18.03.2024 12:22:00

74

Mehmet ERDİL

 

EY BAŞÖRTÜLÜ HANIMEFENDİLER! MAZİNİZİ NE ÇABUK UNUTTUNUZ!

 

1964 Gülsen Ataseven İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde başını örtmeye başladı. Okulu birincilikle bitirdi. Mezuniyet törenlerinde geleneksel olarak birincilikle bitiren öğrenci konuşma yaptığı halde, Gülsen Atasevenin konuşmasına izin verilmedi, konuşma okul ikincisine yaptırıldı.

 

1965 Şule Yüksel Şenler, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın “sokaklardaki kapalı hanımların öncüleri cezalarını göreceklerdir” beyanatı üzerine, Yeni İstiklal Gazetesinde “Cumhurbaşkanı Allah’tan ve milletten özür dilemelidir” ibarelerini taşıyan bir yazı yazdığı için 9 ay hapisle cezalandırıldı. Cumhurbaşkanı iki ay sonra cezasını affetti. Ancak Şule Yüksel Şenler, affı kabul etmeyerek yedi aylık hapis cezasını çekti.

 

1968 Hatice Babacan, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden başörtüsü ile derse girdiği için ihraç edildi.

 

1973 Ankara Barosu disiplin kurulu, Av. Emine Aykenar’ı başörtülü olduğu için barodan ihracına karar verdi.

 

1977 İzmit Kız İmam Hatip okulunda 215 kız öğrenci hakkında, derslere başörtülü girdikleri için disiplin soruşturması açıldı. (Yeni Devir Gazetesi)

 

1990 SHP (Sosyal Demokrat Halkçı Parti) Ek 17. maddenin iptali için Anayasa Mahkemesine müracaat etti.

 

1 Mayıs 1994 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hemşirelik bölümünde okuyan 53 öğrenci başörtülü oldukları gerekçesiyle pratik derslere alınmadı.

 

2 Aralık 1994 TMMOB Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, yönetim kurulu kararı alarak başörtüsünü yasakladı.

 

1996 Hacette Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Yavuz Renda, genelge ile Tıp Fakültesi’nin tüm bölümlerindeki tüm birimlerinde başörtüsü kullanımını yasakladı.

 

19 Kasım 1996 Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunda, 2. sınıf vizelerine giren başörtülü öğrenciler sınıftan atıldı.

 

24 Mart 1996 Ziraat mühendisi olan Aysel Şen, öğretmen olabilmek için formasyon eğitimine başladı. Ancak başörtüsü sebebiyle staj yapmak için geldiği Bursa Necati Bey Kız meslek Lisesi’ne alınmadı.

 

1996 Edirne İmam Hatip Lisesi’nin orta kısmında okuyan bir kız öğrenci, başörtülü olduğu gerekçesiyle Fen Lisesi imtihanına alınmadı.

 

19 Ekim 1996 İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Hemşirelik bölümünde okuyan 70 tesettürlü öğrenciden 30’u, başını açmadığı için sınıfta bırakıldı. 

 

30 Kasım 1996 Uzmanlık sınavını kazanan Doktor Şükran Erdem’in, Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde ana bilim dalı başkanı Kemal Alemdaroğlu tarafından mesai saatleri içinde müzeye kilitlendiği ve mesaisini bu şekilde tamamlamak zorunda bırakıldığı tespit edildi.

 

4 Aralık 1996 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı başkanı Kemal Alemdaroğlu, Şükran Erdem’e destek veren tüm gazete ve televizyon muhabirlerine ambargo koydu. (Yeni Şafak Gazetesi)

 

29 Ocak 1997 CHP Kadın Kolları, Türk Kadınlar Birliği, Türk Hukukçu Kadınlar Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi kadınlar, RP’nin türbanı yasallaştırma girişimlerini protesto ettiler.

 

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Okuducu, RP’nin türbanı bir tür şeriat üniforması olarak gördüğünü belirterek, “Bütün Türkiye bunun masum bir inanç örtünmesi olmadığını çok iyi bilmelidir” dedi.

 

4 Ocak 2010 “Eşi başörtülü tek subay kalmayacak” Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı Psikolojik Harekât Dairesi’nden emekli Yarbay Şenol Özbek.

 

2 Şubat 2010 Başlarını açsalar bile askerî tesislere kesinlikle almayın Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına’nın, görevdeyken, “Hastane ve sosyal tesislere, evlatlarını ziyarete gelen siviller, başörtülerini açsalar bile içeri alınmayacaklar.” diye emir verdiği ortaya çıktı.

 

5 Şubat 2010 Başbuğ: Keşke GATA olayı yaşanmasaydı... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşinin Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne başörtüsü yüzünden alınmamasıyla ilgili Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ilk kez konuştu, “Keşke bu olay yaşanmasaydı. İnsani boyuttan bakarsak bugün savunmamız mümkün değil” dedi.

 

11 Şubat 2010 Misafire başörtüsü vetosunun mucidi Sezer Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde yabancı bir devlet adamının eşine, başörtüsü nedeniyle veto uygulandığı ortaya çıktı.

 

17 Şubat 2010 Komutan: Eşin Allah rızası için örtünüyor ama yukarıdan emir var! Namaz kıldığı ve eşi başörtülü olduğu gerekçesiyle yüzbaşılık rütbesindeyken Yüksek Askerî Şûrâ (YAŞ) kararıyla 1997’de Türk Silâhlı Kuvvetleri’nden (TSK) atılan Niyazi Budak, Yeni Asya’ya yaşadığı sıkıntıları anlattı.

 

 25 Şubat 2010 “Türban takıp gelen kenelere acımayın” Bir internet sitesinde yayınlanan ses kaydında Balyoz Darbe Planı zanlılarından Tümg. Metin Yavuz Yalçın’ın, başörtülü kadınlara yönelik ağır ifadeler kullandığı ortaya çıktı.

 

4 Mart 2010 28 Şubatçılar başörtüsünü sokakta dahi yasaklamaya kalkmışlar

 

11 Mart 2010 Görev tamamlanmıştır komutanım, örtülü hemşirenin fotoğrafını çektik’ Erzincan’daki Ergenekon soruşturmasında sanıklardan ele geçirilen belgeler jandarmanın başörtüsü takan görevlileri adım adım izleyerek fişlendiğini ortaya koydu. Jandarma istihbarat görevlilerinin bir hemşireyi takip ederek hazırladığı bilgi notunda “başörtüsü taktığı görüldü, fotoğrafı çekildi” ifadeleri dikkat çekti.

 

12 Mart 2010 Başörtülü öğrenci belediye otobüsüne indirimli binemiyor... CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi, başörtüsü yasağını genişleten bir uygulamaya imza attı. Belediye otobüslerinden indirimli yararlanmayı sağlayan öğrenci ve öğretmen kartlarına başörtülü fotoğraf verenlerin başvurusu kabul edilmiyor.

 

17 Mart 2010 Başörtülülerin Renault’nun kooperatifine bile girmesi yasak Bursa’daki Renault fabrikasının yönetimi, çalışanların alışveriş yaptığı kooperatife başörtülülerin girmesini yasakladı.

 

27 Mart 2010 Bayan doktorlar davetli oldukları toplantıya başörtüsü nedeniyle giremedi Bir ilaç firmasının beslenme üzerine düzenlediği toplantıya katılmak üzere Edirne’ye gelen bayan doktorlar başörtüsü nedeniyle içeri alınmadı.

 

30 Mart 2010 Başörtülü Öğrencilere Hakaret İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, başörtülü öğrencilere toplu taşıma indirim kartı verilmemesini savunarak yılların insan hakkı sorununu çözecek bir öneride bulundu. Kocaoğlu, kadınların başlarını açması durumunda problemin çözüleceğini ifade etti.

 

1 Nisan 2010 ÖSYM: “Silah ve başörtüsü giremez!” Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) 2010 yılında yapılacak üniversiteye giriş sınavına girecek adaylara ve sınavlarda çalışacak salon ve bina görevlilerine yönelik hazırladığı tanıtım filmindeki ilginç ayrıntı dikkat çekiyor.

 

4 Mayıs 2010 Başörtülü öğrenciler bursluluk sınava alınmadı Batman İMKB Lisesi’ne sınava girmek için gelen başörtülü öğrenciler girişte engellendi. Başörtülerini çıkarmak istemeyen öğrencililer sınav yetkilileri tarafından okul kapısından geri çevrildi. Yaklaşık 30 öğrenci başörtülerinden dolayı sınava giremedi.

 

15 Mayıs 2010 Sütçü İmam Üniversitesi 5 liraya yasağı kaldırdı Başörtülü öğrencilere kampusa girerken serviste başlarını açtıran Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, “Bahar Şenlikleri” çerçevesinde kişi başı 5 TL veren bütün başörtülü öğrencilerin bahar şenlikler için kampus içerisine girmelerine izin verdi.

 

Bu durum yıllardan beri eğitimleri engellenen öğrenciler arasında “madem ücret ödenerek girilebiliyor yasaksız bir üniversite için biz yılın 365 günü aynı ücreti ödemeye hazırız” yorumlarına neden oldu.

 

21 Haziran 2010 Başörtülü okumak da mezun olmak da yasak! Sakarya Üniversitesi 2009- 2010 eğitim öğretim yılı mezuniyet töreninde başörtüsü yasağı krizi yaşandı. Sakarya Atatürk Stadı’nda düzenlenen mezuniyet törenine başörtüleriyle gelen bazı öğrenciler engelle karşılaştılar. Üniversitenin güvenlik güçleri başörtülü öğrencileri uyararak içeri alamayacaklarını söylediler. Güvenlik görevlileri öğrencilere ancak kep ya da peruk takarak içeri girebileceklerini ifade ettiler.

 

22 Haziran 2010 Çarşaflı hastaya profesör doktordan hakaret! Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde görev yapan profesör ünvanlı bir doktorun, annesine refakat eden Hacer Çoruhlu isimli bir kadını hastane odasından kovduğu ve “Çarşaflıları buraya almayın. Burası İran mı? Çarşaf giyiyorsanız İran’a gidin” şeklinde hakaret ettiği iddia edildi.

 

4 Temmuz 2010 Orgeneral Başbuğ, eşi başörtülü diye bürokratı kovdurtmuş Sabah Gazetesi yazar Sevilay Yükselir’in köşesinde yayınladığı bir mektup, Orgeneral İlker Başbuğ’un başörtüsüne karşı yaklaşımını da ortaya çıkardı.

 

27 Temmuz 2010 Kışlaya gelen kadının kıyafetini “Atatürk ilkelerine” göre düzenlemişler! 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız`ın komuta sahasında bulunan Zeytinburnu`ndaki askeri lojmanlarda sıkı bir “Atatürk ilke ve inkılaplarına uyum” uygulaması yapıldığı belirlendi. Lojmanlarda yakını olan subay ve astsubayları ziyaret eden başörtülü kadınların yanı sıra, bu evlere temizlik için gelen kadınların bile geri çevrildiği ya da kıyafeti düzeltilerek içeri alındığı belirlendi.

 

Not: Binlerce örneklerden derlenmiş küçük hatıralardır. Ve maalesef bir zamanlar yaşanmıştır. İnsan aklı nisyanla maluldur! diye bir hatırlatalım dedik.


Özer; Sizler Benim İsimsiz Kahramanlarımsınız
Balcıoğlu, Saha Çalışmalarını Denetliyor
Dünya Dans Günü’nde farklı kültürler buluştu
Nisan ayı üretici market fiyat değişimi Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim
Travmaları Aşmanın Yolları..!
İmamoğlu'ndan Eyüpsultan Belediyesi'ne ziyaret
Gürpınar Sahili Düzenleniyor
Balıkçı Kenan’da balık fiyatları dibe vurdu
Öğretmen Hareketliliği Düzenlendi
ÇEVİÇELLE'den Sıfır Atık Ödül Töreni
Cem Yılmaz’dan arabeskin kralına 30 bin dolarlık hediye
TÜBİTAK’ın Özel Çağrısına DEÜ Damgası
İSKİ hijyenik su için kapasite artırıyor...
Atık Yönetimini Bilinçlendiriyorlar
Atel İnşaattan 23 Nisan Kutlaması
Bayramı gönüllerince kutladılar
Güzel, Makamı Çocuklara Teslim Etti
Çölyak Hastalarını Yalnız Bırakmıyor..!
Beylikdüzü Belediyesi 23 Nisan’da Hatay’da
ÇOCUKLAR UNUTULMAZ BİR GÜN YAŞADI
Eğitimcilerden Başkan Erdoğan'a açık mektup:

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.