“Neşriyât-ı Mûsıkî: Osmanlı Müziğini Okumak'

Dev sahneler, fabrikalar ve müziğimizin kökleri okurla buluşuyor

KÜLTÜR-SANAT 18.07.2019 12:21:45 2329 0
“Neşriyât-ı Mûsıkî: Osmanlı Müziğini Okumak

VBKY’nin sanat ve kesişimler kategorilerindeki eserler

 

VakıfBank Kültür Yayınları’nın sanat ve kesişimler kategorilerindeki eserlerde fabrikaların gökyüzünü nasıl boyadığı, Türk müziğinin bilinmeyenleri, aşk ve ölüm gibi temaların görkemli sahnelerde yükselen sesi ile şiddetsiz direnişin detayları aktarılıyor.

 

Fabrikalar gökyüzünün rengini değiştirince ressamlar bu manzarayı tablolarına taşıdı. Acılar ve ölümsüz sevdalar görkemli sahnelerde icra edildi. Romantik dönemin duayen müzisyenleri zamanın ötesine geçti. Türk müziğinin bilinmeyenleri 40 yıllık bir emekte tüm hatlarıyla detaylandırılırken şiddetsiz direniş iki fikir adamını buluşturdu, dünyayı değiştirdi. VakıfBank Kültür Yayınları’nın sanat ve kesişimler kategorilerindeki çalışmalar okura eşsiz ve sıra dışı bilgiler sunuyor.

 

40 yıllık bir emek: Türk müziğinin bilinmeyenleri

Türk makam müziğinin evreleri ve bilinmeyenleri bestekâr ve akademisyen Gönül Paçacı Tunçay’ın iki cilt olarak yayımlanan “Neşriyât-ı Mûsıkî: Osmanlı Müziğini Okumak" isimli çalışmasında değerlendiriliyor. Udî Mehmed Fahri Bey ile Tanburî Cemil Bey gibi usta sanatçıların yaşam öyküleri aktarılırken ilahilerden güfte mecmualarına, türkülerden nota defterlerine dek eşsiz bir birikim sunuluyor. Tunçay, 40 senelik emeğinin ürünü bu kapsamlı eserinde şunları söylüyor: “Türk müziğinin daha yoğun ve yaygın yaşayan tarafının icra olmasına rağmen, özellikle sesin kaydedilebildiği tarihlerden, yani 19’uncu yüzyıl sonlarından öncesinin daha muğlak bir birikim olduğunu söyleyebiliriz.”

 

Fabrikalar gökyüzünü boyarken

Sanayi Devrimi’yle gelişen endüstri çevreye büyük zarar verdi. Fabrikaların atıkları bulutları ve dolayısıyla gökyüzünün rengini değiştirdi. Bu da ressamların dikkatinden kaçmadı. Tablolarda gök bambaşka renklere büründü. Sanat tarihçisi ve ressam John Ruskin “On Dokuzuncu Yüzyılın Fırtına Bulutu” adındaki kitapta Sanayi Devrimi’nin göğe etkilerini ve bunun sanattaki izlerini sıralıyor. Türkçe’de ilk kez yayımlanan kitapta Ruskin’e göre Homeros, Aristophanes, Dante ve Vergilius gibi edebiyatçılar ile tarihçiler eserlerinde gökyüzünün bu renkli halinden hiç bahsetmiyor çünkü onların yaşadıkları dönemde gökyüzü böyle değildi! Ruskin, “Dünya üzerinde tespit edilen hiçbir renk, size bulutlarda oluşan bu renklerin ihtişamını yansıtmaz” diyor.

 

Görkemli sahnelerde aşk

19’uncu yüzyılın ilk yıllarından itibaren müzik alanında radikal değişimler yaşandı. Müzisyenler bir önceki dönem sanatı etkisi altına alan Klasisizm akımının kuralcılığına adeta başkaldırdı. Duygular keskin çizgilerle ortaya serildi; ölüm, aşk ve doğa gibi temalar ön plana çıkarıldı, özgünlük savunuldu.Chopin, Wagner, Verdi, Donizetti, Brahms, Albéniz, Rahmaninov, Schubert ve Paganini gibi duayenlerin eserlerinde Goethe’nin izleri de görüldü, Shakespeare’in de… Enstrümanların kapasiteleri geliştirilirken görkemli sahneler, dev konser salonları kuruldu. Klasik müzik yazarı Serhan Bali bu döneme damgasını vuran sanatçıları “Müzikte Romantik Dönem Bestecileri”nde anlatıyor. 73 duayen bestecinin yaşamı okura ulaşıyor.

 

Kötülüğe karşı sevgiden vazgeçmeyin

Hindistan’ın ruhani lideri Gandhi ve Rus yazar Tolstoy 20. yüzyılın ilk yıllarında mektuplar aracılığıyla birbirlerine görüşlerini anlattılar. Kötülüğe karşı ahlaki mükemmeliyetçilikten nasıl taviz verilmeden mücadele edilebileceğini dile getiren düşünce adamlarının ortak noktasında ise “sevgi” vardı. Türkçe’de ilk kez yayımlanan “Tolstoy Gandhi Mektuplaşmaları”nda iki fikir adamının mektupları, düşünceleri ve yaşamlarından kesitler sayfalarda yer ediniyor. Gandhi şiddetsiz eylemi devlet politikalarını değiştirmenin bir yolu olarak görüyor, Tolstoy her açıdan ve her şeye karşı direnilmemesini, zorbalığa dayalı tüm eylemlerin yasaklanması gerektiğini söylüyor. İki isim de zenginliğe ve sömürüye karşı çıktığını keskin ifadelerle belirtiyor.

 

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) hakkında

Milli sanat yaşamımızı evrensel açıdan zenginleştirmek, kültürel değerlerimizi de yaygınlaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla yayın hayatına başlayan VakıfBank Kültür Yayınları, nesillerdir büyük, güçlü ve köklü bir aile olarak yoluna devam eden, vakıf kültürünün bugünkü emanetçisi VakıfBank’ın bünyesinde 2018 yılında kuruldu. “Ve Benzersiz Kitap” ilkesiyle hareket eden VBKY, kitapseverlere beşeri bilimler ile klasikler ağırlıklı altyapısı güçlü ve edebi eserler sunuyor.


Büyükçekmece’de Yetkili Sendika Eğitim İş!

Eğitim İş Sendikası Silivri, Büyükçekmece, Esenyurt, Beylikdüzü, Avcılar ve Küçükçekmece ilçeleri birleştirilerek Eğitim İş İstanbul 3 Nolu Şubesi kuruldu.

Evin, Kızımız Duygulandırdı...

Kavaklı Ortaokulu Spor Kulübü öğrencisi Evin Demir Avrupa serbest güreş şampiyonasında 3. Oldu.

BALIKLARA TÜRKÜ SÖYLEDİLER

Aşık Mustafa Kurbanoğlu, “Ben 45 yıllık halk sanatımda her şeye türkü yazdım ama Balıkçı Kenan sağolsun balıklara da türkü söyletti. Balıklara da türkü söyleniyormuş. Bu ilki Balıkçı Kenan’da yaşadık” diye konuştu.

BÜSED’de Akduman Dönemi Başladı

Büyükçekmece Servisçiler Derneği'nin Genel Kurulu’nda başkan seçilen Ömer Akduman, ilk toplantısını kahvaltılı bir organizasyon ile gerçekleştirdi.

Dezavantajlı Bireylerin Yaşamlarını Kolaylaştıracağız

Engelli ve dezavantajlı bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için çalışmalarını sürdüren Beylikdüzü Belediyesi, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası’na yönelik bir dizi etkinlik düzenledi.

Sanata Adanan Çeyrek Asır…

Sergi açılışına İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Deniz Gürbey ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Türkan Şoray ve Ediz Hun’u Kıbrıs’ta Anılarıyla Buluştu

Kıbrıs Şehitlerini Anma Platformu Başkanı Hasan Taş, Türk sinemasının unutulmaz isimlerini anılarıyla buluşturdu.

3. Kırlangıç Gençlik Festivali Başlıyor

19 Mayıs Pazar günü ise Türk pop müziğinin sevilen ismi Emir Can İğrek 6 Mayıs Gençliğimiz Var Sahnesi’nde müzikseverlerle buluşacak.

Başkan Güney, Beslenme Saati Projesini İnceledi

Başkan İnan Güney ise, “Başkanımızın daha örnek alacağımız çok projesi var. Beyoğlu, Gaziosmanpaşa ve Tuzla’da bu belediyeleri aldıysak, böyle güzel projelerin o ilçelerde de duyulması sayesinde oldu.

Büyükşehir Şampiyon Oldu…

Beylikdüzü Büyükşehir İlkokulu Satrançta İstanbul Şampiyonu olurken, okul müdürü Cevat Ağırbaşlı, başarılarımıza başarı katmaya devam edeceğiz.

Engelliler anneler gününü sualtında karşıladı

“Bağcılar Anneleriyle Güzel” mottosuyla ilçe genelinde 3 farklı etkinlik düzenledi. Anneler Günü için gerçekleştirilen etkinlikler, Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda başladı.

Yazlık Fideler Toprakla Buluştu

“Bu kentin toprakları bu kentin yoksullarını doyuracak diye yola çıkmıştık. Aynı anlayışla burada üretmeye devam edeceğiz ve tarımsal üretime katkı sağlayacağız”  şeklinde konuştu.

BAŞKAN ÖZER, HEDEFLERİNİ ANLATTI…

Esenyurtlu kimliği, bir kardeşlik merkezi inşa edelim. Bu merkezde Vanlı da Ordulu da herkes yani tüm Esenyurt aynı çatı altında olacak” dedi.

Mbb 2024-2029 Dönemi Yönetimini Seçti..!

Bizler yerel yönetimler olarak merkezi yönetimin refleks gösteremediği noktalarda ayrım yapmaksızın vatandaşımızın yanında olmalıyız.

BEYLİKDÜZÜ ANNELER GÜNÜ’NÜ EDA BABA İLE KUTLADI

Çalık, “Annelere güzel bir gelecek borçluyuz. Beylikdüzü, tüm annelerin mutlu olacağı, huzurla ve güvenle yaşayacağı bir kent olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.