Manevi Değeri Yüksek Eserler De İstanbul’da

İBB, müzayede evi Sotheby's’in “İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları” başlıklı koleksiyonu arasında yer alan 9 adet Kur'an-ı Kerim sayfaları ve el yazmaları satın aldı.

KÜLTÜR-SANAT 5.04.2021 11:35:18 2566 0
Manevi Değeri Yüksek Eserler De İstanbul’da

Manevi Değeri Yüksek Eserler De İstanbul’da

İBB, müzayede evi Sotheby's’in “İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları” başlıklı koleksiyonu arasında yer alan 9 adet Kur'an-ı Kerim sayfaları ve el yazmaları satın aldı. 1.200 yıllık Zuhruf Suresi'nin ve 1.100 yıllık Maide Suresi'nin yer aldığı el yazmaları ile 700 yıllık Kur'an-ı Kerim sayfaları, Mesnevi ve Bahaeddin Veled'in İbtidâ-Nâme’si artık İstanbul’un oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2020’de National Gallery’den satın alarak Saraçhane Sergi Salonu’nda gösterimini yaptığı Fatih portresinin ardından manevi değeri çok yüksek eserleri de Türkiye’ye kazandırdı İngiltere’de bulunan Sotheby’s, "İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları" başlıklı koleksiyonuyla 183 parça tarihi eseri satışa sundu. İBB, aralarında el yazması Kuran-ı Kerim sayfalarının, Mesnevi’nin ve el dokuması halıların bulunduğu parçaları koleksiyonuna kattı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, çok değerli bir koleksiyonun ait olduğu topraklara getirdiklerini söyledi. Polat, koleksiyonun İstanbullularla, önce Saraçhane Sergi Salonu’nda sonra da yapımı devam eden Feshane Tasavvuf Müzesi’nde buluşturulacağını aktardı. 

“KUR’AN’I KERİM’İN ULAŞMASI ÇOK DEĞERLİ”

Müzayedede satın alınan Kuran-ı Kerim sayfalarının çok nadir bulunan eserler olduğunu kaydeden Polat, “Böylesine eskiye tarihlenen örnekleri çok sınırlı sayıda var. İslamiyet’in hakim olduğu bir coğrafyaya Kur’an’ı Kerim’in ulaşması çok değerli. Özellikle bu döneme ulaşan Kur’an’ı Kerim’ler bazen tek sayfa, bazen tarihi bir yazmanın tek kopyası olarak ulaşabiliyor” dedi.

Doğu toplumlarının yarattığı çok değerli sanatsal, kültürel eserlerin müzayedede yer aldığı bilgisini veren Polat, İstanbul’a kazandırılan eserlerin İstanbul halkı ile buluşturulacağını aktardı. Polat, “Büyük müzelerin koleksiyonlarında olabilecek eserleri kente kazandırdık.  Bu parçaları çalışmalarını sürdürdüğümüz Tasavvuf Müzesine kazandırılması çok anlamlı. Bu yeni alımlarla koleksiyonumuz daha da zenginleşti… Bizim için eşsiz eserler” ifadelerini kullandı.

BİRBİRİNDEN KIYMETLİ ESERLER 

İBB’nin Sotheby's’den satın aldığı koleksiyonda şu eserler yer alıyor:

1.200 yıllık altın varaklı Kûfi yazı ile parşömen üzerine Kuran yazısı,

1.100 yıllık Kûfi yazı ile parşömen üzerine Kuran yazısı,

Memlüklü Dönemine ait pembe kağıda, muhakkak yazı ile yazılmış Kuran yaprağı,

14. yy ortalarında Bağdat’ta yazılmış, döneminin en ünlü hattatlarından Argun El-Kamilî’ye atfedilmiş Kuran’ın bir yaprağı,

Beş sure içeren çift sayfalı yaprak, Ebu Muhammed “Abdülkayyum ibni Muhammed ibni Keremşah-i Tebrizi” kopyası,

Mevlana Celaleddin Rumi’nin oğlu Sultan Bahaeddin Veled tarafından yazılan. Mesneviye ait İbtidaname,

Safevi Döneminde yazılmış dar ve uzun sayfalara yazılmış formda tezhipli dua kitabı,

İmam Zeynelabidin’e ait duaları içeren Safevi Döneminde İran’da yazılmış 300 yıllık tezhipli yazma,

Ebru sanatlı kağıt üzerine, içi renkli tezhip bezemeli hat ile yapılmış 19. yy’a tarihlenen hat ile yazılmış bir aslan kompozisyonu,

200 yıllık, krem, mavi ve bordo renklerde dokunmuş, nadir bulunan El Dokuması Ladik Seccade,

Yaklaşık 200 yıllık, fildişi ve bordo ağırlıklı renklerle dokunmuş, el dokuması Milas Halısı,


Sanata Adanan Çeyrek Asır…

Sergi açılışına İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Deniz Gürbey ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Türkan Şoray ve Ediz Hun’u Kıbrıs’ta Anılarıyla Buluştu

Kıbrıs Şehitlerini Anma Platformu Başkanı Hasan Taş, Türk sinemasının unutulmaz isimlerini anılarıyla buluşturdu.

3. Kırlangıç Gençlik Festivali Başlıyor

19 Mayıs Pazar günü ise Türk pop müziğinin sevilen ismi Emir Can İğrek 6 Mayıs Gençliğimiz Var Sahnesi’nde müzikseverlerle buluşacak.

Başkan Güney, Beslenme Saati Projesini İnceledi

Başkan İnan Güney ise, “Başkanımızın daha örnek alacağımız çok projesi var. Beyoğlu, Gaziosmanpaşa ve Tuzla’da bu belediyeleri aldıysak, böyle güzel projelerin o ilçelerde de duyulması sayesinde oldu.

Büyükşehir Şampiyon Oldu…

Beylikdüzü Büyükşehir İlkokulu Satrançta İstanbul Şampiyonu olurken, okul müdürü Cevat Ağırbaşlı, başarılarımıza başarı katmaya devam edeceğiz.

Engelliler anneler gününü sualtında karşıladı

“Bağcılar Anneleriyle Güzel” mottosuyla ilçe genelinde 3 farklı etkinlik düzenledi. Anneler Günü için gerçekleştirilen etkinlikler, Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda başladı.

Yazlık Fideler Toprakla Buluştu

“Bu kentin toprakları bu kentin yoksullarını doyuracak diye yola çıkmıştık. Aynı anlayışla burada üretmeye devam edeceğiz ve tarımsal üretime katkı sağlayacağız”  şeklinde konuştu.

BAŞKAN ÖZER, HEDEFLERİNİ ANLATTI…

Esenyurtlu kimliği, bir kardeşlik merkezi inşa edelim. Bu merkezde Vanlı da Ordulu da herkes yani tüm Esenyurt aynı çatı altında olacak” dedi.

Mbb 2024-2029 Dönemi Yönetimini Seçti..!

Bizler yerel yönetimler olarak merkezi yönetimin refleks gösteremediği noktalarda ayrım yapmaksızın vatandaşımızın yanında olmalıyız.

BEYLİKDÜZÜ ANNELER GÜNÜ’NÜ EDA BABA İLE KUTLADI

Çalık, “Annelere güzel bir gelecek borçluyuz. Beylikdüzü, tüm annelerin mutlu olacağı, huzurla ve güvenle yaşayacağı bir kent olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Çaykara, Şehit Anneleri ile Buluştu

Kentteki tüm annelere çiçek gönderen başkan Utku Caner Çaykara şehit anneleriyle kahvaltıda buluştu. Günün sonunda Anneler Günü’ne özel düzenlenen Samida konserine katılan Avcılarlı anneler unutulmaz bir gece yaşadı.

CHP’li Yaman, Muayene Süreleri Uzatılmalıdır.

TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grup Önerisi Üzerine söz alan Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman, kaliteli bir sağlık sisteminin kurgulanmasının önemine dikkat çekti ve bu ko

ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR HEM EĞLENDİ HEM ÖĞRENDİ

Trafik Eğitim Parkı, içerisinde engelli parkuru da bulundurması yönüyle İstanbul ilçe belediyeleri arasında ilk olma özelliği taşıyor. Trafik Eğitim Parkı hizmet verdiği 9 yıl boyunca 1400’e yakın özel gereksinimli çocuğa trafik.

Osmaniye Valiliği Yaşar Kemal'in yetiştiği Kadirli'de edebiyat festivali düzenliyor

Yaşar Kemal'in yetiştiği Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde Yaşar Kemal onuruna edebiyat festivali düzenleniyor. Festival kapsamında çok sayıda yazar okurlarıyla buluşacak. Söyleşiler ve imza günleri düzenlenecek...

Genç Başkan Çaykara, Sıkı Takip Ediyor

Park ve Bahçeler Müdürü Emre Remzi Gürşen, Temizlik İşleri Müdürü Ahmet Hakan Durmaz, Fen İşleri Müdürü İsmail Kurtuluş, Veteriner İşleri Müdürü Pervin Kırmızı, Zabıta Müdürü Tezcan Aykaç eşlik etti.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.