Tatilde Gözünüze Zarar Veren 7 Alışkanlık

Güneş, havuz, kumsal… Yaz aylarının en keyif veren üçlüsü olsalar da, gereken önlemleri almadığımızda gözlerimizi ciddi boyutlarda tehdit edebiliyorlar.

VİDEO GALERİ 25.06.2019 09:30:32 3280 0
Tatilde Gözünüze Zarar Veren 7 Alışkanlık

Daha da kötüsü, bazen en basit bir ihmal problemi büyütebiliyor, kalıcı görme kaybına bile yol açabiliyor. Yaz aylarında gözlerde en sık rastlanan ve zamanında tedavi edilmezse tehlikeli olabilecek sorun ise hijyenik olmayan havuzlardan bulaşan konjonktuvit, bir başka deyişle gözlerde gelişen enfeksiyon! Gerek havuz ve deniz kullanımı sonucunda tuz veya klora bağlı oluşan kimyasal konjunktuvit, gerek güneş ışınları nedeniyle görülen alerjik konjunktuvit; sulanma, kızarıklık, batma ve kaşıntı gibi benzer belirtilerle kendini belli ediyor.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu etkeni viral olan enfeksiyonların genellikle hafif şikayetlere neden olduğunu ve 3-4 gün gibi bir sürede kendiliğinden kaybolabildiğini belirterek, “Ancak vücut direnci düşük kişilerde tablo ağırlaşabiliyor ve enfeksiyon haftalarca sürebiliyor. Bakteriyel olanlar ise gözün derin tabakalarına ilerleyerek kornea delinmesi gibi daha ciddi bir tablo oluşturabiliyorlar” diyor.  Peki yaz aylarında hangi alışkanlıklarımız göz sağlığımızı tehdit ediyor? Acıbadem Bakırköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu yaz aylarında gözlerimizi korumak için dikkat etmemiz gereken alışkanlıklarımızı anlattı, önemli uyarılarda bulundu.

Hijyenik Olmayan Suda Yüzmek

Hijyenik olmayan havuz suları gözler açısından önemli bir risk kaynağı. Havuzların büyük çoğunluğu klor, PH düşürücü veya PH yükseltici ve yosun öldürücü gibi kimyasal maddelerle dezenfekte ediliyor. Kullanılan bu maddelerin etkinliği uygulama yöntemine ve sıklığına göre değişiyor. Havuz suyu yeterince dezenfekte edilmemişse konjonktivit olarak adlandırılan göz enfeksiyonlarının yayılma riski oldukça yükseliyor. Bu nedenle denetimlerinin yapıldığından ve uygun şekilde temizlendiğinden emin olmadığınız havuzlara girmeyin.

 

Suyun İçinde Gözleri Açmak

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu deniz ve havuzda göz açmanın özellikle enfeksiyon riskini arttırdığı uyarısında bulanarak şu bilgileri veriyor:

“Suda bulunan kimyasallar enfeksiyon dışında gözlerde alerji de yapabiliyorlar. Bu tür problemlerden korunabilmek için havuza yüzücü gözlüğüyle girilmesi faydalı oluyor. Ayrıca öncesinde duş almak ve sonrasında gözleri temiz suyla yıkamak hem alerjik soruna hem de enfeksiyona yakalanma riskini azaltıyor. Bunların yanı sıra vücudun baş ve yüz kısmı da deniz ve havuz suyuna sokulmamalı. Mecbur kalınırsa gözü iyi çevreleyen ve su geçirmeyen bir yüzücü gözlüğü mutlaka kullanılmalı.”

 

Güneş Işınlarına Gözlüksüz Bakmak

Yaz aylarında yeryüzüne daha dik olarak gelen güneş ışınları gözleri birçok açıdan olumsuz etkileyebiliyor. Kornea yanığı, gözün camsı tabakasına (kornea) et yürümesi ve alerjik konjunktuvit dışında, göz merceğinin kesifleşmesiyle ortaya çıkan katarakt, güneş alan ülkelerde 5 kat fazla görülüyor. Özellikle renkli gözlerde güneş ışığını süzen pigmentin az olması nedeniyle hem katarakt hem sarı nokta hastalıklarının gelişme riski daha fazla oluyor. Göz çevresindeki ciltte güneşe bağlı cilt kanseri gelişebiliyor. Bu nedenle güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 11:00 – 15:00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterin. Bunların yanı sıra gün batımını çıplak gözle izleyenlerde görme kaybına yol açabilen makula yanığı da oluşabiliyor.

 

Güneş Kremini Gözle Temas Ettirmek

Güneşin zararlı etkilerine karşı tüm vücudu, uygun bir koruma faktörlü güneş kremiyle korumak yaz mevsiminin olmazsa olmazlarından. “Ancak yüzünüze uygun olan kremi seçmeniz ve ürünü gözlerinize kaçırmamanız çok önemli” uyarısında bulunan Dr. Emel Çolakoğlu bunun nedenini ise şöyle anlatıyor: “Kullanılan krem göz içine kaçarsa kimyasal konjonktivit yapabiliyor. Konjonktivit; gözlerde batma, yanma, kızarıklık ve sulanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Kremin kaçması durumunda ise gözler bol suyla yıkanmalı. Ardından hassasiyeti arttırabilecek makyaj ürünlerinden 1-2 gün kaçınmalı, gözlükle (güneş ve ya yüzücü gözlüğü) gözler korunmalı ve suni gözyaşı damlalarıyla rahatlatılmalı”

 

Gözleri Ovuşturmak

Açık alanlarda ve deniz kenarında kumlar göz kapağının içine kaçıp kornea hasarına yol açabiliyorlar. Erken dönemde batma, sulanma ve kızarıklık ile gözde yabancı cisim hissi belirtilerine yol açıp, geç dönemde kist oluşumunu tetikleyebiliyor. Kum kaçtığında gözlerinizi ovuşturmamalı ve göz hekimine başvurmalısınız.

 

Kontakt Lensle Suya Girmek

Kontakt lensle havuza ve denize girmemeniz, göz sağlığınız için dikkat etmeniz bir başka önemli nokta. Çünkü kontakt lensli gözde enfeksiyona neden olan etken uzun süre canlı kalabiliyor ve kornea refleksi azaldığı için belirti vermeden daha derine yayılabiliyor.  Ayrıca gözde batma ve kızarıklık gibi sorunlarınız varsa kontakt lens kullanımına ara vermelisiniz. Yaz döneminde alerji ve enfeksiyon riskini azaltmak için günlük kontakt lensleri tercih etmenizde fayda var.

 

UV Korumasız Güneş Gözlüğü Kullanmak

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu göz sağlığını korumak için dışarı çıkarken ultraviyole A ve B filtreli güneş gözlüklerinin tercih edilmesi gerektiğini hatırlatarak şu bilgileri veriyor:  

“Geniş camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler en iyi korumayı sağlıyorlar. Sertifikası ile yüzde 100 UV blokajı olan gözlüklerin doğrudan optik merkezlerinden temin edilmesi gerekiyor. Çünkü kalitesiz gözlüklerin camları UV ışınlarını engellemediği gibi, ışığın şiddetini azalttığı için bu ışınların göze daha etkili gelmelerine, bunun sonucunda da katarakt ve sarı nokta gelişimine neden olabiliyorlar. Günlük hayatta numaralı gözlük kullananlar, yaz aylarında gözlerini koruyabilmek için yine numaralı güneş gözlükleri tercih etmeliler. Ancak numaralı güneş gözlüğü seçerken optik camlara uyumlu çerçeveye sahip olup olmadığına dikkat edilmeli. Optik cam takılacak güneş gözlükleri bombeli bir modele sahip olmamalı, düz ve köşeli alternatifler tercih edilmeli”


Özer; Sizler Benim İsimsiz Kahramanlarımsınız

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla belediye personellerini görev yerlerinde ziyaret eden Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, ilçeye büyük bir özveriyle hizmet veren emekçilerin işçi bayramını kutladı.

Balcıoğlu, Saha Çalışmalarını Denetliyor

İncelemelerin ardından Balcıoğlu, sahil kesiminde vatandaşlarla bir araya gelerek, onların beklenti, talep ve önerilerini dinledi.

Dünya Dans Günü’nde farklı kültürler buluştu

Mimaroba Büyük Atatürk Parkı’nda düzenlenen etkinliğe ilgi ve katılım yoğun olurken farklı kültürlerden danslar öğrenen vatandaşlar hem Dünya Dans Günü’nü kutladı hem de unutulmaz bir gün yaşadı.

Nisan ayı üretici market fiyat değişimi Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayı üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlerini yaptığı görüntülü basın açıklamasıyla değerlendir

Travmaları Aşmanın Yolları..!

Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Dünde kalsın travmalar, biz bugünü yaşayalım” adlı bir seminer düzenlendi. Travma tedavisinin ele alındığı seminerde uzman psikolog Gül Çolak, EMDR tedavi sürecinin üzerinde durdu.

İmamoğlu'ndan Eyüpsultan Belediyesi'ne ziyaret

Yüksek ilgi, ayrımcılık yapmamak, bir de gerçekten hizmet verirken topyekun, tüm karma duyguları içinde tutan, nitelikli, liyakatli, ahlaklı davranan herkesin bizimle yol yürüyebileceğini ispat eden, hassas bir dönemi yöneteceksin

Gürpınar Sahili Düzenleniyor

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay ve İBB Fen İşleri Daire Başkanı Recep Korkut ile birlikte Gürpınar Sahil’de incelemelerde bulundu.

Balıkçı Kenan’da balık fiyatları dibe vurdu

Balık tezgahlarında bereket devam ediyor. En verimli sezonlardan birini geçirdik diyen Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucu Balıkçı Kenan Balcı, istavrit, sardalya, tirsi ve sarpa balıklarının kilosunun 100 liraya düştü.

Öğretmen Hareketliliği Düzenlendi

Gürpınar 75.Yıl Cumhuriyet İlk Okulu, ‘’İngilizce’ye Adım At’’ projesi kapsamında Belçika Genk Şehri’ne Erasmus kapsamında bir öğretmen hareketliliği düzenlendi.

ÇEVİÇELLE'den Sıfır Atık Ödül Töreni

.

Cem Yılmaz’dan arabeskin kralına 30 bin dolarlık hediye

Sibel Arna’nın youtube programı “Ne Olursan Ol Rahat Ol”a konuk oldu. Stüdyosundaki iki büyük profesyonel kayıt aletini Cem Yılmaz’ın hediye ettiğini söyleyen Bayar, tanesi 15-16 bin dolar olan cihazlar için Yılmaz’a teşekkür etti

TÜBİTAK’ın Özel Çağrısına DEÜ Damgası

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 – ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı’na yapılan başvurular neticesinde destek almaya hak kazanan projeler belli oldu.

İSKİ hijyenik su için kapasite artırıyor...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin köklü kuruluşu İSKİ, şehrin Avrupa yakasındaki olası su kesintilerinin önüne geçecek tesisin temelini attı

Atık Yönetimini Bilinçlendiriyorlar

Çalık, “Gelecek nesillerin çevre konusundaki farkındalığının artması ve sürdürülebilir bir gelecek için atılan bu tür adımlar, toplumun çevre konusundaki bilinç seviyesini yükseltmeye yardımcı olacaktır” dedi.

Atel İnşaattan 23 Nisan Kutlaması

.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.