Rüzgar Büyüktankaya

Tarih: 15.09.2022 14:37

Beş Yaş Çocuğunda Isırma!

Facebook Twitter Linked-in

Beş Yaş Çocuğunda Isırma

 

Merhaba sevgili okurlarım...

 

             Yeni öğretim yılının başlaması okul öncesi beş yaş çocuklarının da sorunlarını birlikte getiriyor. Konumuz; Beş yaş çocuklarda ısırma yani arkadaşını ısırma . Isırma beş yaş çocuklarda neden hangi sebeplerden gelişir biraz bu konuya değinmek istiyorum.

 

    Gelişen ve gelişmekte olan beş yaş çocuğunun farklı nedenlerle ısırdığı ortaya çıkıyor. Bazen ilgisizlik dikkat çekme, bazen enerji patlaması, zaman zaman istemediği bir ortamda uzun süre bulunmama isteği, istediği aktiviteyi yapamama, kendini sözlü olarak ifade edememe , başka iletişim yollarının öğretilmemesi veya  korunma mekanizması ve  evde ebeveynden gördüğü psikolojik veya fiziksel şiddet beş yaş çocuğunda arkadaşını ısırma boyutuna kadar gidiyor. 

 

    Peki gelişen bu durum karşısında ne yapmalıyız...?

 

    Çocuğunuzu karşınıza alın onunla yetişkinle konuşur gibi konuşun ona arkadaşını ısırdığında kendi canının yandığı anla aynı olduğunu anlatın çocuğunuzla göz teması kurun ceza vermeyin bu davranışın kötü can acıtan bir davranış olduğunu anlatın. Unutmayın ki gelişen beş yaş çocuğundaki bu durum geçici bir durumdur. Çocuğunuza bağırmadan çağırmadan anlatın tehdit etmeyin. Çocuğunuza "seni  sinirlendiren ne varsa bana anlatır mısın sana yardımcı olmak istiyorum" deyin. Neden ısırdığını neler yaşandığını anlatmasını isteyin . Çocuğunuzun enerjisini harcamasına izin verin. Çocuğunuzla daha fazla zaman geçirin.

 

    Örneğin; Arkadaşı elinden bir oyuncağını çekip aldı ve çocuk sinirlendi ısırdı. Çocuğunuza  "ısırmak yerine arkadaşına oyuncağını vermek istemediğini söyleyebilirsin" deyin. Başka iletişim yolları olduğunu çocuğunuza gösterin. Isırmak şiddet kategorisine girmektedir. Lakin beş yaş çocuklarda maalesef   kötü iletişim hali olarak ta ortaya çıkabilmektedir. Sevgili okurlarım çocuklarımıza karşı duyarlı olalım en iyi iletişim haliyle sevgiyle çocuklarımıza yaklaşıp sorunları yoketmeye çalışalım.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —