16.05.2022 09:41:54

938

Mustafa KAPLAN

BİR DAMLA İÇİNDE BİR DENİZİ BARINDIRIR

 
Soruldu: Dört kitap nedir, İhlas nedir, Sır nedir, 'B' nedir,Nokta nedir?..
 
 
 
Evvela Dört Kitapla ilgili soruya cevap bulmaya çalışalım:
İnsan toplulukları aşama aşama, bir çok deneyimsel süreçten geçerek; bugünkü tekamül seviyesine erişebilmiştir.Suhuflarla birlikte inen dört mukaddes kitap ta,bu toplumsal yaşayış biçiminin en reel şekilde icra edilmesi ile ilgili İlahi  deklarasyonu ihtiva eder.
 
 
 
İlk insanların gecenin karanlığında vakit geçirmeleri;onları ışığı keşf etmeye iten muharrik gücü  olmuştur...İlk önce bir meşale,sonra mum,devam ede ede bugünkü elektrikle aydınlanmaya kadar gelindi.işte Kitapların iniş serüveni de, bu tekâmüllat üzerinde devamlılık arz etmiştir.
 
 
 
Bir çocuk önce emekler, sonra yürür, sonra  olgunlaşır .Bu İlahi yasanın revize edilmesi, değiştirilmesi yahut tahrif edilmeye kalkışılması mümkün değildir.Her şey Yüce Allah'ın emr-i tasarrufunda olur,gelişir, onun istediği yönde tecelli eder.Buna karşı koymak veya itiraz etmek gibi, yaratıla'nın herhangi bir tasarrufu yoktur.Kuşkusuz bizim bilemediklerimizi,kulları için neyin iyi;neyin kötü olduğunu bilmektedir.
 
 
 
İhlas ise:Birine sonsuz güveniyor,onu çok seviyor ve yapacağınız  hizmetten hiç bir karşılık beklemeden tereddütsüz ifa ediyorsun;bu  ihlastır.Yani,yapılan veya yapılacak olan tüm iş,oluş ve fiillerin çıkarsız ve tamamen samimane duygulara dayalı olma gereğidir.Burada esas olan, kişinin özden saf ve temiz olmasıdır.
 
 
 
Sır;kul olma gereği beşerin derin bir tefekkürle yaratılış amacına vakıf olmasıdır.Bu keşfi sonucu kişinin kendini
 sorgulayarak ne olduğunu, nereden gelip,nereye gideceğini;sebep-i varlığını öğrendikten sonra,ona göre bir paradigma belirlemesıdır.
 
 
 
Harflere gelince:
Cevabını Hasan Dedenin bir şiirindeki dört Mısra’yla cevaplayalım:
“Kuldur Hasan Dedem kuldur
Manayı söyleyen dildir
Elif Hakka doğru yoldur
Cim ararsan Dal bizdedir”
“A” ilmî ledündür, yani Allah’ın dilediği kuluna ifşa ettiği gizli ilmidir. “B” Besmeledir ki; muhteviyatın da Allah’ın Rahman ve Rahim gibi ism-i şeriflerini barındırmıştır. Bu İsimler sayesinde tüm mahlûkat yaşamını sorunsuz devam ettirir. Bu iki isim doğanın temel yasalarıdır aynı zamanda… Geleceğe ve geçmişe her mekâna, nüfuz eder.
 
 
 
 
“B” harfi yatay Elif harfidır. Ev, mekân, yeryüzünü ifade eder; başka deyişle gönlü temsil eder. Altındaki nokta insandır. İnsanın yükselişi tevazu iledir. O halde insanı insan yapan bu kavram, bahse konu noktanın ta kendisidir. Acz ve fakrı da temsil eder. Kibri, büyüklenmeyi izale eder; her hâlükârda acziyetti, güç ve selamete barınak yapar.
İlâhî sırlar peygamberlere inen kitaplardadır, peygamberlere inen kitapların sırrı Kur’an’dadır, Kur’an’ın sırrı Fatiha Süresinde, Fatiha’nın sırrı besmelede, besmelenin sırrı “B” harfinde, “B”nin sırrı ise altındaki noktadadır.” Hz. Ali (r.a)
Nokta yuvarlak ve küçüktür; Bir atom da öyle!.. Noktanın yuvarlak oluşu her yanı gören bir istidada sahip olduğunu gösterir. Tıpkı 'B’nin gönül; 'Nokta’nın ona göz olması gibi…
 
 
Evren için yazılan İlahi Kitabın mimarisine katkı sunmak açısından, baş harf olarak görev almak isteyen harflerin aksine; bir köşede susmayı tercih eden” B “harfinin bu tevazu ile alakalı duruşu; Allah tarafından baş harf olma statüsünü elde etmesine sebep olur...
 
 
 
Gökyüzünde dünyaya bakın! Göre bileceğiniz koca dağlar, ovalar, yollar ve denizler olacaktır... Peki, herhangi bir insanı görme şansınız var mı; yoktur elbette… Neden?.. Çünkü cismi küçük te ondan… Küçük olmasına rağmen, kendisine verilen akıl sayesinde, o koca dağlarda tüneller açıyor, uçsuz bucaksız denizleri gemilerle aşıyor yahut gökyüzünde uçmak gibi bir kabiliyeti söz konusu yapabiliyorsa;burada noktanın önemini anlamamızın önünde bir engelin kalmadığını rahatlıkla söyleyebilirim sanırım. Küçük;gücün, kudretin azamet’in ta kendisidir...
 
 
Hücre canlının en küçük parçasıdır; organizmayı meydana getirir... Tersten söyleyecek olursak:
 Organizma-Sistem-Organ-Doku-Hücre.
 İşte B harfinin altındaki noktanın sırrı...
“B” Besmelenin ilk harfidir. Yaratan; Yaratılanı, kâinatın yaratılış sistemi olan” Rahman ve Rahim” isimlerine göre buyrukları doğrultusunda vuku bulacak fiiliyatla muvazzaf kılar. Bismillah denilince, otomatikman o sisteme dâhil olmayı, o sistemin konseptlerine göre bir davranışı tezahür ettirir.
 
 
Daha anlaşılır bir dille;Besmele bizzat yaşanır. Hem pratik;hem teorik tır . Her açıdan, hayati ve uhrevi  platformda istenilen seviyede seyir gerektiren bir olgudur.
 
 
Sondan başa dönülse her harf 'Elif' tır zaten… Elif olmak için eğilip bükülerek bir meşakkat sürecinden geçmek gerekir. Yani, Kulun;her çileye katlanarak, sabırla, tevekkülle Yüce yaratanın buyruklarını eksiksiz yerine getirdikten sonra; Hak yolunda menziline vasıl olmak gibi bir kazanımı elde etmesidir…
 

Geleceğin Bilim İnsanları Ve Ressamları  Yetişiyor
İzmir Karabağlar'da Köy Enstitüleri buluşması...
Tamer Kıral’ı duygulandıran ziyaret...
Milletvekili Nurten Yontar, Emekliler Yılı'nda emekliler açlıkla savaşa terk edilmemeli
Sokak hayvanları nasıl tedavi edilmeli?
İçişleri'nden 'Mahzen-29'da 32 gözaltı
Tekstil ve hazır giyimin ihracat şampiyonları belli oldu
Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı
2023 Faaliyet Raporu Kabul Edildi…
İş İnsanı Sakin Aruk'tan Böbrek Vakfı'na Destek
Balcıoğlu, Belediye Personeliyle Buluştu
Kamberoğlu, Egolarını Yenemediler..!
KADINLARA KORUNMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ
HOBİ BAHÇELERİ SAHİPLERİYLE BULUŞTU
BALIKÇI KENAN’DA UCUZ BALIK KAMPANYASI DEVAM EDİYOR
Balcıoğlu’ndan İlçe Emniyet Müdürlüğüne Ziyaret
Savunma Sanayi iftiraları rakamlarla çürüttü!
Kalp kapağı hastalıklarına dikkat!
Gümrük'ten 8 milyar TL'lik rekor yakalama!
İşsizlik verileri açıklandı
Motobike 2024'te Motosiklet Tutkunlarından Yoğun İlgi

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.