GÜNDEM EKONOMİ..!
Merhaba sevgili okurlarım. Ülkemizin gündemi olan ve günümüzde hemen hemen her kesimi ve yaş grubunu etkileyen ilgilendiren bir konudan siz değerli okurlarıma bahsetmek isterim.
Ekonomi nedir? Ekonomi deyince ne anlıyoruz: Bir insan topluluğunun ya da bir ülkenin, yaşayabilmek için üretme ve bunları bölüşme biçimlerinin ve bu eylemlerden doğan ilişkilerinin tümü aklımıza gelir.
Tabidir ki ekonominin temeli üretim ve tüketimdir, bunu da piyasanın arz ve talep dengesi oluşturur. İnsanlığın var oluşundan bu güne kadar var olan üretme ve tüketme mevzusu haliyle ekonominin temelini oluşturmuştur.
Aşırı ve gereksiz harcamalardan sakınmak yani tutumlu olmak insanlar için bir zaruret oluşturmuştur. İlk çağlarda alışverişler değiş tokuş şeklinde yani takas olarak gerçekleşmiştir.
Paranın icadıyla daha sonra alış verişlerde para kullanılmaya başlanmıştır. Dolayısıyla üretimden kim ne kadar pay alacağı yani emeğinin karşılığı olarak kar kavramı sermayenin karşılığı olarak faiz, doğal kaynaklarının karşılığı olarak da rant ortaya çıkmıştır. Yani insanın ihtiyaçlarını karşılamada yapılan her türlü faaliyeti kapsamıştır. Zamanla mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı veya ticaretinde oluşan bir sistem meydana gelmiştir. Hülasa insanın ihtiyaçlarını karşılamada yapılan her türlü faaliyeti kapsamıştır. Ekonomi belirli bir bölge içerisindeki sistemden oluşur. Bu sistem o bölgedeki iş gücünü sermayeyi doğal kaynakları ile beraber üretim, ticaret ve pazarlama alanlarını kapsar. Ekonomi insanların ihtiyaçlarını kaynakların nasıl kullanılması gerektiğini inceler ve bu kaynakların etkin bir şekilde kullanmasını sağlar. Tüketim, tasarruf ve yatırım ekonominin temelini teşkil eder ve piyasanın dengesini belirler. Tarih boyunca çeşitli evrelerden geçerek gelişen sistemler oluştu. Mikro ve makroekonomi iktisat finans gibi kavramlar oluştu. Gün geçtikçe daha da gelişerek bir bilim halini aldı.
Yerel ve uluslararası boyutlarıyla önem arz eden bir boyuta ulaştı mal ve hizmetlerin üretim dağıtım ve tüketimi inceleyen sosyal bir bilim haline geldi yani üretim tüketim alım satım gibi bütün ticari faaliyetleri kapsadı. Son olarak şunu söyleyebiliriz ki; ekonomi, üretim, dağıtım ve ticaret ithalat ve ihracattan oluşan insan etkinliği ve faaliyetleridir. İhtiyaçlardan kaynaklanan her türlü faaliyeti içermektedir. Bu nedenle yaşamımızın vaz geçilmez bir konusu olmuştur. İnsanların ve devletlerin mutlak bilinmesi ve üzerinde bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Ülkemiz kalkınmakta olan bir konumda olup karma piyasalı bir ekonomik model uygulamaktadır. Hedef, yüksek gelirli ülkeler arasına girmektir. Cumhuriyet döneminde ekonomik anlamda önemli inkılaplar yapılmıştır. 1923’de cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte ekonomide bir hamle başlatılmış olup, büyük bir çaba sarf edilmiştir. Uygulanmakta olan milli ekonomik politikalar çerçevesinde devletin desteği girişimci bir sınıfın oluşmasına ve kalkınmanın bu yolla olacağı öngörülmüştür.
Bu amaçla 1924’de Türkiye İş Bankası kurulmuş ve faaliyete başlamıştır. 1923- 1950 yıllar arasında düzenli bir ekonomik seyir olmuştur. Türk lirasının dünya ekonomisinde en değerli olduğu bu yıllar olmuştur. Daha sonraları serbest ekonomi dönemine geçilerek yapısal dönüşümleri içeren yeni programlar uygulanmıştır. Türkiye ekonomisinin temel sorunları olarak düşük büyüme oranı, yüksek cari açık, yüksek enflasyon, düşük tasarruf oranları gibi nedenler söylenebilir. Zaman zaman meydana gelen ekonomik krizler ülkemizin kalkınmasında olumsuzluklara sebebiyet vermiştir. Enflasyon artmış ve hayat pahalılığı meydana gelmiştir.
Ülkemizin 2023’de yaşadığı deprem dolayısıyla büyük bir zarara uğramış olup ekonomide olumsuzluklara sebebiyet vermiştir. Covid19 salgınının dünyada verdiği zarara paralel olarak bizde de olumsuzluklara sebebiyet vermiştir. Bu gibi sebeplerle enflasyon artmış ve hayat pahalılığı meydana gelmiştir. Zaman zaman meydana gelen bu gibi nedenlerle ülkenin kalkınmasında olumsuzluklara neden olmuştur.
Ancak ülkemiz verimli toprakları ve çeşitli kaynakları itibari ve genç nüfus potansiyeli ile geleceğe umutla bakabileceği bir durumdadır. Ancak içinde bulunduğumuz şu günlerde yüksek enflasyon mücadele verilmekte olup sıkıntılar yaşanmaktadır. Maaş ve ücretlerin pahalılık karşısında eridiği müşahede edilmektedir. Bilhassa emekliler ve sabit gelirliler zorluklar içerinde yaşamaktadır. Her şeye rağmen bu zor günlerinde bir gün geride kalacağını umarak geleceğe umutla bakmaktayız. Devletimizin kurucusu büyük önder M. Kemal ATATÜRK ‘ÜN dediği gibi ‘Türk milleti çalışkandır zekidir’. Milletimiz İnşallah bu zorlukların da üstesinden gelmeyi başaracaktır.
Sağlıkla kalın, hoş çakalın…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.