Ortak Geleceğe İmzalar Atıldı

HABER /NİLÜFER ALBAYRAK/ ADOM AJANS –Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı el Sudani, tarihi önemde bir görüşmeyle bölgeye umut aşıladı.

GÜNCEL 9.05.2025 08:29:09 0
Ortak Geleceğe İmzalar Atıldı

Ortak Geleceğe İmzalar Atıldı

HABER /NİLÜFER ALBAYRAK/ ADOM AJANS –Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı el Sudani, tarihi önemde bir görüşmeyle bölgeye umut aşıladı. Kalkınma Yolu Projesi'nden terörle mücadeleye, enerjiden eğitime dek uzanan işbirliği anlaşmalarıyla, iki ülke “kardeşlik hukukunu” yeniden tanımladı.

ANKARA’DA TARİHİ GÜN: DOSTLUK VE ORTAK GELECEK İÇİN DEV ADIMLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani’yi Ankara’da ağırladı. İki lider arasında gerçekleştirilen görüşme, yalnızca Türkiye-Irak ilişkilerinde değil, Ortadoğu’daki dengelerde de yeni bir sayfanın habercisi oldu.

Görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçen iki lider, gerek ikili ilişkilerin derinleştirilmesi gerekse bölgesel işbirliğinin artırılması konusunda net mesajlar verdi.

Erdoğan, “Irak’ın huzuru Türkiye’nin huzurudur. Ortak çıkarlar doğrultusunda çalışmaya, komşuluk hukukuna sadık kalmaya devam edeceğiz,” diyerek stratejik işbirliğinin önemini vurguladı.

KALKINMA YOLU: YÜZYILIN PROJESİ

Görüşmenin odağında yer alan Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfezi'nden başlayıp Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanacak bir ulaşım ve ticaret koridorunu hayata geçirmeyi hedefliyor. Erdoğan, projenin sadece Türkiye ve Irak için değil, tüm bölge ülkeleri için ekonomik canlanmanın anahtarı olacağını söyledi.

“Bu proje; yollarla sadece limanları değil, halklarımızın gönüllerini de birbirine bağlayacak,” diyen Erdoğan, altyapı yatırımlarına Türkiye’nin güçlü teknik kapasiteyle katkı sağlayacağını ifade etti.

TERÖRE KARŞI BİRLİK MESAJI

Zirvenin en net mesajı ise terörle mücadelede geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı işbirliğinin artarak süreceğini belirtti.

“Türkiye’ye karşı terör üreten hiçbir yapıya, hiçbir toprak müsamaha gösteremez,” diyen Erdoğan, Irak’ın bu konuda daha güçlü bir irade sergilemesinden memnun olduklarını söyledi.

Irak Başbakanı el Sudani ise bu konuda açık konuştu;
“PKK, Irak’ta yasaklı bir örgüttür. Irak topraklarının Türkiye’ye tehdit oluşturmasına izin vermeyeceğiz.”

Bu sözler, Türkiye’nin uzun süredir dile getirdiği güvenlik kaygılarına karşı net bir taahhüt olarak yorumlandı.

TİCARETTE HEDEF BÜYÜK

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2024 yılı itibarıyla 18 milyar dolara dayandı. Ancak potansiyelin çok daha yüksek olduğuna inanan taraflar, bu rakamı kısa vadede 20 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Tarımdan sanayiye, bankacılıktan lojistiğe kadar birçok alanda iş forumları düzenlenecek. Iraklı iş insanlarına Türkiye'de daha kolay yatırım ve eğitim imkânları sağlanacak.

ENERJİDE STRATEJİK İŞBİRLİĞİ

Elektrik ve doğal gaz alanında da yeni anlaşmalar imzalandı. Özellikle Irak’ın elektrik altyapısının Türkiye’nin teknik desteğiyle yeniden yapılandırılması gündemde. Enerji Bakanlıkları, yeni nesil projeler için ortak çalışma grubu kuracak.

Ayrıca su yönetimi, iklim değişikliğiyle mücadele ve tarımsal sulama konularında bilgi paylaşımı yapılacak.

 EĞİTİM VE KÜLTÜR

Bir başka önemli başlık ise eğitimdeki işbirliği. Türkiye, Iraklı öğrencilere yönelik burs kontenjanlarını artırırken, Irak da Türk üniversitelerinin diplomalarının tanınması konusunda yeni düzenlemeler getirecek.

Aynı zamanda ortak kültürel miras projeleri, film festivalleri, sanat günleri gibi etkinliklerle iki halk arasındaki bağların güçlendirilmesi hedefleniyor.

GAZZE, SURİYE VE BÖLGESEL KRİZLER MASADAYDI

Erdoğan ve el Sudani, Gazze başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri de ele aldı. Türkiye’nin, İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını uluslararası arenada dile getirmeye devam edeceği belirtildi.

Erdoğan, “Sadece insani değil, tarihi bir sorumluluğumuz var. Gazze’ye yapılan zulme sessiz kalamayız” ifadeleriyle dünya kamuoyuna çağrıda bulundu.

Irak Başbakanı ise Lübnan, Suriye ve Keşmir gibi bölgelerde barış ve istikrarın sağlanması için birlikte hareket edeceklerini söyledi.

20'Yİ AŞKIN ANLAŞMA İMZALANDI

Zirve sonunda 20’nin üzerinde anlaşma ve mutabakat zaptına imza atıldı. Anlaşmalar arasında öne çıkan başlıklar;

Ticaret ve yatırım kolaylaştırma anlaşması

Terörle mücadele işbirliği protokolü

Ortak eğitim ve yükseköğretim işbirliği metni

Afet yönetimi ve insani yardım işbirliği

Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanımı

Sağlık alanında bilgi paylaşımı ve ortak hastane projeleri

Göç yönetimi konusunda koordinasyon mekanizmalar

 BİRLİKTE BÜYÜME, BİRLİKTE YÜKSELME

Son olarak iki lider de aynı mesajı verdi:
“Bu işbirliği sadece bugünü değil, yarını da inşa etme iradesidir.”

Türkiye ile Irak arasında atılan bu tarihi adımlar, yalnızca iki ülkeyi değil; bütün bir bölgeyi etkileyecek kadar büyük bir vizyonun yansıması. Kardeşlik hukukuyla örülmüş bu yeni dönem, barışın, refahın ve umudun haritasını yeniden çizebilir.


 

Kosmos 482 Dünyaya Düşüyor

HABER /AHMET KARAYÜN/ ADOM AJANS –Venüs’e gitmek üzere 1972’de fırlatılan ancak yörüngede kalan Sovyet uzay aracı Kosmos 482, yıllar sonra Dünya’ya dönüyor.

Kilisede Tarihi Dönüşüm Başladı

HABER /NİLÜFER ALBAYRAK/ ADOM AJANS –ABD'li Kardinal Robert Francis Prevost, Katolik dünyasının yeni ruhani lideri oldu.

TÜRKİYE’DEN SURİYE’YE DOĞALGAZ VE ELEKTRİK DESTEĞİ

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Suriye’ye doğalgaz ve elektrik desteğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

DEPREM DÖNÜŞÜMÜ MASAYA YATIRILDI

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İstanbul’da deprem riskine karşı yapılan çalışmaların değerlendirildiği önemli toplantı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında gerçekleştirildi.

4 Saat Sürdü…

HABER / NEZİR KARAYÜN /  ADOM AJANS - İzmir'de cami duvarındaki havalandırma borusuna sıkışan yavru kedi, itfaiye ekiplerinin uzun uğraşları sonucu sağ salim kurtarıldı.

Vali ‘Den Moral Ziyareti

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Bilecik Valisi Şefik Aygöl, üniversite sınavı öncesi Refik Arslan Öztürk Fen Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi. Öğrencilere hem moral verdi hem de başarı dileklerini iletti.

Ardıçlı Mahallesi’ne Nefes Aldıran Yeşil Dokunuş

HABER /MEHMET ÜNAL/ ADOM AJANS –Esenyurt’ta hayata geçirilen “Nefes Bahçesi” projesi, mahalleliye doğayla iç içe, huzurlu ve ferah bir yaşam alanı sundu.

Komisyonun Görevi Uzatıldı

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Bolu’daki Grand Kartal Otel’de yaşanan ve 78 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamlayamadığı için 1 ay daha görev yapacak.

Afetlere Karşı Hazırlık

HABER /MEHMET ÜNAL/ ADOM AJANS –Küçükçekmece’de düzenlenen afet çalıştayında, olası depremler ve felaket senaryoları masaya yatırıldı. Başkan Kemal Çebi, “Depremle mücadele bilim, ahlak ve planlama gerektirir” dedi.

Coşku Sahnede Yaşatacak

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İzmir Büyükşehir Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı bu yıl gençlerin yetenekleriyle kutlayacak.

Kadınlar Hayallerine Kavuşuyor

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Meslek Fabrikası, kadınların hayatına yeni bir yön vermeye devam ediyor.

Kocaeli Vatandaşın Sesi Oluyor

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 153 Çağrı Merkezi, vatandaşların belediyeye en hızlı ve kolay ulaşım sağladığı nokta haline geldi.

Terzi’den Anlamlı Ziyaret

HABER / M. MUSTAFA KARAYÜN / ADOM AJANS - Bursa'nın Mudanya ilçesinde Trafik Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte, Kaymakam Ayhan Terzi Hasköy İlkokulu’nu ziyaret ederek öğrencilerle bir araya geldi.

78 Canın Hesabı İçin Meclis’e Ek Süre!

HABER /NEZİR KARAYÜN/ ADOM AJANS – Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel yangınını araştıran Meclis Komisyonu, çalışmalarını henüz tamamlayamayınca görev süresi 1 ay daha uzatıldı. Faciada 78 kişi hayatını kaybetmişti.

Ortak Geleceğe İmzalar Atıldı

HABER /NİLÜFER ALBAYRAK/ ADOM AJANS –Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı el Sudani, tarihi önemde bir görüşmeyle bölgeye umut aşıladı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.