15.04.2020 12:31:48

Hazır Değil Bizim Evlatlar!

 

2019'un sonlarında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona Virüs nedeniyle, tüm dünya alarm halinde. Son olarak Türkiye'ye de bulaşan virüs sonrasında, okullar eğitime ara verdi. 1 haftalık aranın ardından bugün YÖK Başkanı Yekta Saraç, 23 Mart itibariyle uzaktan eğitime başlanacağını açıkladı. Uzaktan eğitime çocuklar hazır mı? Dikkatlerini nasıl toparlayacağız? Nasıl bir ortam hazırlamalıyız? Annelerin endişeleri elbette bitmiyor, bitmemekte son derece haklılar. Çünkü örgün eğitimin güzelliği, arkadaşlar arasındaki paylaşımdan, öğretmenlerinin yıldız imzalarından ve aferin sözlerinden uzakta kalacaklar.

 

Kuru kuru bilgisayar başında monoton şekilde ders çalışmaya hazır değil bizim evlatlar. Burada bize iş düşüyor anneler. Sadece bilgisayardan dinlenilmiş bir dersle olacak iş değil bu açıkçası. Konuyu sabahtan dinletip, akşama da bir öğretmen edasıyla biz anlatmalıyız çocuklarımıza. Neden bunu yapmalıyız? Birden bire kazanılmış alışkanlıkları yenilerinin eklenmesi hemen benimsenmiyor hele hele bunu benimsemesini beklediğimiz küçük bir çocuksa...

 

 

DERSLERİ OYUNLA DESTEKLEYİN
Tüm ebeveynler çocuk yetiştirmenin ne kadar zor olduğunu ve özveri gerektirdiğini bilir. Okullar kapalı olduğunda ise sorumlulukları daha da artıyor. Dünyamız olağanüstü bir dönemden geçerken, düşünmemiz gereken onca konu ve almamız gereken sağlık tedbirlerinin üzerine bir de çocukların evden eğitimi geldiğinde kafanız karıştıysa bu gayet normal. Merak etmeyin, çocuklar okula gidemese bile öğrenmeye devam edebilirler.

 

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk önderliğinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı uzaktan eğitim sürecinde eminim ki var olan teknolojik altyapı ve yakın zamanda yenilenen Eğitim Bilişim Ağı sayesinde öğretmenler, öğrencileri için gerekli planlamaları yapacak ve dijital ortamdaki ders programlarını belirleyecekler. Eminim ki bu planlama dâhilinde velilere düşen rolle ilgili kapsamlı açıklamalara da yer verilecektir. Yine de, eğer çocuğunuzun evdeki öğrenme planlamasını velisi olarak siz yapma ihtiyacı hissediyorsanız, günde üç saat gibi bir ekran süresiyle başlayabilirsiniz. Bir saat sosyal alanlarda okuma yapmak, bir saat de sayısal alanlarda soru çözmek iyi bir başlangıç olacaktır. 

 

 

Bir noktaya da özellikle dikkatinizi çekmek isterim: Eğer çocuğunuzun öğrenmesi gereken konuyu bilmiyor ya da hatırlamıyorsanız bu gayet normal, yeter ki onunla birlikte öğrenmekten ve çalışmaktan çekinmeyin. Merak eden, kendini geliştirmeye açık ve öğrenmeye istekli görünmeniz; çocuğunuza rol model olmanız için çok önemli. Bu durum çocuğunuzun hayat boyu öğrenme kavramını içselleştirebilmesine yardımcı olacaktır. Eğer çocuğunuz öğrenirken zorlanıyorsa, bu da gayet normal. Öğrenmek çaba gerektiren ve zorlu bir süreç. Önemli olan yapılan hatalardan yılmamak ve öğrenmek için çaba göstermeye devam etmek. Her zaman pozitif geribildirim vererek çocuğunuzun çabasına destek olun ve başardığında onun sevincine ortak olmayı unutmayın.

 

Şuan kapalı bir ortamda olabiliriz ama bu zorlu süreci fırsata çevirmek bizim elimizde. Sevgiyle kalın… 

Facebook: Hatice Kübra Biliş 

İnstagram: @haticekübrabilis 

YouTube:Hatice Kübra Biliş

 


Hatice Kübra BİLİŞ

Kosmos 482 Dünyaya Düşüyor
Kilisede Tarihi Dönüşüm Başladı
TÜRKİYE’DEN SURİYE’YE DOĞALGAZ VE ELEKTRİK DESTEĞİ
DEPREM DÖNÜŞÜMÜ MASAYA YATIRILDI
4 Saat Sürdü…
Vali ‘Den Moral Ziyareti
Ardıçlı Mahallesi’ne Nefes Aldıran Yeşil Dokunuş
Komisyonun Görevi Uzatıldı
Afetlere Karşı Hazırlık
Coşku Sahnede Yaşatacak
Kadınlar Hayallerine Kavuşuyor
Kocaeli Vatandaşın Sesi Oluyor
Terzi’den Anlamlı Ziyaret
78 Canın Hesabı İçin Meclis’e Ek Süre!
Ortak Geleceğe İmzalar Atıldı
Aybüke Albere Harap İle Yaza Hızlı Girdi
Bu Bir Dijital Darbe
Hedef 100 Milyar Dolar
Sanayi Gücü Sahada
İstanbul’da Kentsel Dönüşüme Hızlanıyor
Kültür Mirası Geleceğe Taşınıyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.