Bizden Selam Götürün...
Hacca gidiş günlerinin başlamasıyla seksen binin üzerinde hacı adayımız ile onların akraba ve dostlarının heyecanları da en üst noktaya çıkmıştır. Hac farz olan ibadetlerdendir. Her ibadetin olduğu gibi hac ibadetinin de şart ve rükünleri, vacip ve sünnetleri vardır.
Şart, hükmün varlığı kendisine dayanan şeydir. Şart bulunmazsa hüküm de bulunmaz, ancak şartın bulunması hükmün bulunmasını gerektirmez. Meselâ abdest namazın şartıdır, abdest olmazsa namaz olmaz, ancak abdestli olunca namaz kılınmış sayılmaz. Aynı şekilde, ihram haccın şartıdır. İhrama girilmeden hacı olunmaz. Fakat sadece ihrama girilmekle de hacı olunmaz. Haccın diğer şart ve rükünleri, vacip, sünnetleri vardır. Hepsini bir bütün olarak değerlendirip hac ibadetini ona göre yapmak gerekir.
Rükün, ibadetlerin ve akitlerin aslî unsurları demektir. Mesela namaz ibadetinde, kıyam, kıraat, rükû ve secde rükündür. Aynı şekilde hac ibadetinde Arafat vakfesi ve ziyaret tavafı rükündür.
Şartlar, rükünlerden önce yerine getiririler. Şartlar yerine getirilmeden rükünler geçerli olmaz.
Hanefî mezhebine göre hac, bir şart ve iki rükünden ibarettir. İhrama girmek haccın şartı, Arafat'ta vakfe yapmak ve Kâbe’yi tavaf etmek ise haccın rükünleridir.
Mîkat sınırlarını geçmeden ihrama girmek, Sa'y yapmak, Müzdelife vakfesi, Arefe günü akşam ve yatsı namazlarını Müzdelife’de yatsı namazının vaktinde cem ederek (birleştirerek) kılmak, Şeytan taşlamak, saçları tıraş etmek veya kısaltmak, Veda tavafı olmak üzere haccın yedi tane de vacibi vardır. İhrama niyet edileceği zaman gusletmek, erkeklerin iki parça hâlinde olan özel ihram örtüleriyle vücudunu örtmeleri ( kadınlar normal elbiseleri ile ihrama girerler ), iki rekât ihram namazı kılmak, ihrama girdikten sonra telbiye getirmek, kudüm tavafı yapmak, farz ve vacip tavaflar dışında çokça tavaf yapmak ta haccın sünnetleridir.
Haccın bir de hikmet boyutu vardır. Şekil şartları yerine getirilirken yapılan her bir davranışın Müslümana kazandırması gereken güzellikleri, onlardan alınması gereken ibretleri/dersleri de asla ihmal etmemek gerekir.
Bizler Hz. Muhammet’i çok seven hatta bu sevgiyi hasrete dönüştüren, bu hasretle sabah rüzgârları ile sevgilisine selamlar gönderen bir milletin ahfadıyız.
Ey bâd-ı sabâ uğrarsa yolun semt-i Haremeyn’e,
Ta’zimimi arzeyle Rasûlüs Sakaleyn’e! Diye inleyen Urfalı Nabi’nin terennüm ettiği kültürünün temsilcileriyiz.
Hac Peygamber hasretiyle yanıp tutuşan yüce milletimizin bu hasreti gidermesine imkân ve fırsat veren bir ibadettir. Peygamber hasreti, yaşanmış, yaşamakta olan ve yarınlarda da daima yaşanacak olan bir duygu, düşünce ve davranış biçimidir. Daha Resulullah hayatta iken sohbet arkadaşlarının onun yüzüne bakarken içlerini kavuran bir duygu ile “Ya cennette ayrı kalırsak ” endişesi kim bilir kaç sahabenin gönlünü yakıp kavurmuş, Resulullah’ta “Kişi sevdiği ile beraberdir” buyurarak kim bilir kaç kişinin yüreğini serinletmiştir.
Arınmış, temizlenmiş, kulluk şuurunu geliştirmiş, ruhunuzu iman, ihsan, takva ve sabırla doldurulmuş, kalbinizi her türlü nifak ve günahın giremeyeceği bir harem bölgesi kılmış, örnek ve önder bir Müslüman olarak ülkemize dönmenizi yüce Allah’tan niyaz ederim.
Bu vesile ile sizlere kısa bazı hatırlatmalarda bulunmak istiyorum;
1-Hac yolcusu, Hak yolcusudur. Rahmanın misafirleri olduğunuzu hiç unutmayınız.
2-Tavaf esnasında gözünüzü Kâbe’den, gönlünüzü Kâbe’nin Rabbinden ayırmayınız.
3-İhram, makamdan, mevkiden ve tüm imtiyazlardan soyunmanın simgesidir. Takva elbisesine bürünmektir. “Takva elbisesi daha hayırlıdır.” (A’raf suresi, 26)
Takva; Kulluk idrakini en üst noktaya çıkarmaktır. Sakınmaktır, korunmaktır.
4-Haccı sadece yasaklar manzumesi olarak algılamayınız ama sakınılması gereken söz, fiil ve davranışlardan da kendinizi koruyunuz.
5-Hac vesilesi ile İman, İslam mertebelerini aşarak “İhsan” mertebesine ulaşmak idealiniz olsun. İhsan; “Sen O’nu ( yüce Allah’ı ) görmesen de, O seni görür.” şuuruna ermektir.
6-Kimsenin gönlünü kırmayın ki, gönlünüz kırılmasın.
7-Namazlarınızı zaruret olmadıkça otellerde kılmak yerine Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebi’de kılmaya gayret ediniz.
8-Haccın aynı zaman da bir sabır eğitimi olduğunun idraki ile her konuda ve her zaman sabırlı olunuz.
9-Hacı, Müslüman kardeşlerine karşı anlayışlı ve hoşgörülü olmalı, başkalarını hor, hakir görme gibi bir tavırdan şiddetle sakınmalıdır. Çünkü sevgili Peygamberimiz “Müminin kardeşini hakir görmesi, günah olarak kişiye yeter.” buyurmuştur.
10-Kul haklarına riayete ayrı bir özen gösteriniz. Herkesin eşit olduğu bir ortamda, kendisi için bir takım ayrıcalıklar istemek Haccın ruhuyla bağdaşmaz.
11-Hac’da yüce milletimizi temsil açısından olumsuz imaj bırakılmamaya özen gösterilmelidir.
Sayın Cemal Oğuz Öcal tarafından yazılan “Bizden Selam Götürün” ilahisinin sözleri ile bitirmek istiyorum.
Geçtiğiniz yollara,
Bizden selam götürün.
Hak dost diyen dillere,
Bizden selam götürün.
Mekke ile Medine,
İki eşsiz hazine,
Çihâr yâr-i güzine,
Bizden selam götürün.
Girenler dost bağına,
Düşmez küfrün ağına,
Mübarek nur dağına,
Bizden selam götürün.
Yağan Nur-i Hüda’ya,
Merve ile Safa’ya,
Muhammed Mustafa’ya
Bizden selam götürün.
Fahri SAĞLIK
Emekli Müftü
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.