35.Uluslararası Şile Bezi Kültür Ve Sanat Festivaline Geri Sayım Başladı

Türkiye’nin en eski festivallerinden biri olan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, yeni enerjisi ve içeriğiyle İstanbul’un doğası, Şile bezi, deniz feneri ve palamutuyla meşhur sahil İlçesi Şile’de .

KÜLTÜR-SANAT 10.07.2024 14:47:00 0
35.Uluslararası Şile Bezi Kültür Ve Sanat Festivaline Geri Sayım Başladı

 

35.Uluslararası Şile Bezi Kültür Ve Sanat Festivaline Geri Sayım Başladı

 

Türkiye’nin en eski festivallerinden biri olan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, yeni enerjisi ve içeriğiyle İstanbul’un doğası, Şile bezi, deniz feneri ve palamutuyla meşhur sahil İlçesi Şile’de 29 Temmuz – 11 Ağustos tarihleri arasında düzenleniyor!

Adını, yıllardır yörenin ekonomisinin ve sanatının alt yapısını oluşturan coğrafi işaretli ürünü Şile Bezi’nden alan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, 1984 yılından bu yana devam eden, Türkiye’nin en eski festivallerinden biri olarak bilinmekte.

35 yıldır devam eden festival, Şile’nin değerlerini, kültürünü, kültürel mirasını korumayı ve tanıtmayı amaçlıyor. Yerel halkın hem ekonomik hem de sosyal yaşamını zenginleştirmesine katkı sağlayan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali aynı zamanda Şile’nin ticari ve turizm potansiyelini artırarak bölgeye canlılık kazandırmayı hedefiliyor.

Hem yerel hem de uluslararası düzeyde katılımcıları ağırlayan festival, yerel geleneklerin ve el sanatlarının korunmasını, toplumsal farkındalığın artmasını ve yeni kültürel ifadelere olanak sağlamayı hedefleniyor.

Şile Belediyesi tarafından bu yıl 35. kez düzenlenecek olan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, 29Temmuz – 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Şile’nin eşsiz atmosferinde katılımcılarını ağırlayacak. Şile’nin farklı noktalarında ve Ağva’da gerçekleşecek festival Haldun Dormen, Müjdat Gezen, Mustafa Alabora ve Cemil İpekçi gibi Şile sevdalısı ustaların söyleşileri; “Bir Baba Hamlet” oyunu; Sıla, Melek Mosso, Can Bonomo, Buray, BaBa ZuLa, Volkan Konak, Sena Şener, Atiye, Gazapizm, Zeynep Bakşi Karadağ, Erdal Erzincanlı ve Ece Dağıstan & Jamal Aliyev konserleri; uluslararası dans gruplarının gösterileri; Şile Bezi defileleri; sergiler; atölyeler gibi birçok etkinlikten oluşan renkli bir program sunacak.

 Belediye Başkanı Özgür Kabadayı: Bu yıl Festivalimiz İlçemizin Her Noktasında Çeşitli Etkinliklerle Gerçekleşecek.

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı; "Tekstilde Ülkemizin tek Coğrafi İşaretli ürün olan Kültürel Değerimiz Şile Bezimize sahip çıkmak ve onu yaşatmak için düzenlenen ve 35.yılında bu onurlu görevi bize veren Şile halkına öncelikle teşekkür ediyorum. Bizler 35.Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivalimizi bu yıl klasik formatından çıkarttık ve ilçemizin her noktasında çeşitli etkinliklerle süsledik.

Şile Bezi büyüklerimizin el emeği göz nuru olan çatlak kahvesinde, hanım göbeğine, Atatürk Yolu gibi onlarca iğne oyası olarak yapılan işlemelere sahiptir. Ayrıca Şile Bezi, el tezgahlarında, pamuk ipliğinden dokunan, tamamen Şile'ye özgü bir bezdir. Şile'ye özgü otantik özelliği ona bu adın verilmesini sağlamıştır. Şile Bezi'nden çeşitli giysiler üretilmektedir. Vücut terini emme özelliğinden dolayı sağlıklı bir üründür. Şile Bezi rahat, hafif, ucuz, ter emici, sağlıklı doğal bir giysi olma özelliğiyle geniş kullanım alanı bulunmaktadır. Ayrıca kültürel ve sanatsal motif ve işlemelerle süsleme ve aksesuar olarak da kullanım alanı geniş bir üründür. İlk zamanlarda keten ipliğinden yapılan Şile Bezi taleplerin artmasıyla zamanımızda pamuk ipliği ve makineyle de dokuması yapılmaktadır. Özgün şile bezinin ipliği 20 numara kıvırcık iplikle yapılmaktadır.

Ninelerimizin, annelerimizin yıllar yılı uzun uğraşlardan sonra el tezgahlarında ürettikleri Şile bezi, çoğu ailenin geçim kaynağı olmuştur. Tarihin altın sayfalarına Şile adını altın harflerle yazdıran Şile bezi, günümüzde varlığını zor şartlarda fabrikalarda dokunarak sürdürmeye çalışıyor. Şile bezi dokuyan el tezgahları bir bir ortadan kaybolmuştur. Yakın tarihimizde Şile'nin Bozgaca köyüne kurulan dokuma fabrikası yine ekonomik nedenden varlığını sürdürememiştir. Eski Şile evleri birbirinden güzel ahşaptan imal edilirken, giriş katları toprak zeminli çeşitli kullanımlar için boş bırakılırdı. Yaz aylarında alt katlar serin olduğu için kına geceleri, düğün eğlenceleri tertiplendiği gibi, Şile bezi dokuyan el tezgahlarının faaliyet gösterdikleri mekanlar olmuştur. 


   1955 yılında yıkılan Nalbant Şaziye hanımın 2 katlı ahşap evinin toprak zemininde aynı anda çalışabilen ahçı Rükke teyze, Nalbant Emine teyze, Kalpakçı Ayşe teyzelerin Şile bezi el tezgahları çalışmaları sürdürebiliyordu. Dostluğun, komşuluğun en iyi örneklerini yıllar yılı aynı çatı altında, toprak zeminde bez dokuyarak göstermişlerdir. 150 yılı aşkın süredir insanların geçim kaynağı olan Şile bezinin fabrikasyon üretilmesi bile, biz Şile'lilere, Şile'ye gönül verenlere mutluluk veriyor. Şile bezi ile nice uzun içice yaşamlara. Bilindiği gibi Şile bezinin özü pamuklu ipliktir. 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivaline tüm vatandaşlarımız davetlidir" şeklinde konuştu. 

 

 

PROGRAM

29 Temmuz Pazartesi

19.30-20.30    Festival Açılış Korteji (Belediye Meydanı, Üsküdar Caddesi, Kent Meydanı,

Değirmen Festival Alanı)

20.30              Açılış Konuşmaları / Festival Alanı

21.00              Uluslararası Dans Grubu Gösterisi / Festival Alanı

21.00              Konser: Buray / Festival Alanı

30 Temmuz Salı

17.00              Burhan Reşid Çekiç Koleksiyonu Sergisi Açılışı / Tahlisiye Binası

17.30              Şile Bezi ve Tahlisiye Malzemeleri Sergisi Açılışı / Kayıkhane

19.00              Şile Müzik Okulu Konseri / Kent Meydanı

20.15              Pınar Ataer Şile Bezi Ritüel Dans Gösterisi / Festival Alanı

21.00              Konser: Baba Zula / Festival Alanı

22.30              Konser: Sena Şener / Festival Alanı

31 Temmuz Çarşamba

18.00              İsmek Şile Bezi Sergisi Açılışı ve İsmek Trio Müzik Dinletisi / Şile Feneri

18.30              İsmek Defile / Üsküdar Caddesi

21.00              Uluslararası Dans Grubu Gösterisi / Festival Alanı

22.00              Konser: Can Bonomo / Festival Alanı

1 Ağustos Perşembe                      

18.00             Şile Bezi Dokuma Ritüeli / Kumbaba Oteli

20.00             Uluslararası Dans Grubu Gösterisi / Festival Alanı

21.00             Konser: Zeynep Bakşi Karadağ / Festival Alanı

22.00             Konser: Erdal Erzincan / Festival Alanı

2 Ağustos Cuma

19.45            İsmet Ay Anısına Söyleşi – Mustafa Alabora, Müjdat Gezen, Haldun Dormen /

Amfi Tiyatro

20.45            Tiyatro: “Bir Baba Hamlet” / Amfi Tiyatro

22.00            Konser: Volkan Konak / Festival Alanı

3 Ağustos Cumartesi

19.30            Konser: Ece Dağıstan & Jamal Aliyev / İBB Kültür Merkezi

21.00            Uluslararası Dans Grubu Gösterisi

22.00            Konser: Gazapizm / Festival Alanı

4 Ağustos Pazar

19.00            Cemil İpekçi Söyleşisi – Moderatör: Mutlu Ulusoy / Festival Alanı

20.30            Ağva Collection Defile / Festival Alanı

22.00            Konser: Sıla / Festival Alanı

10 Ağustos Cumartesi

22.00            Konser: Atiye / Ağva

11 Ağustos Pazar

22.00            Konser: Melek Mosso / Ağva

Haber: Hacı Ali YILMAZ

 

MHP Bandırma’da Ramazan Coşkusu: Birlik ve Beraberlik Sofrası"

MHP Bandırma İlçe Başkanlığı, Ramazan’ın manevi ikliminde düzenlediği iftarda siyaset, sivil toplum ve yerel dinamikleri bir araya getirdi. Milletvekili Ekrem Gökay Yüksel ve eşinin de katıldığı programda birlik mesajlarıöne çıktı

Geçkinli Köyü'nde Yüzyıllık Şeker Toplama Geleneği Devam Ediyor

HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Geçkinli Köyü’nde 100 yıllık şeker toplama geleneği, bu bayramda da minikler tarafından yaşatıldı.

İZSİZ, BASIN MENSUPLARINI İFTARDA AĞIRLADI

AK Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili ve MKYK üyesi Seyithan İzsiz, Türkiye Yerel Basın Birliği Genel Başkanı Nezir Karayün ve bölgede görev yapan basın mensuplarıyla iftar programında bir araya geldi.

Edirne Valisi Yunus Sezer'in Ramazan Bayramı Mesajı

HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne Valisi Yunus Sezer, Ramazan Bayramı mesajında, bayramın barış, huzur ve kardeşlik getirmesini temenni ederek, tüm vatandaşların bayramını kutladı.

BÜYÜKÇEKMECE PROTOKOLÜ İFTARDA BULUŞTU...

HABER / NEZİR KARAYÜN / YEHA - AK Parti Büyükçekmece İlçe Başkanlığı, ilçenin önde gelen protokol üyelerini iftar programında bir araya getirdi.

Medya Dünyasının Duayenleri Bir Araya Geldi

HABER / ZEYNEP ÇAĞLAR / YEHA - Gazeteci-yazar Ferhat Yıldırım, Türkiye Yerel Basın Birliği Genel Başkanı Nezir Karayün’ü Fikir Fabrikası’nda ziyaret etti.

Kadir Gecesi'nde İbadete Açıldı

HABER / NEZİR KARAYÜN / YEHA - Esenyurt’un Yeşilkent Mahallesi’nde yıllardır atıl halde bulunan ve tamamlanamayan Yeşilkent Camii, Esenyurt Belediye Başkanı Can Aksoy'un liderliğinde bir ay gibi kısa bir süre içinde tamamlandı.

Hayırlı İftar Sofrası Bu Yıl 10. Kez Kuruldu

HABER / NEZİR KARAYAÜN / YEHA - Beylikdüzü Belediyesi’nin her yıl Kadir Gecesi’nde düzenlediği geleneksel Hayırlı İftar Sofrası, bu yıl 10. kez kuruldu.

Çalık’tan Duygusal Mektup…

HABER / NEZİR KARAYÜN / YEHA - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanarak Silivri Marmara Cezaevi’ne gönderilen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, mektup gönderdi.

Ekmek Zammına Edirne Valiliği'nden İtiraz

HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne Valiliği, ekmek fiyatlarına yapılan zamma itiraz etti ve hukuki süreci başlatma kararı aldı.

Nuri Aslan İBB Başkan Vekili Seçildi

HABER / NEZİR KARAYÜN - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluk soruşturması nedeniyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından İBB Meclisi, yeni başkan vekilini belirlemek üzere toplandı.

Küpeli; Yerel Basın Birliğinden Sosyal Dayanışmaya Ortak Vizyon

HABER / DUYGU CANKO / YEHA - İstanbul’un duayen gazetecilerinden ve Türkiye Yerel Basın Birliği Derneği Onursal Başkanı Mustafa Küpeli, Türkiye Yerel Basın Birliği Genel Başkanı Nezir Karayün’ü “Fikir Fabrikası”nda ziyaret etti.

"Engelleri Birlikte Aşalım" Platformu Açılıyor!

.

Çebi, Beylikdüzü Belediye Başkan Vekili Seçildi

HABER / NEZİR KARAYÜN / YEHA - Beylikdüzü Belediye Meclisi, tutuklanan Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın yerine başkan vekilini belirlemek için kritik bir seçim gerçekleştirdi.

Edirne Valisi Sezer'den 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Mesajı: "Vatan Size Minnettardır"

HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne Valisi Yunus Sezer, 26 Mart Balkan Şehitleri Anma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Balkan Savaşları'nda vatan uğruna canlarını feda eden kahramanları andı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.