2.02.2026 09:38:00

Küreselleşme Ve Milliyetçilik İlişkisi Üzerine

Küreselleşme, milliyetçiliği yok etmekte midir? Kimi düşünürler küreselleşmenin milliyetçiliği olumsuz etkilediğini savunurken, kimileri ise olumlu yönde etkilediğini iddia etmektedir. Peki, bu durumda küreselleşmenin millî kimlikleri daha görünür hâle getirdiği söylenebilir mi?

Benim kanaatime göre, küreselleşme ile yerellik arasında sanıldığı gibi bir çatışma değil, aksine paralel bir ilişki bulunmaktadır. Zira küreselleşme, yerelliği yok etmekten ziyade onu yeniden şekillendirmektedir. Bu noktada yerelliği mutlak şekilde muhafaza etme konusunda ısrarcı olmak, rasyonel bir zeminden uzaklaşmak anlamına gelebilir. Çünkü küresel güçlerin dünyayı şekillendirdiği bir ortamda, yerellikte katı bir ısrar çoğu zaman dogmatik bir tutuma yol açmaktadır.

Milliyetçiliğin bu muhafazakâr refleksi, aslında milliyetçiliğin doğasında vardır. Ancak unutulmamalıdır ki, milliyetçiliğin biçimi ve dili değişebilmektedir. Bu nedenle küreselleşme ile milliyetçiliğin birbirinden tamamen bağımsız değil, aksine birbirini etkileyen iki olgu olduğunu söylemek mümkündür.

Türkiye özelinde baktığımızda, Türk milliyetçiliğinin belirgin bir yükseliş içinde olduğu açıkça görülmektedir. Aynı zamanda farklı etnik kökenlere mensup topluluklarda da milliyetçilik anlayışının güç kazandığına tanıklık ediyoruz. Bu tablo, küreselleşmenin doğrudan olmasa bile dolaylı olarak ülke içerisindeki milliyetçilik akımlarını beslediğini göstermektedir.

Yükselen Türk milliyetçiliğinin, yeni doğan bebeklere verilen isimlerde dahi görünür hâle gelmesi, değişen koşullara karşı toplumun verdiği tepkilerin yalnızca küçük bir yansımasıdır. Bu noktada asıl soru şudur: Hükümetler nasıl bir yol izlemelidir?

Elbette daha akışkan, daha evrensel bir politika benimsenmelidir. Ancak bu yaklaşım sergilenirken, ülkenin birlik ve beraberlik duygusuna ve millî bütünlüğünün korunmasına yönelik hassasiyetten asla ödün verilmemelidir. Çünkü güçlü bir devlet, ancak küreseli okuyabilen ama kendi kimliğini de koruyabilen bir duruşla ayakta kalabilir.

Yazar: Hande Ustamahmut

ANAHTAR KELİMELER: küreselleşme milliyetçiliği etkiler mi, milliyetçilik neden yükseliyor, Türkiye’de milliyetçilik artıyor mu, küreselleşme yerel kimlikleri yok eder mi, millî kimlik nasıl korunur, Hande Ustamahmut köşe yazısı


Hande USTAMAHMUT

İyilik Kanımızda Var! (GÖRÜNTÜLÜ HABER)
Mutlu Okul Mutlu Çocuklar...
Eğitimde Değerler Odaklı Yeni Dönem…
Kabinede Bayrak Değişimi Ve Bakanlıklarda Yeni Atamalar…
Gençliğin Ruhu Bilgi Yarışmasında!
Bir Okulun Sessiz Ama Güçlü Hikâyesi
İlkokulda Yangın Paniği!
Kadro İzinlerinde Üniversiteler İçin Yeni Dönem!
Karadeniz’in Tadı ve Ritmi Buluştu…
Atıklar Değere Dönüşüyor!
Sanat Sohbetleri Sosyal Çürümeyi Gündeme Taşıdı!
Üç Projeyle Bölge Sergisine Girme Gururu
Veli Savundu Görüntüler Kafa Karıştırdı!
Hafta Sonu Trafik Durdu, Esnaf ve Halk Tepkili
Erken Tanı Hayat Kurtarıyor!
Sokaktan Siber Dünyaya İstanbul’da Suça Geçit Yok!
Şubat Ayında Kültür Merkezinde Yıldızlar Geçidi Başlıyor...
Hizmette Yarışanların Zirvesi: İstanbul’un En Etkin Belediyeleri Belli Oldu!
Trafiğe Master Plan Nefesi!
Mecliste Adalet Vurgusu…
Özyolcu; Yeni Döneme Bayrak Sevgisiyle Başladık

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.