10.05.2023 05:07:00

BDA Dans Hıdırellez şenliğinde

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir.

Halk huzura kavuşmak ve türlü dileklerde bulunmak için kışın sona erdiği tabiatın uyandığı Hıdırellez gününde çeşitli çarelere başvurur. Anadolu'da halk, gün doğumu öncesi tercihen beyaz elbiseler giyerek yeşil ve bol sulu kırlara gider ve eğlenir.

Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Rum Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler "Aziz George" günü olarak kutlamaktadırlar.
Hıdırellez'in UNESCO'nun "İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi"ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.

Çok sevgili Ümit Keskin (Dans Eğitmeni) ile yaptığımız röportajda bizlere Hıdrellez için BDA Dans okulunun etkinliklerinden bahsetti, "Firüzköy'de ikincisi yapılan Uluslararası Hıdırellez Festivali yapıldı. Yurt dışından gelen kardeş derneklerimizle yapmış olduğumuz bir festival içinde Firüzköy Vakfıcda vardı. Altmış kişilik BDA Dans Okulları öğrencisinin gömleğinin arkasında Mustafa Kemal Atatürk yazılı özel taşlarla dizili fotoğraflarda görmüş olduğunuz yazı vardı. O esnada sırtlarını döndükleri anda insanlar bunu gördüklerinde büyük sürpriz oldu ve binlerce kişi ayakta alkışladı. Özel Yöresel Danslar etkinliği mükemmel geçti. Hıdırellez herkese şans getirsin dilerim" diyerek sözlerini noktaladı.

Baharın gelmesi ile tüm milletimize şans ve bol bereket diliyorum.

Sevgilerimle 
Yasmin Çetin


Yasmin ÇETİN

Hafta Sonu Trafik Durdu, Esnaf ve Halk Tepkili
Erken Tanı Hayat Kurtarıyor!
Sokaktan Siber Dünyaya İstanbul’da Suça Geçit Yok!
Şubat Ayında Kültür Merkezinde Yıldızlar Geçidi Başlıyor...
Hizmette Yarışanların Zirvesi: İstanbul’un En Etkin Belediyeleri Belli Oldu!
Trafiğe Master Plan Nefesi!
Mecliste Adalet Vurgusu…
Özyolcu; Yeni Döneme Bayrak Sevgisiyle Başladık
Postacı; İlk Dersimiz Bayrak Oldu...
İlk Dersimiz Bayrak Dedi…
Temel Başalan’dan Berat Kandili Mesajı
Acil Sağlıkta Tarihi Adım Hayata Geçiyor!
İlker Gürbüz’den Berat Kandili Mesajı
Mustafa Necati Işık’tan Berat Kandili Mesajı
Halil İbrahim Türkgenç’ten Berat Kandili Mesajı
İzzet Gündoğar’dan Berat Kandili Mesajı
Ahmet Ali Aydın’dan Berat Kandili Mesajı
Ahmet Yanık’tan Berat Kandili Mesajı
Tuncer Dağ’dan Berat Kandili Mesajı
Togay Çoban’dan Berat Kandili mesajı
Gürbüz Süleymanoğlu’ndan Berat Kandili mesajı

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.