir. Ekim ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih edilmelidir. Aşılanmayanlar kişiler ise mart ayının sonuna kadar aşılanabilir.

Grip aşısı kimlere uygulanmamalıdır?

Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara, daha önce herhangi bir mevsimsel influenza aşısı ile ciddi(ölümcül) alerji öyküsü olanlara uygulanmamalıdır. 

Grip Aşısı Koronavirüsten Korur Mu?

Dr. Mustafa Çukuryıldız ,grip aşısı olmanın koronavirüs pandemi sürecinde çok önemli bir avantaj sağlayacağını belirtti. Özellikle soğuk havayla birlikte insanların kapalı yerlere gitmeye başlamasının da vaka sayısının artmasında olumsuz etki yaratacağını belirten Dr. Mustafa Çukuryıldız bu noktada grip aşısı olmanın alınacak önlemlerin başında geldiğini belirtti.

Grip aşısı mutlaka olunmalı çünkü ateş, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, ishal, kırıklık, kusma gibi şikayetler hem koronavirüs hem de grip nedeniyle oluşabiliyor. Dolayısıyla başlangıç aşamasında bu ikisini birbirinden ayırmak zor. Koronavirüs testleri bazen yüzde 100 doğru sonuç vermeyebildiği düşünüldüğünde, kişinin hangi hastalığa yakalandığını ayırabilmek için grip aşısı çok önemli bir veri olacak. Yani grip aşısı olmuş bir hasta geldiğinde, bu belirtiler varsa koronavirüs olduğunu anlayacağız.


Genç Başkandan Mahalle Hizmet Seferberliği

Sabahın ilk saatlerinde göreve başlayan Avcılar Belediyesi ekipleri mahalleyi sokak sokak gezerek çalışmalarını gerçekleştirdi . Avcılar’ın genç ve dinamik başkanı Utku Caner Çaykara da çalışmaları yerinde takip etti.

MSB: Irak'ın kuzeyinde 32 terörist etkisiz!

MSB: Irak'ın kuzeyinde 32 terörist etkisiz!

Çocuklarda salyanın nedeni geniz eti büyümesi!

Çocuklarda salyanın nedeni geniz eti büyümesi!

Yıldırım'da okul sporları ilçe şenlikleri devam ediyor

Yıldırım'da okul sporları ilçe şenlikleri devam ediyor

İzmit'te kadınlar mikro kredi ile hayallerini gerçekleştiriyor

İzmit'te kadınlar mikro kredi ile hayallerini gerçekleştiriyor

Yeditepe Üniversitesi Dilek Ödülleri sahiplerini buldu

Yeditepe Üniversitesi Dilek Ödülleri sahiplerini buldu

Bakan Tekin Diyarbakır'da eğitimi değerlendirdi

Bakan Tekin Diyarbakır'da eğitimi değerlendirdi

Bursa Osmangazi'de 19 Mayıs coşkusu Haluk Levent konseri

Bursa Osmangazi'de 19 Mayıs coşkusu Haluk Levent konseri

Merkez'in sıkılaştırıcı adımların etkisi sürüyor

Merkez'in sıkılaştırıcı adımların etkisi sürüyor

Özer; Adil, kapsayıcı ve ulaşılabilir bir yönetim olacağız... (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Özer, “Demokrasinin işleyebilmesi için gece gündüz demeden halkın bilgi alma hakkını karşılayan basın emekçilerine gereken saygıyı ve ilgiyi göstereceğiz” dedi.

Özer; Sizler Benim İsimsiz Kahramanlarımsınız

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla belediye personellerini görev yerlerinde ziyaret eden Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, ilçeye büyük bir özveriyle hizmet veren emekçilerin işçi bayramını kutladı.

Balcıoğlu, Saha Çalışmalarını Denetliyor

İncelemelerin ardından Balcıoğlu, sahil kesiminde vatandaşlarla bir araya gelerek, onların beklenti, talep ve önerilerini dinledi.

Dünya Dans Günü’nde farklı kültürler buluştu

Mimaroba Büyük Atatürk Parkı’nda düzenlenen etkinliğe ilgi ve katılım yoğun olurken farklı kültürlerden danslar öğrenen vatandaşlar hem Dünya Dans Günü’nü kutladı hem de unutulmaz bir gün yaşadı.

Nisan ayı üretici market fiyat değişimi Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayı üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlerini yaptığı görüntülü basın açıklamasıyla değerlendir

Travmaları Aşmanın Yolları..!

Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Dünde kalsın travmalar, biz bugünü yaşayalım” adlı bir seminer düzenlendi. Travma tedavisinin ele alındığı seminerde uzman psikolog Gül Çolak, EMDR tedavi sürecinin üzerinde durdu.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.