Tarih: 02.11.2024 09:26 145

Milli Teknoloji Atölyeleri İle Geleceğe Güçlü Adımlar

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin 2024-2025 akademik yılı açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yüksek teknolojili sanayiye olan yönelimini ve büyüme hedeflerini vurguladı.

Milli Teknoloji Atölyeleri İle Geleceğe Güçlü Adımlar

Milli Teknoloji Atölyeleri İle Geleceğe Güçlü Adımlar 

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin 2024-2025 akademik yılı açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yüksek teknolojili sanayiye olan yönelimini ve büyüme hedeflerini vurguladı. Bu çerçevede ilk etapta 50 üniversitede kurulacak olan milli teknoloji atölyeleri ile öğrencilere yeni fırsatlar sunulacak. Bakan Kacır, bu atölyelerin Türkiye'nin teknoloji üretme kapasitesine katkı sağlayacağını ve öğrencilerin yetkinliklerini artıracağını belirtti. 

SANAYİ BÜYÜMESİNİN ARKASINDA AR-GE VE İNOVASYON VAR

Kacır, Türkiye'nin son yirmi yılda Ar-Ge ve inovasyon alanında sağladığı büyük ilerlemeyi hatırlatarak, özel sektörün bu alandaki payının yüzde 60'ın üzerine çıktığını söyledi. Türkiye'nin Ar-Ge insan kaynağının 272 bine ulaştığını ve yıllık patent başvurularının 9 bine yükseldiğini açıklayan Kacır, sanayi ihracatının da 262 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Bu ilerlemenin, Türkiye'nin küresel ticaretteki payını artırarak dünya sıralamalarında konumunu güçlendirdiğini belirtti. 

TÜRKİYE, SAVUNMA SANAYİNDE DÜNYA LİDERİ KONUMUNDA 

Türkiye'nin savunma sanayi alanındaki gelişmelerine de değinen Bakan Kacır, insansız hava araçları üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduklarını söyledi. Savunma sanayinde yerlileşmenin ve millileşmenin zorunlu bir hedef olduğunu belirten Kacır, yıllık savunma ihracatının 5,5 milyar doların üzerine çıktığını ve savunma projelerinin ekonomik büyüklüğünün 100 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydetti. Kacır, Türk savunma sanayi sistemlerinin dünyadaki harp paradigmalarını değiştirmeye başladığını vurguladı. 

50 ÜNİVERSİTEYE 50 MİLLİ TEKNOLOJİ ATÖLYESİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, 50 üniversiteye kurulacak milli teknoloji atölyeleriyle öğrencilerin teknoloji alanındaki becerilerini geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti. Kacır, bu atölyelerin, gençlerin teknolojiyle iç içe olmasını sağlayarak Türkiye'nin geleceğe daha güçlü adımlarla ilerlemesine katkıda bulunacağını ifade etti. Projenin, Türkiye'nin milli hedeflerine ulaşmasına ve yerli teknolojilerin gelişmesine önayak olacağını dile getirdi.

GENÇLER SANAYİ İLE İÇ İÇE OLMALI

Bakan Kacır, gençlerin eğitim döneminde sanayi ile iç içe olmalarını ve staj programlarıyla sanayi tecrübesi kazanmalarını önemsediklerini belirtti. Öğrencilerin bu sayede Türkiye'nin üretim gücüne katkıda bulunmalarını beklediklerini ifade etti. Kacır, yeni nesil teknoloji girişimcilerinin başarısının ekonomide öncü alanlardan biri olduğuna dikkat çekerek, gençlere sanayiyle çalışma tavsiyelerinde bulundu.

YTÜ REKTÖRÜ DEBİK: "DEĞİŞİME LİDERLİK EDEN BİR ÜNİVERSİTEYİZ"

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik, YTÜ’nün köklü bir çınar olduğunu ve Türkiye'nin "Yıldızı" olarak ülkeye katkı sunmaya devam ettiğini vurguladı. Debik, 40 bini aşkın öğrencisiyle değişime liderlik eden bir eğitim yaklaşımı izlediklerini ve üniversitenin bilimsel araştırma potansiyelini artırmak adına kapsamlı bir Ar-Ge kültürü geliştirme programı başlattıklarını söyledi. Debik, YTÜ'nün, yenilikçi projelerle Türkiye’nin en önde gelen üniversitelerinden biri olmayı hedeflediğini belirtti. 

HEDEF, SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE ULUSLARARASI BAŞARI 

YTÜ'nün dünyadaki "Sürdürülebilir Üniversiteler" listesinde ilk 63 içinde yer aldığını hatırlatan Debik, bu sıralamayı ilk 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca üniversitenin temiz enerji teknolojilerinde, batarya tasarımında, yapay zeka ve dijital dönüşümde öncü projelere odaklanacağını ifade etti. YTÜ'nün ayrıca Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’e tam üyeliğinin olduğunu belirten Debik, uluslararası başarılarına yenilerini eklemek istediklerini söyledi. 

YENİ AKADEMİK YILIN İLHAM DOLU GEÇMESİ TEMENNİSİ 

Prof. Dr. Debik, yeni akademik yılın başarılı, verimli ve ilham dolu geçmesi dileğiyle konuşmasını sonlandırdı. Tören, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinin müzik dinletisiyle sona erdi.

  Haber: Mehmet Ünal


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.