Tedarik Güvenliği Artık Ulusal Güvenlik Meselesi
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İstanbul'da düzenlenen Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, enerji kaynaklarına ulaşımın sadece teknik değil, aynı zamanda finansal zorluklar içerdiğini belirterek, enerji arz güvenliğinin artık ülkelerin egemenlik anlayışının ve ulusal güvenlik politikalarının ayrılmaz bir parçası haline geldiğini söyledi.
“ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ÇEŞİTLİLİK, BAĞLANTISALLIK VE ESNEKLİK ŞART”
Bayraktar, zirvede “Arz Güvenliğinde Değişen Dinamikler: Zorluklar ve Fırsatlar” başlıklı oturuma başkanlık etti. Konuşmasında, Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın enerji tedarik zincirine etkilerini hatırlatan Bayraktar, artık yaptırımlar, ambargolar, fiyat dalgalanmaları ve boru hatlarına yönelik tehditlerin olağan hale geldiğini ifade etti.
Bayraktar, enerji güvenliğini sağlamak için üç önemli başlığa dikkat çekti: Kaynak çeşitliliği, bölgesel bağlantıların güçlendirilmesi ve esnek enerji sistemleri. Bu üç unsurun hem ulusal hem de uluslararası enerji güvenliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
“IRAK PETROLÜ İÇİN HENÜZ ÇÖZÜM YOK”
Irak Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani de toplantıya katılarak, Ceyhan Limanı üzerinden Türkiye’ye yapılacak petrol ihracatı konusunda henüz nihai bir çözüme ulaşılamadığını belirtti. Uzun vadeli enerji anlaşmalarının devam ettiğini vurgulayan Abdulgani, Basra-Hadise hattı üzerinden Türkiye ve Suriye’ye yeni bir boru hattı inşasının başladığını, bu projeyle petrol tedarikinde istikrar sağlanacağını ifade etti.
“AZERBAYCAN, TÜRKİYE’YE GAZ TEDARİKİNİ ARTIRIYOR”
Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ise Türkiye ile enerji alanındaki uzun vadeli iş birliklerini sürdürdüklerini belirtti. Azerbaycan’ın Türkiye’ye gaz tedarikini 10 milyar metreküp seviyesine çıkaracaklarını duyuran Şahbazov, aynı zamanda Avrupa’ya da Türkiye üzerinden gaz ulaştırdıklarını söyledi.
“LİBYA’DAN YENİ YATIRIM DAVETİ”
Libya Petrol ve Gaz Bakanı Halife Abdussadık, ülkede günlük petrol üretiminin 1,4 milyon varile ulaştığını, yıl sonuna kadar bu rakamın daha da artmasını beklediklerini belirtti. 22 ruhsatlı bölgeye sahip olduklarını söyleyen Abdussadık, Libya’nın hem fosil kaynaklar hem de güneş ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji alanlarında yatırımcılara açık olduğunu ifade etti.
“BULGARİSTAN, ENERJİ AKTARIMINDA KİLİT ÜLKE OLMAK İSTİYOR”
Bulgaristan Enerji Bakanı Zhecho Stankov, ülkesinin Avrupa enerji piyasasında daha fazla yer almak istediğini dile getirdi. Türkiye ile iş birliğini artırdıklarını söyleyen Stankov, sadece Balkanlara değil Avrupa’nın merkezine de enerji ulaştırma hedeflerinin bulunduğunu aktardı.
“MOLDOVA YENİLENEBİLİR ENERJİYE YÖNELİYOR”
Moldova Enerji Bakanı Dorin Junghietu ise ülkede yaşanan enerji krizlerinin ardından gaz tedariki konusunda dikey koridorlar ve Ters Balkan Hattı gibi yöntemleri devreye aldıklarını belirtti. Nisan ayında ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 34’ünün yenilenebilir kaynaklardan sağlandığını söyledi.
“ROMANYA GAZ ÜRETİMİNİ İKİ KATINA ÇIKARIYOR”
Romanya Enerji Bakanı Sebastian-Ioan Burduja, Karadeniz’de yürütülen sondaj faaliyetleri sonucunda 2027 itibarıyla ülkenin gaz üretimini iki katına çıkaracaklarını açıkladı. Üretilen gazın büyük kısmı sanayi ve tarımda kullanılacak.
“SURİYE ENERJİ ALTYAPISINI YENİDEN KURUYOR”
Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir, savaş sonrası yeniden yapılanma sürecinde enerji sektörünün öncelikli alanlardan biri olduğunu söyledi. Şam’da elektrik kesintilerinin kısmen azaldığını belirten el-Beşir, güneş ve rüzgar enerjisine dayalı projelerin tamamlanmak üzere olduğunu aktardı.
Eğitimden Haberler internet sitesinin imtiyaz sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, okul ziyaretleri kapsamında Esenyurt Namık Kemal İlkokulu Müdürü Murat Kızılkaya ile bir araya geldi.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER – Beylikdüzü Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen 24 Kasım Öğretmenler Günü programı, ilçede görev yapan öğretmenleri bir araya getirdi.
Eğitimden Haberler internet sitesinin imtiyaz sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, okul ziyaretleri kapsamında Esenyurt Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Serkan Ertem ile bir araya geldi.
Büyükçekmece Mimaroba Ortaokulu Müdürü Gürkan Bayoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Beylikdüzü Atatürk Öğretmen Evi Müdürü Muhammed Lütfullah Güvenç, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Beylikdüzü Vali Muammer Güler Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Yunus Emre Kakı, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
İstanbul ve Esenyurt’un tanınmış siyasetçi ve iş insanlarından Engin Doğru, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
AK Parti Büyükçekmece eski ilçe başkanlarından, belediye başkan adayı, siyasetçi, iş insanı ve mali müşavir Recep Erol, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı
AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Esenyurt Bölge Sorumlusu İlker Gürbüz, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Marmara Nakliyeciler Derneği Başkanı Halil Kanat, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Siyasetçi ve iş adamı Serdal Güzel, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Esenyurt Kent Konseyi Başkanı gazeteci yazar Tuncer Dağ, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Beylikdüzü Dalyan Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Yönetim Kurulu Başkanı Yonca Yaman, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.