35.Uluslararası Şile Bezi Kültür Ve Sanat Festivaline Geri Sayım Başladı

Türkiye’nin en eski festivallerinden biri olan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, yeni enerjisi ve içeriğiyle İstanbul’un doğası, Şile bezi, deniz feneri ve palamutuyla meşhur sahil İlçesi Şile’de .

KÜLTÜR-SANAT 10.07.2024 14:47:00 395 0
35.Uluslararası Şile Bezi Kültür Ve Sanat Festivaline Geri Sayım Başladı

 

35.Uluslararası Şile Bezi Kültür Ve Sanat Festivaline Geri Sayım Başladı

 

Türkiye’nin en eski festivallerinden biri olan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, yeni enerjisi ve içeriğiyle İstanbul’un doğası, Şile bezi, deniz feneri ve palamutuyla meşhur sahil İlçesi Şile’de 29 Temmuz – 11 Ağustos tarihleri arasında düzenleniyor!

Adını, yıllardır yörenin ekonomisinin ve sanatının alt yapısını oluşturan coğrafi işaretli ürünü Şile Bezi’nden alan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, 1984 yılından bu yana devam eden, Türkiye’nin en eski festivallerinden biri olarak bilinmekte.

35 yıldır devam eden festival, Şile’nin değerlerini, kültürünü, kültürel mirasını korumayı ve tanıtmayı amaçlıyor. Yerel halkın hem ekonomik hem de sosyal yaşamını zenginleştirmesine katkı sağlayan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali aynı zamanda Şile’nin ticari ve turizm potansiyelini artırarak bölgeye canlılık kazandırmayı hedefiliyor.

Hem yerel hem de uluslararası düzeyde katılımcıları ağırlayan festival, yerel geleneklerin ve el sanatlarının korunmasını, toplumsal farkındalığın artmasını ve yeni kültürel ifadelere olanak sağlamayı hedefleniyor.

Şile Belediyesi tarafından bu yıl 35. kez düzenlenecek olan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, 29Temmuz – 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Şile’nin eşsiz atmosferinde katılımcılarını ağırlayacak. Şile’nin farklı noktalarında ve Ağva’da gerçekleşecek festival Haldun Dormen, Müjdat Gezen, Mustafa Alabora ve Cemil İpekçi gibi Şile sevdalısı ustaların söyleşileri; “Bir Baba Hamlet” oyunu; Sıla, Melek Mosso, Can Bonomo, Buray, BaBa ZuLa, Volkan Konak, Sena Şener, Atiye, Gazapizm, Zeynep Bakşi Karadağ, Erdal Erzincanlı ve Ece Dağıstan & Jamal Aliyev konserleri; uluslararası dans gruplarının gösterileri; Şile Bezi defileleri; sergiler; atölyeler gibi birçok etkinlikten oluşan renkli bir program sunacak.

 Belediye Başkanı Özgür Kabadayı: Bu yıl Festivalimiz İlçemizin Her Noktasında Çeşitli Etkinliklerle Gerçekleşecek.

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı; "Tekstilde Ülkemizin tek Coğrafi İşaretli ürün olan Kültürel Değerimiz Şile Bezimize sahip çıkmak ve onu yaşatmak için düzenlenen ve 35.yılında bu onurlu görevi bize veren Şile halkına öncelikle teşekkür ediyorum. Bizler 35.Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivalimizi bu yıl klasik formatından çıkarttık ve ilçemizin her noktasında çeşitli etkinliklerle süsledik.

Şile Bezi büyüklerimizin el emeği göz nuru olan çatlak kahvesinde, hanım göbeğine, Atatürk Yolu gibi onlarca iğne oyası olarak yapılan işlemelere sahiptir. Ayrıca Şile Bezi, el tezgahlarında, pamuk ipliğinden dokunan, tamamen Şile'ye özgü bir bezdir. Şile'ye özgü otantik özelliği ona bu adın verilmesini sağlamıştır. Şile Bezi'nden çeşitli giysiler üretilmektedir. Vücut terini emme özelliğinden dolayı sağlıklı bir üründür. Şile Bezi rahat, hafif, ucuz, ter emici, sağlıklı doğal bir giysi olma özelliğiyle geniş kullanım alanı bulunmaktadır. Ayrıca kültürel ve sanatsal motif ve işlemelerle süsleme ve aksesuar olarak da kullanım alanı geniş bir üründür. İlk zamanlarda keten ipliğinden yapılan Şile Bezi taleplerin artmasıyla zamanımızda pamuk ipliği ve makineyle de dokuması yapılmaktadır. Özgün şile bezinin ipliği 20 numara kıvırcık iplikle yapılmaktadır.

Ninelerimizin, annelerimizin yıllar yılı uzun uğraşlardan sonra el tezgahlarında ürettikleri Şile bezi, çoğu ailenin geçim kaynağı olmuştur. Tarihin altın sayfalarına Şile adını altın harflerle yazdıran Şile bezi, günümüzde varlığını zor şartlarda fabrikalarda dokunarak sürdürmeye çalışıyor. Şile bezi dokuyan el tezgahları bir bir ortadan kaybolmuştur. Yakın tarihimizde Şile'nin Bozgaca köyüne kurulan dokuma fabrikası yine ekonomik nedenden varlığını sürdürememiştir. Eski Şile evleri birbirinden güzel ahşaptan imal edilirken, giriş katları toprak zeminli çeşitli kullanımlar için boş bırakılırdı. Yaz aylarında alt katlar serin olduğu için kına geceleri, düğün eğlenceleri tertiplendiği gibi, Şile bezi dokuyan el tezgahlarının faaliyet gösterdikleri mekanlar olmuştur. 


   1955 yılında yıkılan Nalbant Şaziye hanımın 2 katlı ahşap evinin toprak zemininde aynı anda çalışabilen ahçı Rükke teyze, Nalbant Emine teyze, Kalpakçı Ayşe teyzelerin Şile bezi el tezgahları çalışmaları sürdürebiliyordu. Dostluğun, komşuluğun en iyi örneklerini yıllar yılı aynı çatı altında, toprak zeminde bez dokuyarak göstermişlerdir. 150 yılı aşkın süredir insanların geçim kaynağı olan Şile bezinin fabrikasyon üretilmesi bile, biz Şile'lilere, Şile'ye gönül verenlere mutluluk veriyor. Şile bezi ile nice uzun içice yaşamlara. Bilindiği gibi Şile bezinin özü pamuklu ipliktir. 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivaline tüm vatandaşlarımız davetlidir" şeklinde konuştu. 

 

 

PROGRAM

29 Temmuz Pazartesi

19.30-20.30    Festival Açılış Korteji (Belediye Meydanı, Üsküdar Caddesi, Kent Meydanı,

Değirmen Festival Alanı)

20.30              Açılış Konuşmaları / Festival Alanı

21.00              Uluslararası Dans Grubu Gösterisi / Festival Alanı

21.00              Konser: Buray / Festival Alanı

30 Temmuz Salı

17.00              Burhan Reşid Çekiç Koleksiyonu Sergisi Açılışı / Tahlisiye Binası

17.30              Şile Bezi ve Tahlisiye Malzemeleri Sergisi Açılışı / Kayıkhane

19.00              Şile Müzik Okulu Konseri / Kent Meydanı

20.15              Pınar Ataer Şile Bezi Ritüel Dans Gösterisi / Festival Alanı

21.00              Konser: Baba Zula / Festival Alanı

22.30              Konser: Sena Şener / Festival Alanı

31 Temmuz Çarşamba

18.00              İsmek Şile Bezi Sergisi Açılışı ve İsmek Trio Müzik Dinletisi / Şile Feneri

18.30              İsmek Defile / Üsküdar Caddesi

21.00              Uluslararası Dans Grubu Gösterisi / Festival Alanı

22.00              Konser: Can Bonomo / Festival Alanı

1 Ağustos Perşembe                      

18.00             Şile Bezi Dokuma Ritüeli / Kumbaba Oteli

20.00             Uluslararası Dans Grubu Gösterisi / Festival Alanı

21.00             Konser: Zeynep Bakşi Karadağ / Festival Alanı

22.00             Konser: Erdal Erzincan / Festival Alanı

2 Ağustos Cuma

19.45            İsmet Ay Anısına Söyleşi – Mustafa Alabora, Müjdat Gezen, Haldun Dormen /

Amfi Tiyatro

20.45            Tiyatro: “Bir Baba Hamlet” / Amfi Tiyatro

22.00            Konser: Volkan Konak / Festival Alanı

3 Ağustos Cumartesi

19.30            Konser: Ece Dağıstan & Jamal Aliyev / İBB Kültür Merkezi

21.00            Uluslararası Dans Grubu Gösterisi

22.00            Konser: Gazapizm / Festival Alanı

4 Ağustos Pazar

19.00            Cemil İpekçi Söyleşisi – Moderatör: Mutlu Ulusoy / Festival Alanı

20.30            Ağva Collection Defile / Festival Alanı

22.00            Konser: Sıla / Festival Alanı

10 Ağustos Cumartesi

22.00            Konser: Atiye / Ağva

11 Ağustos Pazar

22.00            Konser: Melek Mosso / Ağva

Haber: Hacı Ali YILMAZ

 


Başkan Balcıoğlu, Cumhuriyet Sergisinin Açılışını Gerçekleştirdi

Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, sanatçılar Bedia Bıçakçı ve Müzeyyen Karaçiftçi tarafından hazırlanan Cumhuriyet Sergisi’nin açılışını yaptı.

Beylikdüzü’nde Cumhuriyet Resepsiyonu Düzenlendi

Beylikdüzü Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yılına özel olarak Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde bir Cumhuriyet Resepsiyonu düzenledi.

“ Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Millete Sesleniş: "Enflasyonda Düşüş Başladı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Kabine Toplantısı sonrası yaptığı “Millete Sesleniş” konuşmasında, Türkiye'nin ekonomi politikaları ve güncel gelişmelere dair önemli mesajlar verdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 101. Yılı Coşkuyla Kutlanıyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 101’inci yılı, yurt içinde ve yurt dışında büyük bir coşku ve gururla kutlanıyor.

New York Türkevi’nde Cumhuriyet Bayramı Coşkusu: 101. Yıl Dönümüne Özel Resepsiyon

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York şehrinde yer alan Türkevi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 101. yıl dönümünü kutlamak amacıyla düzenlenen özel bir resepsiyona ev sahipliği yaptı

New York’ta Cumhuriyet Bayramı Coşkusu: Türk Toplumu 101. Yılı Gururla Kutladı

ABD’deki Türk toplumu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 101. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutladı.

Vatandaş Cumhuriyet Bayramı İçin Cimer’e Duygularını Yazabilecek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla paylaşabileceklerini duyurdu. CİMER’e gönderilecek bu mesajlar, vatandaşların Cumhuriyet Bayramı’nı kutlama heyecanını yansıtacak.

Türk Kuaförler İtalya’da Dünya Şampiyonu Oldu

Türk Milli Takımı, canlı tablolar adlı kareografik sahne performansı ile en iyi sahne ödülünü kazandı ve Türkiye’nin gururu oldu.

Ragbi Türkiye Şampiyonası Heyecanı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Erciyes Yüksek İrtifa Kamp Merkezi, Türkiye Ragbi Federasyonu tarafından ilk kez düzenlenen Türkiye Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı.

Esenyurt'ta 29 Ekim Coşkusu Sürüyor

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle düzenlenen çelenk sunma töreninde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları minnetle anıldı.

Bağcılar Kitap Fuarı Rekor Kırdı

Bağcılar Belediyesi’nin önemli kültür projelerinden biri olan 3. Bağcılar Kitap Fuarı (BKF), kitapseverlerden yoğun ilgi gördü.

7’den 70’e Cumhuriyet Coşkusu

Esenyurt Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun özel olarak hazırladığı gösteri, izleyenleri hem coşturdu hem de duygulandırdı.

Yaratılış Kongresi Sonuç Bildirgesi: Bilim ve İnanç Birleşiyor

Yaratılış Kongresi sonuç bildirgesi açıklandı: Bilim ve inanç birleşiyor, evrene yeni bir bakış açısı kazandırılıyor.

ÖNSİAD’da Yeni Dönem Ekrem Kap İle Başladı

Kap, hedeflerini, vizyonunu ve yönetim anlayışını açıkladı. “Tartışma ayrışma değildir” diyerek birliktelik mesajı veren Kap, mesleki eğitimin önemine vurgu yaptı ve “Nihai hedefimiz, ÖNSİAD Meslek Lisesi’ni kurmak” dedi.

HBX AR-GE'ci KİMYAGERDEN MÜTHİŞ İNOVASYON

Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi için hazırlattığı rivayet edilen tarhananın, kemik suyu ile zenginleştirilerek başta kanser olmak üzere hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığı belirtildi.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.