4.07.2018 15:47:00

4889

Mehmet Nuri KAYNAR

Çocuklarımız Tatillere Neden Bu Kadar Seviniyorlar?

Mehmet Nuri KAYNAR

mehmetnurikaynar@gmail.com

 

           "Bir yıl sonrasını düşünüyorsanız pirinç ekin. On yıl sonrasını düşünüyorsanız ağaç dikin. Yüzyıl sonrasını düşünüyorsanız İNSAN yetiştirin." (ÇİN ATASÖZÜ)

          Yaklaşık 19 Milyon öğrencimiz ve 1 milyon öğretmenimiz tatildeler. Bu süre içerisinde Çocuklarımız ders mi çalışmalı, oyun mu oynamalı, televizyon mu izlemelidir? Sizce tatil nedir? Yani tatile yüklediğimiz anlam nedir? Siz hiç tatile sevinmeyen bir çocuğa rastladınız mı? Tatil denilince: "-Yaşasın! Oleyyyyy" demeyen çocuk neredeyse yok gibidir. Çocuklarımız neden bir günlük kar tatilini bile coşkuyla karşılıyorlar? Peki neden? Neden çocuklarımız okullara gitmekte isteksizler hiç düşündünüz mü?

           Okullar, tarih boyunca tüm medeni toplumlarda yaşamın merkezinde olmuştur. Okulları, çocuklarımızın ve gençlerimizin sevmesi, koşa koşa okula gitmesi için; daha çekici hale getirebilir miyiz? Daha güler yüzlü okullar oluşturabilir miyiz? Okullarımızı daha çekici hale getirebilmek için neler yapabiliriz?

           Okullarda dersleri nasıl daha çekici hale getirebiliriz?

            Derslerde, tüm etkinliklerde, görsel malzemelerin, hareketli görüntülerin kullanımının artırılması gerekmektedir. Dış dünya (okul dışı) öyle renklendi ki okul buna ayak uydurmalıdır. Sosyal aktivitelerin artırılması gerekmektedir. Okul Aile Birliği, kulüp, egzersiz, sosyal etkinlik ve gezi yönetmeliği buna fırsat verecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Geriye yapılan uygulamaların artırılması, yaygınlaştırılması kalmaktadır. Okullarımızda bilim, tiyatro, müzik, sportif aktiviteler vb. çalışmaları yapabilecek şekilde düzenlemeler yapılarak gerekli şartlar oluşturulmalıdır. Okul aile birlikleri, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör işletmeleri ile koordinasyona imkân verecek düzenlemeler yapılmalıdır.

              Okullarımızda çocuklarımızın yeteneklerini keşfedecek ortamlar oluşturmalıyız. Okullarımızı çocuklarımızın yeteneklerini ortaya koyabilecekleri, kendilerini kanıtlayabilmelerine imkân verecek şekilde düzenlemeliyiz. Öğretmenlerimizi öğrencilerin yeteneklerini keşfederek yönlendirecekleri yetenek avcılarına dönüştürmeyi başarabilirsek ülkemizin kalkınmasında çok büyük mesafeler kat etmiş oluruz. Okullarımız ile içinde yaşadığımız toplum arasında uyum olmalı, okullar hayatın içinde olmalıdır. Okullarımız, çocuklarımız için içinde mutlu olabildikleri yerler olmalıdır. Okullar bilginin eğlenceli bir şekilde verildiği BİLGİ PANAYIRLARINA dönüştürülmelidir.

              Okullar; bir insanın bütün kişilik özelliklerini kazandığı çocukluk döneminde nitelikli, kendisiyle barışık bireyler olmaları için özgüvenlerinin gelişimine destek vermelidir. Eğitim-Öğretim faaliyetleri çocuklarımızın kişilik özelliklerinin ve toplumun kaliteli bir ferdi olmasına katkı sağlamak üzere düzenlenmelidir. Çocuklarımızın, içinde yaşadıkları toplumun sağlıklı bireyleri olarak yetişmeleri için eğitim sistemimizin felsefesini ve mevcut okul yapılanmamızı bilgi çağının ve bilgi toplumunun; düşünen, sorgulayan ve üreten bireyini yetiştirmeye imkân verecek şekilde yeniden düzenlemeliyiz.

               İşte o zaman çocuklarımız okullara koşa koşa gitmek isteyecektir. Okul ortamında mutlu olan çocuklarımız tatil olsun istemeyeceklerdir. Çocuklarımızın çıkmak istemeyecekleri okul ortamları oluşturmak hiçte zor değil. Önce eğitim sistemimizin mantığını yeniden kurgulamalı sonra adanmış yönetici ve öğretmenlerle ülkemizin ve insanlığın ihtiyacı olan gençliği yetiştirmek için çalışmalıyız…

 


KÖİ Projeleri, Kayıp Mı Kazanç Mı?
Ünlü Yazardan Almanca Barış Psikolojisi
Genç Başkandan Mahalle Hizmet Seferberliği
MSB: Irak'ın kuzeyinde 32 terörist etkisiz!
Çocuklarda salyanın nedeni geniz eti büyümesi!
Yıldırım'da okul sporları ilçe şenlikleri devam ediyor
İzmit'te kadınlar mikro kredi ile hayallerini gerçekleştiriyor
Yeditepe Üniversitesi Dilek Ödülleri sahiplerini buldu
Bakan Tekin Diyarbakır'da eğitimi değerlendirdi
Bursa Osmangazi'de 19 Mayıs coşkusu Haluk Levent konseri
Merkez'in sıkılaştırıcı adımların etkisi sürüyor
Özer; Adil, kapsayıcı ve ulaşılabilir bir yönetim olacağız... (GÖRÜNTÜLÜ HABER)
Özer; Sizler Benim İsimsiz Kahramanlarımsınız
Balcıoğlu, Saha Çalışmalarını Denetliyor
Dünya Dans Günü’nde farklı kültürler buluştu
Nisan ayı üretici market fiyat değişimi Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim
Travmaları Aşmanın Yolları..!
İmamoğlu'ndan Eyüpsultan Belediyesi'ne ziyaret
Gürpınar Sahili Düzenleniyor
Balıkçı Kenan’da balık fiyatları dibe vurdu
Öğretmen Hareketliliği Düzenlendi

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.