7.10.2020 18:47:41

3964

Hakan BİLİCİ

DÜNYA ŞAMPİYONU OLMAK – 6

(TİGRAN VARTANOVİCH PETROSİAN)

 

Dünya şampiyonu olmak serisinin altıncı sayısında dünyanın 9. Satranç şampiyonu Tigran Vartanovich Petrosian’dan bahsedeceğim.

Petrosian 17 Haziran 1929’da şuan ki Gürcistan’ın başkenti olan Tiflis’de doğar. Petrosian satranç oynamayı 8 yaşında öğrenmesine rağmen, babası tarafından -satrancın bir başarı getirmeyeceği düşünülerek- satranç oynaması değil çalışması gerektiği belirtilir. Daha sonra 2. Dünya savaşında babasını kaybeden Petrosian geçimini sağlamak için sokakları süpürmek dâhil birçok iş yapmak zorunda kalır. Hayatını boyunca kendisini etkileyen işitme sorunu da bu yıllarda nüksetmektedir.

12 yaşında Sovyet satranç oyuncusu Archil Ebralidze’nin himayesinde genç öğrencilerin oluşturduğu gençlik merkezlerinden biri olan Tiflis Öğrenci Sarayı’nda satranç eğitimine yeniden başlar. Bu sarayda sadece 1 yıl eğitim aldıktan sonra Sovyet satranç büyük ustalarını yenme başarısı gösterir.

İlerleyen yıllarda satrancını geliştirmek için önce bugünkü Ermenistan’ın başkenti Erivan’a ve daha sonra ise Moskova’ya taşınır. Danimarkalı satranç ustası Aron Nimzoviç ve Kübalı satranç şampiyonu Capablanca’nın oyun sistemlerini incelemek Petrosian’a en büyük ilham kaynakları olmuştur.

Yoksulluktan gelen bu gariban çocuğun tam 8 kez dünya şampiyonu adaylığı hüsranla sonuçlanır. Petrosian 1953, 1956, 1959 ve 1962 yıllarında dünya şampiyonu adayı olsa da şampiyonluğu göğüsleyemez. 1963 yılında Botvinnik karşı oynadığı oyunlarda zafere ulaşır ve dünyanın 9. Satranç şampiyonu ünvanına erişir. 1966 yılında da bu ünvanı Rus oyuncu Boris Spassky’ye karşı korumayı başarır ama Spassky 1969 yılındaki rövanşı kazanır ve Petrosian’ın şampiyonluk koltuğunu devralır. Petrosian; 1971, 1974, 1977 ve 1980 yıllarında dünya şampiyonu adayı olsa da bu ünvanı tekrardan geri alma fırsatına erişemez.

Petrosian sakin, temkinli ve oldukça savunmacı bir satranç oyuncusuydu. Önceliği kendi hücum yeteneklerini artırmaktan ziyade rakibin hücum yeteneklerini engellemekti. Oldukça sabırlı davranır, konumun kazanç sağlayacağından emin olmadığı sürece saldırıya geçmezdi.

Sovyet vatandaşı olarak ölmesine rağmen, her defasında “yurt dışında bize Rus denilse de ben aslında Sovyet Ermenisiyim” diye Ermeni olduğunu yinelemekten kaçınmaz.

1984 yılında 55 yaşında Moskova’da mide kanserinden hayata gözlerini yumar ve Moskova Ermeni mezarlığına defnedilir.

Ruhu şad olsun.

(Devamı gelecek)

 

Saygılarımla


Geleceğin Bilim İnsanları Ve Ressamları  Yetişiyor
İzmir Karabağlar'da Köy Enstitüleri buluşması...
Tamer Kıral’ı duygulandıran ziyaret...
Milletvekili Nurten Yontar, Emekliler Yılı'nda emekliler açlıkla savaşa terk edilmemeli
Sokak hayvanları nasıl tedavi edilmeli?
İçişleri'nden 'Mahzen-29'da 32 gözaltı
Tekstil ve hazır giyimin ihracat şampiyonları belli oldu
Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı
2023 Faaliyet Raporu Kabul Edildi…
İş İnsanı Sakin Aruk'tan Böbrek Vakfı'na Destek
Balcıoğlu, Belediye Personeliyle Buluştu
Kamberoğlu, Egolarını Yenemediler..!
KADINLARA KORUNMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ
HOBİ BAHÇELERİ SAHİPLERİYLE BULUŞTU
BALIKÇI KENAN’DA UCUZ BALIK KAMPANYASI DEVAM EDİYOR
Balcıoğlu’ndan İlçe Emniyet Müdürlüğüne Ziyaret
Savunma Sanayi iftiraları rakamlarla çürüttü!
Kalp kapağı hastalıklarına dikkat!
Gümrük'ten 8 milyar TL'lik rekor yakalama!
İşsizlik verileri açıklandı
Motobike 2024'te Motosiklet Tutkunlarından Yoğun İlgi

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.