16.09.2017 20:27:48

4549

Yahya Karakurt

"Bir yıl sonrasıysa düşündüğün, tohum ek.
Ağaç dik, on yıl sonrasıysa tasarladığın,
Ama düşünüyorsan yüz yıl ötesini, halkı eğit o zaman...
Bir kez tohum ekersen, bir kez ürün alırsın,
Bir kez ağaç dikersen, on kez ürün alırsın,
Yüz kez olur bu ürün, eğitirsen toplumu.
Birisine bir balık versen, doyar bir defa;
Balık tutmayı öğret, doysun ömür boyunca..." (Kuan Tzu)
 
Eğitim yeni kuşakların toplum yaşamında yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları edinmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine yardım etmede zaman ve yer bakımından kapsamlı, sürekli ve çok boyutludur. Eğitim denince, daha çok aklımıza okulda almış olduğumuz eğitim gelmektedir. Eğitim süreci 7’den 77’ye olduğu için, hiç bir zaman eğitim okulla sınırlandırılamaz; hayat boyu devam eden bir süreçtir. Okul eğitimi planlı, düzenli, disiplinli bir çalışmayı gerektirdiğinden eğitim hayatımızda önemli bir yer tutar.
Eğitim belli bir bilim dalında, belli bir konuda bilgi ve beceri kazandırma, yetiştirme ve geliştirme işi olduğuna göre eğitimin temeli sürekli bir ivme dâhilinde hayatımıza yön vermektedir.
 
Eğitim Sürekliliği
 
Eğitimin sürekliliği aslında kişinin kendini gerçekleştirme arzusuyla doğru orantılıdır. Verimlilik bazında yaklaşıldığında istenilen eğitim, hedeflenen başarı için kaliteli sonuçlar doğurur.
Eğitimin sürekliliğini sağlayan, toplumdaki kişilerin dinamizmi, bilimsel ve teknolojik gelişmeler değişime ve gelişime yönelik adımların başlangıcıdır.  Bilimsel ve teknolojik değişime ayak uydurmak toplumsal kültürüne sahip olma bilinci sürekli bir öğrenmeyi gerekli kılmaktadır.
 
Öğrenme ve Eğitim
 
Eğitim, öğretim ve öğrenme birbiri ile iç içe olan kavramlardır. Bu kavramlar sayesinde hayatı algılar, yorumlar ve uygularız. Eğitim ve öğretimin gerek okulda gerekse her yerde asıl amacı öğrenmeyi sağlamaktır.  Öğrenmeyle birlikte değişim başlar. Öğrenmenin olmadığı bir durumda eğitimden söz etmek mümkün değildir.
 
Eğitimde Devamlılık
 
Devamlılık için farklı görmeyi öğrenmek gerekir. "Farklı görmek” dünyaya, yapılana ve yapılacak işe bakışı sorgulamayı öğrenmektir. Tüm bunlar için en önemli unsur düşünmedir. Düşünmeyle birlikte dünyamız değişir. Düşünmeyle fark eder ve yeniden değişime doğru yol alırız. Farklı kültür ve anlayış, geniş bir vizyona sahip, değişime ve gelişmeye açık kişiler hayatı yeniden yorumlar.
 
Toplumun gelişmişliği yeni birtakım bilgileri öğrenmeyi, yeni durum ve değişimlere uyum sağlamayı gerektirir. Adaptasyon sürecinin başarılı geçmesi daha yeni ortamlara akışı kolaylaştırır. İnsanın toplumun gerisinde kalmaması, baş döndürücü bir hızla ilerleyen gelişmelere ayak uydurabilmesi; düzenli, disiplinli ve sürekli bir çalışmayı gerektirir. Çalıştıkça kendini yeniler, yenilenmek için eğitim ve öğretimi yaşamıyla içselleştirir. Böylece daha güzel bir gelecek yaratır.
Eğitimde süreklilik her yaşta kişiler arasında bilgi alış verişiyle mümkündür. Öğrenilen bilgilerin yoğrulması, bilimsel süzgeçten geçmesi ve geleceğe aktarılması da çok önemlidir. En değerli kaynağı olan bilginin başarıyla yönetilebilmesi çok önemlidir. Bilgi yönetimine önem vermeli ve bilgi yönetim tekniklerinin öğrenilerek uygulanması sağlanmalıdır. Öğrenmede ne yaş sınırı var ne de mekân sınırı, istemek, gelişime açık olmak, öğrenmek amacıyla bakmak çok önemlidir. İnsan istedikten sonra her yaşta öğrenebilir.
 
Eğitim ve Başarı
 
Öğrenilen bilgi ve deneyimler zamanla süreç içerisinde bir değere dönüşmesi gerekir. Toplumda dinamizm ve sağlıklı bir kültür için bu gereklidir. Bireylerin sorgulama alışkanlığının gelişmesi sağlanmalıdır. "Neden?”, "Nasıl?” “Niçin?” "Neden olmasın?”, "Neyi daha iyi yapabiliriz?” ve "Nasıl daha iyi yapabiliriz?” gibi sorular herkes tarafından sürekli sorulmalı ve bir günün diğer bir günden farklı olması gerektiği bilincine ulaşılması gerekir. Yoksa rutin bir süreçle kısırdöngü bir ortam gelişir.
Kişi ve toplum olarak başarılı olmak, çağı yakalamak,  gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmak, eğitimi bir yaşam biçimi olarak görüp, ona süreklilik kazandırmakla mümkündür.
Her yerde eğitim evde, okulda, çevrede, işyerlerinde, her fırsatta gerçekleştirilmeye çalışılmalı ve sürekli kendini yenilemelidir. 
Daha güzel yarınlar, daha başarılı bir toplum, daha sağlıklı insanlar için eğitim her yerde, değişimi bekleme, harekete geç…
 
Not: “Eğitim Her Yerde” adlı kitabım çıktı. Tüm okuyucularımın beğenisine sunuyorum...

Özer; Adil, kapsayıcı ve ulaşılabilir bir yönetim olacağız... (GÖRÜNTÜLÜ HABER)
Özer; Sizler Benim İsimsiz Kahramanlarımsınız
Balcıoğlu, Saha Çalışmalarını Denetliyor
Dünya Dans Günü’nde farklı kültürler buluştu
Nisan ayı üretici market fiyat değişimi Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim
Travmaları Aşmanın Yolları..!
İmamoğlu'ndan Eyüpsultan Belediyesi'ne ziyaret
Gürpınar Sahili Düzenleniyor
Balıkçı Kenan’da balık fiyatları dibe vurdu
Öğretmen Hareketliliği Düzenlendi
ÇEVİÇELLE'den Sıfır Atık Ödül Töreni
Cem Yılmaz’dan arabeskin kralına 30 bin dolarlık hediye
TÜBİTAK’ın Özel Çağrısına DEÜ Damgası
İSKİ hijyenik su için kapasite artırıyor...
Atık Yönetimini Bilinçlendiriyorlar
Atel İnşaattan 23 Nisan Kutlaması
Bayramı gönüllerince kutladılar
Güzel, Makamı Çocuklara Teslim Etti
Çölyak Hastalarını Yalnız Bırakmıyor..!
Beylikdüzü Belediyesi 23 Nisan’da Hatay’da
ÇOCUKLAR UNUTULMAZ BİR GÜN YAŞADI

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.