Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılının ilk 7 ayında limanlarda elleçlenen yük miktarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 artarak 313 milyon 269 bin 412 ton, elleçlenen konteyner miktarının ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 artarak 7 milyon 881 bin 828 TEU’ya ulaştığını duyurdu.
ANKARA (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2024 yılı Ocak-Temmuz dönemi denizcilik istatistiklerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin dünyanın önde gelen denizci ülkelerinden biri olduğunun altını çizerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde Türkiye’yi önemli bir liman merkezi haline getirdiklerini söyledi. Uraloğlu, “Ülkemizin deniz ticaretinden daha fazla pay alması için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz.” dedi.
TEMMUZ’DA LİMANLARDA ELLEÇLENEN YÜK MİKTARI 44 MİLYON 85 BİN 87 TON
Deniz ticaret hacmini artırmanın ülke ekonomisi ve istihdamında çok önemli bir görev gördüğünü, Bakanlık olarak denizlerden sağlanan imkanların artırılması, kaynakların ekonomiye kazandırılması için gerekli atılımların ve yatırımların yapıldığını kaydeden Bakan Uraloğlu, "Bu yılın temmuz ayında limanlarımızda elleçlenen yük miktarı 44 milyon 85 bin 87 ton olarak gerçekleşti. 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde limanlarımızda elleçlenen yük miktarı ise toplam 313 milyon 269 bin 412 tona ulaştı. Temmuz ayında limanlarımızdan yurt dışı limanlarına giden yük miktarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 artışla 11 milyon 892 bin 9 ton olarak gerçekleşti. Yurt dışı limanlarından limanlarımıza gelen yük miktarı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,1 azalarak 20 milyon 311 bin 874 ton olarak gerçekleşti. Temmuz ayında yurt dışı yük taşımaları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azalarak 32 milyon 203 bin 883 ton olarak gerçekleşti.” diye konuştu.
EN FAZLA YÜK ELLEÇLEMESİ 7 MİLYON 67 BİN 900 TON YÜK İLE ALİAĞA’DA GERÇEKLEŞTİ
Temmuz ayında bölge liman başkanlıkları bazında ise en fazla yük elleçlemesinin 7 milyon 67 bin 900 ton yük ile Aliağa Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesislerinde gerçekleştiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Aliağa Bölge Liman Başkanlığını 6 milyon 888 bin 671 ton ile Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı ve 5 milyon 577 bin 204 ile İskenderun Bölge Liman Başkanlığı takip etti” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, temmuz ayında limanlarda deniz yoluyla yapılan transit yük taşımalarının 6 milyon 460 bin 580 ton, kabotajda taşınan yük miktarının ise 5 milyon 420 bin 624 ton olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Uraloğlu, temmuz ayında taşınan yük cinsleri bazında bir önceki aya göre en fazla artış gösteren yük cinsinin demir cevheri ve konsantreleri elleçlemesi olduğunu kaydederek, limanlardan 1 milyon 465 bin 465 ton demir cevheri ve konsantreleri yük elleçlemesi gerçekleştirildiğini belirtti. Bunu hurda demir ile alüminyum cevheri ve konsantreleri yüklerinin izlediğini anlatan Uraloğlu, "Temmuz ayında portland çimento 762 bin 325 ton ile limanlarımızdan yurt dışına gitmek üzere gemilerle en fazla taşınan yük cinsi oldu. Söz konusu yük cinsini rulo sac ve feldispat yük cinsleri takip etti. Ham petrol yük cinsi, yurt dışından limanlarımıza gelen gemilerde en fazla taşınan yükler arasında ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla, briketlenmemiş taşkömürü ve hurda demir yük cinsleri takip etti." bilgisini paylaştı.
EN FAZLA YÜK İTALYA'YA
Bakan Uraloğlu, Temmuz ayında limanlarımızdan deniz yolu ile yurt dışına gitmek üzere yapılan yüklemelerde en fazla yük taşıması İtalya'ya yapılan taşımalarda gerçekleştirildiğini, bunu İspanya ve ABD’ye yapılan taşımaların takip ettiğini kaydetti. Deniz yolu ile limanlarımıza gelen en fazla yükün Rusya'dan yapılan taşımalar olduğunu belirten Uraloğlu, "Temmuz ayında limanlarımızda elleçlenen 32 milyon 203 bin 883 ton yurt dışı yükün yüzde 8’i Türk bayraklı gemilerle taşındı. Temmuz ayında Türk bayraklı gemilerle taşınan yurt dışı yük miktarı 2 milyon 578 bin 844 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 azaldı. Yabancı bayraklı gemiler ile taşınan yurt dışı yük miktarı ise 29 milyon 625 bin 39 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 azaldı." diye konuştu.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, İstanbul Çekmeköy’de öğrencisi tarafından bıçaklanarak hayatını kaybeden öğretmen Fatma Nur Çelik için taziye ziyareti.
Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan Büyükşehir İlkokulu Müdürü Cevat Ağırbaş’ı ziyaret etti.
Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Necmettin Sarıkaya’yı ziyaret etti.
Beylikdüzü Karadenizliler Derneği ve Beylikdüzü İl Dernekler Federasyonu Başkanı, Euro Moda ve Prenses Bijuteri Yönetim Kurulu Başkanı, siyasetçi iş insanı Halil İbrahim Türkgenç, geleneksel iftar programında dostlarını ağırladı.
HABER / NEZİR KARAYÜN - Bağlamasıyla yirmi yıldır sahnelerin yükünü taşıyan Bülent Genç, ilk tekli çalışması Oy Nazlım ile kendi hikâyesini anlatıyor. Güçlü yorumu ile tanınan Xecê Herdem’in eşliği, esere derin bir duygu katıyor.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin günlük yaşamda daha bağımsız, daha güçlü ve daha özgüvenli bireyler olmalarını desteklemek amacıyla hazırlanan Yaşam Becerileri
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Ali Yalçın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla acı bir haberi kamuoyuyla paylaştı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Beylikdüzü Büyükşehir Yücel Akkaş Ortaokulu Müdürü Edip Han, okul öğretmeni Nurşen Turan İnan’ın ve öğrencilerine teşekkür etti.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Postacı bilimsel çalışmaları ve girişimci düşünceyi destekliyoruz.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Girişimciliğin yalnızca ticaret değil, hayatın her alanında çözüm üretme ve yenilik geliştirme becerisi olduğuna dikkat çekildi.
HABER: NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nuri Aslan, Beylikdüzü’nde yapılan hizmetleri yerinde gördü.
HABER / NEZİR KARAYÜN - 2025 yılında gelir elde eden milyonlarca mükellef için yıllık gelir vergisi beyannamesi dönemi başlıyor. Beyanlar mart ayı boyunca elektronik ortamda verilecek, vergiler iki taksitte ödenecek.
HABER: NEZİR KARAYÜN - Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Teşkilat Başkanı Musa Ertugan tarafından Antalya’da düzenlenen iftar programı öncesinde Türkiye gündemine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.