7.10.2020 18:47:41

3997

Hakan BİLİCİ

DÜNYA ŞAMPİYONU OLMAK – 6

(TİGRAN VARTANOVİCH PETROSİAN)

 

Dünya şampiyonu olmak serisinin altıncı sayısında dünyanın 9. Satranç şampiyonu Tigran Vartanovich Petrosian’dan bahsedeceğim.

Petrosian 17 Haziran 1929’da şuan ki Gürcistan’ın başkenti olan Tiflis’de doğar. Petrosian satranç oynamayı 8 yaşında öğrenmesine rağmen, babası tarafından -satrancın bir başarı getirmeyeceği düşünülerek- satranç oynaması değil çalışması gerektiği belirtilir. Daha sonra 2. Dünya savaşında babasını kaybeden Petrosian geçimini sağlamak için sokakları süpürmek dâhil birçok iş yapmak zorunda kalır. Hayatını boyunca kendisini etkileyen işitme sorunu da bu yıllarda nüksetmektedir.

12 yaşında Sovyet satranç oyuncusu Archil Ebralidze’nin himayesinde genç öğrencilerin oluşturduğu gençlik merkezlerinden biri olan Tiflis Öğrenci Sarayı’nda satranç eğitimine yeniden başlar. Bu sarayda sadece 1 yıl eğitim aldıktan sonra Sovyet satranç büyük ustalarını yenme başarısı gösterir.

İlerleyen yıllarda satrancını geliştirmek için önce bugünkü Ermenistan’ın başkenti Erivan’a ve daha sonra ise Moskova’ya taşınır. Danimarkalı satranç ustası Aron Nimzoviç ve Kübalı satranç şampiyonu Capablanca’nın oyun sistemlerini incelemek Petrosian’a en büyük ilham kaynakları olmuştur.

Yoksulluktan gelen bu gariban çocuğun tam 8 kez dünya şampiyonu adaylığı hüsranla sonuçlanır. Petrosian 1953, 1956, 1959 ve 1962 yıllarında dünya şampiyonu adayı olsa da şampiyonluğu göğüsleyemez. 1963 yılında Botvinnik karşı oynadığı oyunlarda zafere ulaşır ve dünyanın 9. Satranç şampiyonu ünvanına erişir. 1966 yılında da bu ünvanı Rus oyuncu Boris Spassky’ye karşı korumayı başarır ama Spassky 1969 yılındaki rövanşı kazanır ve Petrosian’ın şampiyonluk koltuğunu devralır. Petrosian; 1971, 1974, 1977 ve 1980 yıllarında dünya şampiyonu adayı olsa da bu ünvanı tekrardan geri alma fırsatına erişemez.

Petrosian sakin, temkinli ve oldukça savunmacı bir satranç oyuncusuydu. Önceliği kendi hücum yeteneklerini artırmaktan ziyade rakibin hücum yeteneklerini engellemekti. Oldukça sabırlı davranır, konumun kazanç sağlayacağından emin olmadığı sürece saldırıya geçmezdi.

Sovyet vatandaşı olarak ölmesine rağmen, her defasında “yurt dışında bize Rus denilse de ben aslında Sovyet Ermenisiyim” diye Ermeni olduğunu yinelemekten kaçınmaz.

1984 yılında 55 yaşında Moskova’da mide kanserinden hayata gözlerini yumar ve Moskova Ermeni mezarlığına defnedilir.

Ruhu şad olsun.

(Devamı gelecek)

 

Saygılarımla


Özer; Sizler Benim İsimsiz Kahramanlarımsınız
Balcıoğlu, Saha Çalışmalarını Denetliyor
Dünya Dans Günü’nde farklı kültürler buluştu
Nisan ayı üretici market fiyat değişimi Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim
Travmaları Aşmanın Yolları..!
İmamoğlu'ndan Eyüpsultan Belediyesi'ne ziyaret
Gürpınar Sahili Düzenleniyor
Balıkçı Kenan’da balık fiyatları dibe vurdu
Öğretmen Hareketliliği Düzenlendi
ÇEVİÇELLE'den Sıfır Atık Ödül Töreni
Cem Yılmaz’dan arabeskin kralına 30 bin dolarlık hediye
TÜBİTAK’ın Özel Çağrısına DEÜ Damgası
İSKİ hijyenik su için kapasite artırıyor...
Atık Yönetimini Bilinçlendiriyorlar
Atel İnşaattan 23 Nisan Kutlaması
Bayramı gönüllerince kutladılar
Güzel, Makamı Çocuklara Teslim Etti
Çölyak Hastalarını Yalnız Bırakmıyor..!
Beylikdüzü Belediyesi 23 Nisan’da Hatay’da
ÇOCUKLAR UNUTULMAZ BİR GÜN YAŞADI
Eğitimcilerden Başkan Erdoğan'a açık mektup:

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.