8.08.2020 09:09:12

1573

Hakan BİLİCİ

DÜNYA ŞAMPİYONU OLMAK – 5

(MİKHAİL MOİSEYEVİCH BOTVİNNİK)

 

Dünya şampiyonu olmak serisinin beşinci sayısında dünyanın 6. Satranç şampiyonu Mikhail Moiseyevich Botvinnik’ten bahsedeceğim.

Alekhine’in 1946 yılında ani ölümünün ardından FIDE (Uluslararası Satranç Federasyonu) ancak 1948 yılında dünya satranç şampiyonası düzenleyebildi. Bu şampiyonayı kazanan Botvinnik arada kesintiler olsa da 1963 yılına kadar tam 13 yıl bu unvanı korumayı başardı.

1911 yılında Rus ünlü yazar Dostoyevski’nin eserlerinin çoğunu yazdığı ve öldüğü şehirde yani St. Petersburg’da doğmuştur. Satrancı 12 yaşında öğrenen, 20 yaşında Rusya şampiyonu olan Botvinnik,  aynı zamanda 1932'de Leningrad Politeknik Enstitüsü'nden mezun olarak elektrik mühendisi olmuştur.

1948’de dünya satranç şampiyonu olan Botvinnik, 1957’de bu ünvanı vatandaşı Vasily Vasilyevich Smislov’a (1921-2010) kaybetse de 1958 yılında geri aldı. Daha sonra 1960 yılında Letonya’lı Mihail Nehemyeviç Tal’e (1936-1992) kaybetti ama ondan da 1961’de ünvanını tekrar geri kazanmayı başardı.

Dünya satranç tarihinde, dünya satranç şampiyonluğu ünvanını 2 kez kaybettikten sonra tekrar kazanan başka bir oyuncu olmamıştır. 1963 yılında ise ünvanı bir daha geri alamayacak şekilde Tigran Vardani Petrosian’a kaybetmiştir.

Satranç üzerine çok sayıda kitap yazan Botvinnik’in oyun tarzı, sezgisel olmaktan çok metodlar üzerine kuruluydu.

Botvinnik aynı zamanda satranç oyun programlarıyla ilgili araştırmalar da yapmış, yapay zekânın olası kullanımıyla ilgili raporlar oluşturmuş ve satrançta doğru hamleyi bulmak için algoritmalar yazmıştır. Hatta bilgisayar satrancı üzerine yaptığı çalışmaları neticesinde 1991 yılında İtalya’nın Ferrara Üniversitesi’nde fahri doktoraya bile layık görülmüştür.

1995 yılında Moskova’da vefat eden Botvinnik, aralarında Karpov, Kasparov, Kramnik gibi dünya şampiyonları da olan birçok Rus satranç oyuncusunun yetişmesine vesile olmanın yanı sıra aynı zamanda satranç camiasından birçok oyuncuya da ilham kaynağı olmuştur.

 

Ruhu şad olsun.

(Devamı gelecek)

 

Saygılarımla

Hakan BİLİCİ


Özer; Sizler Benim İsimsiz Kahramanlarımsınız
Balcıoğlu, Saha Çalışmalarını Denetliyor
Dünya Dans Günü’nde farklı kültürler buluştu
Nisan ayı üretici market fiyat değişimi Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim
Travmaları Aşmanın Yolları..!
İmamoğlu'ndan Eyüpsultan Belediyesi'ne ziyaret
Gürpınar Sahili Düzenleniyor
Balıkçı Kenan’da balık fiyatları dibe vurdu
Öğretmen Hareketliliği Düzenlendi
ÇEVİÇELLE'den Sıfır Atık Ödül Töreni
Cem Yılmaz’dan arabeskin kralına 30 bin dolarlık hediye
TÜBİTAK’ın Özel Çağrısına DEÜ Damgası
İSKİ hijyenik su için kapasite artırıyor...
Atık Yönetimini Bilinçlendiriyorlar
Atel İnşaattan 23 Nisan Kutlaması
Bayramı gönüllerince kutladılar
Güzel, Makamı Çocuklara Teslim Etti
Çölyak Hastalarını Yalnız Bırakmıyor..!
Beylikdüzü Belediyesi 23 Nisan’da Hatay’da
ÇOCUKLAR UNUTULMAZ BİR GÜN YAŞADI
Eğitimcilerden Başkan Erdoğan'a açık mektup:

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.