Türkiye’nin cilt hastalıkları konusunda yaşadığı büyük doktor açığı, hastaların şifa arayışını zorluyor. Dermatolog yetersizliği, özellikle devlet hastanelerinde ciddi sorunlara yol açıyor. İstanbul Lepra Hastanesi’nin “enstitü” ya da “eğitim hastanesi”ne dönüşmesi, cilt sağlığı alanında kalıcı bir çözüm olabilir.
Yeni Akit Gazetesi'nin yazarlarından Zekeriya Say, eşinin yaşadığı zorlu süreçleri şöyle dile getiriyor:
Bundan birkaç yıl önce, eşimin yüzünde "gül hastalığı" olarak bilinen bir cilt rahatsızlığı ortaya çıktı. Ciltte kızarıklık ve sivilceye benzeyen döküntülerle seyreden bu hastalık için tedavi arayışına girdiğimizde, hastanelerden randevu almakta ciddi zorluklar yaşadık.
Aynı zorluğu, kızımın yüzünde çıkan sivilceler için de yaşadım. Randevu almak neredeyse imkânsızdı. Bu süreçte fark ettim ki Türkiye'de, özellikle devlet hastanelerinde büyük bir dermatolog eksikliği var.
Geçtiğimiz yıl, babamın cilt altındaki dayanılmaz kaşıntılarıyla bu sorunun boyutlarını daha net gördüm. Tokat’taki tüm hastaneleri dolaşmamıza rağmen çare bulamadık. İstanbul’daki hastanelerde bile dermatolog bulmak zor olmuştu. Babamın hastalığı süresince birçok özel ve devlet hastanesini gezdik.
Son çare olarak İstanbul Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi’ne gittik, ancak hayal kırıklığı yaşadık. Hastanenin acil servisi olmadığı gibi doktor sayısı sınırlıydı ve gece hasta kabulü yapılmıyordu. Tavsiye edilen doktor da özel bir hastaneye geçmişti. Mecburen özel hastaneye yöneldik.
Babamın sağlığına kavuşmasıyla bu sorunu bir süreliğine unutmuştum. Ancak, gazetemizin Yayın Kurulu’nda İstanbul Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi ile ilgili bir haber tekrar bu konuyu gündeme getirdi. Araştırmalarım sonucunda öğrendim ki, devlet hastanelerindeki dermatologlar 3 dakikada bir hasta muayene ediyor ve bu alanda büyük bir hekim açığı var.
Dermatoloji uzmanlarının bir kısmı ise estetik ve kozmetik sektörüne kaymış durumda. Türkiye, estetik cerrahide bir cazibe merkezi haline geldiği için cilt doktorları güzellik sektöründe çalışmaya yöneliyor.
Bu duruma çözüm önerisi ise gazetemize konuşan “Seçtiklerini Denetle ve Adalet Platformu Başkanı” Adem Çevik’ten geldi. Çevik, İstanbul Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi’nin “eğitim ve araştırma hastanesi”ne dönüştürülmesini teklif etti. Bu sayede hem doktor sayısı artacak hem de yeni dermatoloji uzmanları yetiştirilecekti.
Eğitim hastanesi olması durumunda, asistanlar hastaları tedavi edecek, uzmanlaşacak ve akademik kariyer yapma fırsatı bulacak. Bu da Türkiye’nin dermatoloji alanında ciddi bir açığı kapatmasına yardımcı olabilir.
Ayrıca, hastanenin yapımında Türkan Saylan’ın katkısı olduğu için bu teklifin seküler kesim tarafından da olumlu karşılanacağını düşünüyorum.
Sonuç olarak, buradan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na seslenmek istiyorum: Sayın Bakanım, yapın bir güzellik!
ERCAN KUTLU / EĞİTİMDEN HABERLER - Balıkçı Kenan, Siteler Ortaokulu’nun başarılı öğrencilerini ağırladı. Balık boldu, meyve suyu boldu; en çok da cömertlik ve mutluluk vardı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Antalya’nın Kumluca ilçesinde yer alan Olympos Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları, tarihe ışık tutan yeni bulgularla dikkat çekiyor.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - AK Parti MKYK Üyesi ve Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Temel Başalan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - Beylikdüzü Belediyesi, beklenen yoğun kar yağışı öncesinde tüm hazırlıklarını tamamlayarak sahaya indi.
HABER / MERAL ÇETİNER / ANTALYA - Hakimler ve Savcılar Kurulu kararnamesiyle Gazipaşa Cumhuriyet Başsavcılığı görevine Hikmet Fazıl Balcı atandı.
HABER: NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - Tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın sağlık durumuna ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir basın açıklaması yapıldı.
HABER / NEZİR KATAYÜN / ESENYURT - Esenyurt AK Parti Teşkilatı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlenen programda ilçede ve çevre ilçelerde görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, Selimiye Camii restorasyonunun aslına uygun şekilde yürütülmesi için sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - İstanbul Valiliği, 12 Ocak 2026 Pazartesi günü kent genelinde etkili olması beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle tüm resmi ve özel okullarda eğitime ara verildimi?
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Soğuk havaya rağmen Üreten Kadınlar Pazarı’nda gözleme ve lokma kokuları vatandaşları çekerken, anne lezzetleri ilgi görüyor.
HABER: NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - İstanbul Esenyurt İlçe Kaymakamı Fatih Çobanoğlu ile İlçe Millî Eğitim Müdürü Tayfun Özyolcu, Esenyurt Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesine,
HABER: NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - İstanbul Esenyurt İlçe Millî Eğitim Müdürü Tayfun Özyolcu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda.
HABER: NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında Beylikdüzü ilçe genelinde ortaokul kademesinde görev yapan müzik öğretmenlerine yönelik düzenlenen seminer.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.