10.07.2022 14:04:15

3567

Rahşan ŞAHİN

Güneşin Zararlı Etkilerine Karşı Neler Yapılmalı?

Yaz geldi. Bu, daha çok güneş demek. Hele ki, güneşe daha çok maruz kalacağımız deniz ve havuz kenarlarına akın başlamışken, güneş ışınlarının faydalı yönleri kadar zararlı yönleri de olduğunu, bu çerçevede yapılması ve sakınılması gerekenleri hatırlamakta fayda var.

Güneşin zararlı etkilerinin çoğundan ultraviyole-A (UVA) ve ultraviyole-B (UVB) sorumludur. UVA ve UVB, bronzluğa, güneş yanığına, deride güneş hasarına hatta cilt kanserlerine sebep olur. 

       Melasma adı verilen güneş lekeleri, güneş gören bölgelerde sonradan ortaya çıkan, kahverengi lekeler olarak kendini gösteren bir cilt hastalığıdır.Özellikle yüz, dekolte bölgesi ve eller güneşe yoğun bir şekilde maruz kaldığı için bu bölgeler lekelenmeye de çok müsaittir.

Güneş lekelerinden korunmanın ilk yolu, sabah saatlerinde (Saat 11:00’e kadar) güneşten faydalanmaktır. Güneş ışınlarının en yoğun, dünyaya dik açıya yakın geldiği saatlerde (11:00-16:00 saatleri arasında) kesinlikle güneşe çıkılmamalıdır. Ayrıca güneş koruyucu kremler sürmek, şapka kullanmak gerekir. Güneşte geçen süre boyunca güneş koruyucularını tekrarlamak da önemlidir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da güneşe maruz kalma sonrası cildin çok iyi nemlendirilmesidir. Cilt kuruduğu zaman suyunu kaybeder ve lekelenme, ince kırışıklıkların oluşumu gibi sorunlar ortaya çıkar. Öte yandan, beslenmemize dikkat etmek ve bol su tüketmek de leke tedavisinde çok önemli hususlardır.

Güneş lekelerini tedavi etmenin ilk aşaması, leke oluşumunu önlemektir. Cildi alttan beslenmek de güneş lekelerini dolaylı olarak azaltır. İçinde hyaluronik asit, C vitamini, kolajen peptitler, çeşitli aminoasit ve minerallerin olduğu vitamin desteklerinin cilde mezoterapi yöntemi ile uygulanarak cilt altındaki nemin sağlanması hem cilt sağlığı hem de lekelerle mücadelede çok önemlidir.

PRP (Platelet Rich Plasma) yöntemi de UV ışınlarına maruz kalmış cilt lekelerinin giderilmesine, ince çizgilerin açılmasına yardımcı olur. PRP’nin cilde esneklik, nem ve parlaklık kazandırma etkisi de vardır.

Leke tedavisi uzun soluklu bir tedavidir. Cildi onaran her yöntem lekelerin gerilemesine katkıda bulunur fakat bazen lekelerin tekrarlayabileceği ve bazı lekelerin de tedaviye cevap vermeme ihtimalinin olduğu unutulmamalıdır.

Biyolog-Estetisyen Rahşan ŞAHİN/Özel Medicell Tıp Merkezi


Eğitimcilerden Başkan Erdoğan'a açık mektup:
Çocuklar Belediye Başkanlığı Koltuğunu Devraldı
Özer, ‘Evde Sağlık Hizmeti” ile komşularının yanında
Çalık: Evlatlarımıza Aydınlık Bir Gelecek Bırakmak İstiyoruz
Tuğba Özay Ben Amerika'da Doğsaydım!
Balcıoğlu, Afet Hazırlıklarını Masaya Yatırdı
Balcıoğlu "Ahşabın Hikayesi" Sergisinin Açılışını Gerçekleştirdi
Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon
Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!
Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü
MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı
İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
KalDer Kayseri'den gelecek paneli
Kayseri Valisi'nden Büyükkılıç'a ziyaret
Kayseri tarımsal üretimin merkezi olacak
MEB Gastronomi Festivalinde lezzet şöleni
Özcan “Hoş tablo devralmadık”
Geleceğin Bilim İnsanları Ve Ressamları  Yetişiyor
İzmir Karabağlar'da Köy Enstitüleri buluşması...
Tamer Kıral’ı duygulandıran ziyaret...
Milletvekili Nurten Yontar, Emekliler Yılı'nda emekliler açlıkla savaşa terk edilmemeli

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.