8.05.2020 16:22:55

1653

Gülcan TİLKİ

Duygusallık Ömrü Kısaltıyor!

 

İnsanoğlunun bedeni kadar duygusal yapısı ile de var olduğunu söyleniyor. Sağlık problemlerinin oluşmasında bilinen birçok etkenin yanında emosyonel durum denilen duygusal yapının da çok etkisi var. “Özellikle yüksek tansiyon ve birçok kalp hastalığının oluşmasında psikososyal durumun ve duygusal durumun etkili olduğuna dair birçok çalışma var.

 

İş yerindeki stres, aşırı yüklenme, sosyal çevre ilişkilerinin bozuk olması, ırk ayrımına uğramak, uzun süren toplantılar, günlük çalışma sürelerinin çok uzun olması yüksek tansiyona ve kalp damar hastalıklarına yol açıyor” Bu konuda yapılmış birçok çalışmada stresin tansiyonu yükselttiği “Ancak yapılan bazı araştırmalarda 8 yıllık bir çalışmada 3 bin 200 genç erişkinin yüksek tansiyona uğradığı ve koroner arter hastalığına yakalandığı tespit edilmiştir. Yine Kanada’da 8 bin 395 beyaz yakalı üzerinde yapılan bir başka çalışmada iş stresinin 7,5 yılda yüksek tansiyona neden olduğu ve sosyal desteği zayıf olanlarda bu etkinin daha fazla ortaya çıktığı bulunmuştur.

 

 Etki erkeklerde kadınlara göre daha fazla hissedilmiştir” Stresin, insan vücudunda sempatik sinir sistemi vasıtasıyla yüksek tansiyona neden olduğuna dikkat çekmek istiyorum , “Artan hormonlar kalp hızını artırmakta, kan volümü artmakta ve tansiyon yükselmektedir. Stresin sürekli olması hastalığın kalıcı olmasının nedenidir. İç sıkıntısı, depresyon, aileden ve arkadaştan uzak kalmak kalp hastalıklarıyla ilişkilidir. Vücuttaki damarsal sisteme zarar verir. Stres damar büzücü bir madde olan vasokonstriktörlerin vücuttan salgılanmasına yol açar insanoğlu vücudunun yanında duygusal yapısı ile de vardır.

 

 

Duygularımız bizi biz yapar. Seviniriz, üzülürüz, kızarız, kuşku duyarız, severiz, nefret ederiz. Tüm bu duygularımız bizi biz yapar. Hüzün duygularımızdan biridir. Duygularımızı tanımalıyız. Eğer duygularımızı tanırsak Mevlana'nın dediği gibi hüznümüze sahip çıkmalıyız. Hüzün insanı olgunlaştırır. Hüzün, herkesin yaşayabileceği bir duygudur. Hüzün üzerine birçok şiir, kitap yazılmıştır. Kronik hüznün, bir yüksek tansiyon sebebi olacağı da unutulmamalıdır” GÜZEL GÖRELİM. GUZEL YASAYALIM. BIZI UZEN BIZE IYI GELMEYEN INSANLARLA ARAMIZA MESAFE KOYALIM. HAYATIN HER GUNU YASAMAK ICIN KÖTÜ BIR SEBEP ARAMAYIN SIZ ISTEYIN MUTLULUK SZIN OLSUN.

Gülcan Tilki 

 


Minik dostumuzun artık bir sahibi var
KÖİ Projeleri, Kayıp Mı Kazanç Mı?
Ünlü Yazardan Almanca Barış Psikolojisi
Genç Başkandan Mahalle Hizmet Seferberliği
MSB: Irak'ın kuzeyinde 32 terörist etkisiz!
Çocuklarda salyanın nedeni geniz eti büyümesi!
Yıldırım'da okul sporları ilçe şenlikleri devam ediyor
İzmit'te kadınlar mikro kredi ile hayallerini gerçekleştiriyor
Yeditepe Üniversitesi Dilek Ödülleri sahiplerini buldu
Bakan Tekin Diyarbakır'da eğitimi değerlendirdi
Bursa Osmangazi'de 19 Mayıs coşkusu Haluk Levent konseri
Merkez'in sıkılaştırıcı adımların etkisi sürüyor
Özer; Adil, kapsayıcı ve ulaşılabilir bir yönetim olacağız... (GÖRÜNTÜLÜ HABER)
Özer; Sizler Benim İsimsiz Kahramanlarımsınız
Balcıoğlu, Saha Çalışmalarını Denetliyor
Dünya Dans Günü’nde farklı kültürler buluştu
Nisan ayı üretici market fiyat değişimi Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim
Travmaları Aşmanın Yolları..!
İmamoğlu'ndan Eyüpsultan Belediyesi'ne ziyaret
Gürpınar Sahili Düzenleniyor
Balıkçı Kenan’da balık fiyatları dibe vurdu

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.