Özdemir’den Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri…

Ramazan, oruç tutmanın manevi faydaları yanı sıra fiziksel sağlığı korumanın önemini de gözler önüne seren bir dönemdir.

3.03.2025 14:25:00 0
Özdemir’den Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri…

Diyetisyen Fatma Özdemir’den Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri…

 

Ramazan, oruç tutmanın manevi faydaları yanı sıra fiziksel sağlığı korumanın önemini de gözler önüne seren bir dönemdir. Oruç sırasında beslenme alışkanlıkları, sağlığımız üzerinde büyük bir etki yapar. Diyetisyen Fatma Özdemir, Ramazan ayında sağlıklı beslenme için bilinçli ve dengeli bir yaklaşımın önemine dikkat çekiyor. Ramazan boyunca enerji seviyenizi yüksek tutmak, sindirim sisteminizi rahatlatmak ve genel sağlığınızı korumak için uygulamanız gereken bazı temel beslenme önerilerini aşağıda bulabilirsiniz.

Normal zamanlarda beslenmemizi kendi kontrolümüzde yaparken, ramazan ayında iftar ve sahur ve sahur iftar arasında beslenmek zorunda kalacağımız için vücudumuza gereken özeni göstermek zorundayız.

Diyetisyen Fatma Özdemir, Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye dair önemli ipuçlarını paylaştı.

1. Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Tercih Edin

Sahur, oruç süresince vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için kritik bir öğündür. Diyetisyen Fatma Özdemir, sahurda kompleks karbonhidratlar, protein ve sağlıklı yağlar içeren besinler tercih edilmesini öneriyor. Tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi, yoğurt, haşlanmış yumurta gibi besinler, sindirimi yavaşlatır ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.

İpucu: Sahurda şekerli veya rafine karbonhidratlardan kaçınmak gerekir çünkü bu tür besinler kan şekerinin hızla yükselmesine, ardından hızla düşmesine neden olabilir, bu da açlık hissini daha erken uyandırabilir.

 

2. İftar Sofranızda Dengeyi Sağlayın

İftar sofranızda dengeli bir öğün oluşturmak, oruç sonrası vücudunuzu şımartmak için önemlidir. Diyetisyen Özdemir, iftar sofrasında protein kaynaklarının (tavuk, balık, baklagiller), sağlıklı yağların (zeytinyağı, avokado, fındık), ve kompleks karbonhidratların (bulgur, kahverengi pirinç, tam buğday ekmeği) dengeli bir şekilde yer alması gerektiğini vurguluyor.

 

İpucu: İftar sofrasında ağır, yağlı yiyeceklerden kaçının. Kızartmalar ve aşırı şekerli tatlılar, mideyi yorabilir ve sindirim problemlerine yol açabilir.

 

3. İftar ve Sahur Arasında Bol Su İçin

Ramazan’da vücut uzun süre susuz kalır, bu da cilt kuruluğu, baş ağrıları ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Diyetisyen Fatma Özdemir, iftar ve sahur arasında en az 8-10 bardak su içmeyi öneriyor. Ancak suyu bir anda değil, yavaşça ve küçük yudumlarla içmek, vücudun suyu daha verimli şekilde emmesine yardımcı olur.

 

İpucu: Eğer sahurda su içmek zor geliyorsa, içeriği zenginleştirilmiş su (örneğin limonlu su) içebilirsiniz. Bu, hem su alımını artırır hem de sindirimi destekler. Renkli sularda içebilirsiniz. Suyun içine tarçın atmak kan şekeri seviyemizi dengede tutmaya yardımcı olur. Maydanoz, karanfil, elma dilimi atabiliriz.

 

4. Tatlı Tüketimini Azaltmakta Fayda Var

Ramazan’da tatlılar, iftar sofralarının vazgeçilmezi olabiliyor. Ancak Diyetisyen Fatma Özdemir, tatlıların aşırıya kaçmaması gerektiğini belirtiyor. Şekerli tatlılar, kan şekerinin hızla yükselmesine neden olabilir ve ardından hızlı bir düşüş yaşanır, bu da yorgunluk hissine yol açar. Eğer tatlı yemek isterseniz, doğal tatlandırıcılar ve taze meyvelerle yapılan hafif tatlıları tercih edebilirsiniz.

 

İpucu: Hurma, ramazan ayında hem geleneksel hem de besleyici bir tatlı alternatifidir. Hurmada bulunan doğal şekerler, vücudun hızlıca enerji almasını sağlayabilir ve kan şekerinin hızla yükselmesini engelleyebilir.

 

5. Daha Hafif, Daha Sık Öğünler Tercih Edin

İftar sonrası ağır yemekler mideyi yorar ve sindirim problemleri yaratabilir. Diyetisyen Fatma Özdemir, iftar ve sahur arasında 2-3 ara öğün yapmayı öneriyor. Örneğin, iftarda çorba içtikten sonra bir süre bekleyip ana yemeği yemek, sindirimi daha kolay hale getirebilir.

İpucu: Eğer iftarda ağır yemeklerden kaçınmak isterseniz, çorba ve salata gibi hafif başlangıçlar tercih edebilir, ana öğünle birlikte daha ağır yemekleri sınırlayabilirsiniz.

 

6. Egzersizi İftar Sonrasına Planlayın

Oruç tutarken egzersiz yapmak zorlayıcı olabilir, ancak Diyetisyen Fatma Özdemir, egzersizi iftar sonrası hafif yürüyüşler veya yoga gibi düşük yoğunluklu aktivitelerle yapmayı öneriyor. Egzersiz, metabolizmayı hızlandırarak sindirimi destekler ve vücutta endorfin salgılar, bu da ruh halini iyileştirir.

 

İpucu: İftar sonrası yürüyüş yapmak, hem sindirimi destekler hem de fiziksel sağlığı iyileştirir. Ancak ağır spor aktivitelerinden kaçının, çünkü mideyi rahatsız edebilir.

Diyetisyen Fatma Özdemir, Ramazan ayında sağlıklı beslenme, sadece bedensel sağlığımızı korumakla kalmaz, aynı zamanda zindeliğimizi artırır ve oruç tutma sürecini daha rahat hale getirir. Diyetisyen Fatma Özdemir’in önerileri, Ramazan boyunca dengeli bir şekilde beslenmeye yönelik pratik ve bilimsel temellere dayalı bir yol haritası sunuyor. İftar ve sahurda doğru seçimler yaparak, oruç sürecini daha verimli ve sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.

Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz.

 

Kaynaklar:

  • Jenkins, D. J. A., et al. (2002). Glycemic index and chronic disease. American Journal of Clinical Nutrition.
  • Maughan, R. J., & Watson, P. (2006). Hydration and physical performance. Journal of Sports Science & Medicine.
  • Slavin, J. L. (2013). Dietary fiber and body weight. Nutrition.
  • Ludwig, D. S. (2002). The glycemic index: a physiological classification of dietary carbohydrate. Journal of the American Medical Association.
  • Di Pace, E., et al. (2015). The effect of eating speed on weight gain. Obesity Reviews.
  • Arem, H., et al. (2015). Physical activity and mortality. Lancet.

Kaderine Terk Edilen, Şehit Okulu İçin Acil Çözüm Çağrısı... (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

HABER / NEZİR KARAYÜN EĞİTİMDEN HABERLER – Veliler, binanın madde bağımlılarının ve kimliği belirsiz kişilerin bulunduğu tehlikeli bir yapıya dönüştüğünü belirterek yetkililere acil yıkım ve yeni okul çağrısında bulundu.

Memiş’ten Güçlü Vizyon ve Türkiye Yüzyılı Hedefleri

Eğitimden Haberler Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, Esenyurt Kıraç İlkokulu'nu ziyaret ederek okulun başarı dolu çalışmaları ve yeni eğitim modeli üzerine bilgiler aldı.

Eren’den Eğitimde Değer Odaklı Güçlü Adımlar…

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Eğitimden Haberler imtiyaz sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, okul ziyaretleri kapsamında eğitim camiasındaki başarılı çalışmaları yerinde incelemeye devam ediyor.

Yılların Elektrik Sorunu Nasıl Çözüldü

HABER / NEZİR KARAYÜN - Esenyurt Belediye Başkan Vekili Can Aksoy’un girişimleriyle yıllardır süren düşük voltaj sorunu çözüldü. Mahalle sakinleri artık kesintisiz ve güvenli elektriğe kavuşmanın rahatlığını yaşıyor.

Kuraklık Alarmı Tarımı Tehdit Ediyor

HABER / NEZİR KARAYÜN - TÜRKYED Genel Başkanı Nihat Çelik, Dünya Su Günü’nde kuraklık ve artan su tüketiminin tarımı tehdit ettiğini söyledi. Çelik, su kaynaklarının korunması için acil önlem çağrısı yaptı.

Gençlere Büyük Destek Aileye Güçlü Adım

HABER / M. MUSTAFA KARAYÜN - Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu ile yüz binlerce gence destek sağladıklarını belirterek aile yapısını güçlendirmeye kararlılıkla devam ettiklerini söyledi.

Yerli Patent Başvuruların Ne Durumda?

NEZİR KARAYÜN / Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yerli patent başvurularındaki artışı açıkladı. Türkiye’nin teknoloji üretiminde yeni bir döneme girdiğini vurguladı.

Kardeşlik Acısı Yürekleri Yaktı…

HABER / M. MUSTAFA KARAYÜN - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar’da yaşanan helikopter kazasında şehit olan asker ve teknik personel için başsağlığı mesajı yayımlayarak acının ortak olduğunu vurguladı.

Bir Sınıf Bir Milletin Hafızası Oldu

HABER / NEZİR KARAYÜN - Hüseyin Mısırlıoğlu, öğrencilerinin cepheye gidip şehit olduğu o yılları unutmadıklarını belirterek, “Bu sınıf sadece bir oda değil, bir milletin fedakarlığının canlı hatırasıdır” dedi.

kadın hentbolcular Avrupa’da yarı final için avantajı kaptı

Bursa Büyükşehir Belediyespor Kadın Hentbol Takımı, EHF Kadınlar Avrupa Kupası çeyrek final ilk maçında Yunanistan’ın A.C. PAOK Takımı’nı 36-30 mağlup etti ve yarı final kapısını araladı.

Öğrenciler İkinci Döneme Yeniden Başladı

HABER / NEZİR KARAYÜN / İkinci ara tatilin bitmesiyle yaklaşık 18 milyon öğrenci okullara döndü. Sınav yılı olan 8 ve 12’nci sınıflar için kritik dönem başladı.

Kapı Kilitlerinde Yeni İnceleme Süreci Başladı

HABER / NEZİR KARAYÜN / Ticaret Bakanlığı, Çin’den gelen bazı kapı kilidi ürünleri için yeni bir inceleme süreci başlattı. Yerli üreticiyi korumaya yönelik adımlar dikkat çekti.

Sınav Tarihi Ve Başvuru Süreci Netleşti

HABER / NEZİR KARAYÜN / Darüşşafaka, maddi imkânı kısıtlı ve ebeveyn kaybı yaşayan başarılı çocuklara tam burslu eğitim fırsatı sunan sınav için başvuruları almaya başladı.

Potanın Perileri Dünya Sahnesine Hazır

İSTANBUL/ FERHAT YILDIRIM - Mart ayında oynanan eleme maçlarında önemli bir başarı elde eden Potanın Perileri, zorlu rakiplerini geride bırakarak 2026 Dünya Kupası için biletini aldı.

Dr. Kürşat Arzuoğlu’dan Ramazan Bayramı Mesajı

Bakırköy İlçe Millî Eğitim Müdürü Dr. Kürşat Arzuoğlu Ramazan Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.