Tarih: 01.01.0001 00:00 3929

İlahiyatçı Işık’tan 'Mevlana'dan Öğütler' Programı

'Mevlana'dan Öğütler' programında konuşan Doç. Dr. Emin Işık, Hz. Mevlana'nın bir şiirini açıklayarak, 'Nimete tapmayın, nimeti vereni sevin. Nimete şükretmek, nimetten daha değerlidir' dedi.

İlahiyatçı Işık’tan

İlahiyatçı Yazar Doç. Dr. Emin Işık, Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün düzenlediği "Mevlâna'dan Öğütler" programı kapsamında Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde Esenliler ile bir araya geldi. Işık, Mevlana Celalleddin-i Rumi’nin ünü dünyaya yayılan eseri Mesnevi'de yer alan bir şiirin 'Kesafet-i cismaniyeden kurtulmadıkça letafet-i ruhaniyeye vasıl olmak imkânı yoktur' dizelerini açıkladı.

Dünya Malını Putlaştırmayın

Şiirde geçen 'cismaniye'den kastın beden olduğunu söyleyen Işık, "Cismin, yani bedenin kendine mahsus maddi ihtiyaçları vardır, bunlardan kurtulmadan ruhi bakımdan olgunlaşma olmaz. Peki, bu maddi ihtiyaçlardan nasıl kurtulacağız? Aslında bu ihtiyaçlardan değil, bunları put yapmaktan kurtulmalıyız. Yemeyi, giyinmeyi, alışverişi, dünya nimetlerini kendinize put yapıp onlara tapmayacaksınız. Dünyaya ait şeylere fazla sevgi gösterip onlara bağlanmamak gerekiyor; çünkü bunların hepsi geçicidir. Nimetlere bağlansanız bile bunları terk edip gideceksiniz bir gün. Bunlardan kurtulmadan da ahlâken ve manevi olarak gelişemezsiniz" şeklinde konuştu.

Nimeti Vereni Sevin

Hz. Mevlana'nın Mesnevi'de, 'Sevecekseniz eğer, nimeti vereni sevin' dediğini söyleyen Işık, "Nimete tapmayın, işte bütün mesele bu. Biz nimetin peşinde koşuyoruz fakat nimeti verenin peşinde koşmuyoruz. Nimete şükretmek, nimetten daha değerlidir Allah katında. Bizler Allah'ın nimetleri için çok az şükrediyoruz. Geçici dünyaya kapılıyoruz ve ahireti unutuyoruz. Hal böyle olunca dünyada savaşlar, hırsızlıklar oluyor, suç oranı gittikçe yükseliyor" dedi.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.