Fahri SAĞLIK

Tarih: 09.07.2025 11:27

Minare gölgesinde koşmak…

Facebook Twitter Linked-in

Minare gölgesinde koşmak…


Çocukluk çağının unutulmaz heyecanlarının, masumiyet ve samimiyet dolu arkadaşlıklarının yaşandığı eşsiz bir atmosfere sahiptir minare gölgeleri, cami avluları.
Yaz Kur'an Kursları süresince cami bahçesinde, minare gölgesinde koşup oynamanın verdiği tarifsiz haz ve insan üzerinde bıraktığı derin tesir, zihinlerde ve gönüllerde bir ömür unutulmayacak kıymetli bir anı olarak kalır.  Gerek gençlik ve orta yaş gerekse de ileri yaş safhasında, cami bahçesine her gelindiğinde, adeta çocukluk anıları canlanır insanın gözünde.
Özellikle ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklarımızın katıldığı Yaz Kur’an Kursları, bireysel ve toplumsal açıdan son derece hayati bir öneme sahiptir. Ortaokula başladıktan sonra LGS sınavına, liseye başladıktan sonra YKS sınavına odaklı bir öğrenim süreci geçirecek olan evlatlarımızın, mensubu olduğumuz İslam dininin temel öğretilerini ve ayrıca milli- manevi değerlerimizin özüne dair bilgileri, sosyal bir ortamda, samimiyet, heyecan ve eğitim odaklı bir anlayışla elde edecekleri mekânlardır Yaz Kur'an Kursları.
Milletimizin geleceği olan çocuklarımızın başta Kur’an-ı Kerim olmak üzere, temel dini bilgiler, milli ve manevi değerleri elde etmeleri için eşsiz bir imkân sunan, bu suretle de hayati bir fonksiyon icra eden, ayrıca kadim tarihi itibarıyla da yaşatılması gereken bir olgudur Yaz Kur'an Kursları.
Günümüzde örgün öğretim süreci içinde bulunan veya bu süreci tamamlamış insanımızın büyük bir kısmı, Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okumayı; iman, ibadet, ahlak konularında temel bilgileri ve Hz. Peygamber’in hayatını önemli ölçüde bu kurslarda öğrenmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığımızın uyguladığı Yaz Kur’an Kursları programlarında öğrencilerin kendi seviyelerinde:
• Rabbimize, Peygamberimize ve dinimize karşı duydukları sevgi düzeylerinin artırılması,
• Kur’an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler ve Hz. Peygamberin (s.a.v) hayatıyla ilgili bilgi, beceri ve farkındalık düzeylerinin geliştirilmesi,
•         Özellikle namazlarımızı usul ve adabına uygun şekilde kılabilme becerileri kazanmaları,
• Milli ve manevi değerlerimiz konusunda şuurlu birer genç olmaları,
• Sağlıklı bir dini ve ahlaki gelişim göstermelerine katkı sağlanması,
• Sosyal ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi,
• Özgüven, sorumluluk ve ideal sahibi olmaları,
• Yaz tatilinde nitelikli zaman geçirmeleri amaçlanmıştır.
Bütün bu amaçlar içerisinde en temel amacımız; Kur’an’ın sadece Mushaflarda değil, gönüllerde, dimağlarda ve hayatın her alnında ve her anında bizlere rehber olmasını arzulayan bir gençlik yetiştirmektir.                                

Geliniz bu gençliği hep beraber yetiştirelim. Öğretmen – Öğrenci ve Veli el ele gönül gönüle vermeden bu işi başarabilmemiz oldukça zordur. Yaz Kur’an Kurslarımıza sahip çıkalım.                                            
Biz yetişkinlerin sohbetlerinde sık sık “Gençlik nereye gidiyor?” türünden yakınmalarınız oluyor? Gençlerin nereye gittiğinden çok, yetişkinlerin nerede durduğuyla ilgilenmeniz gerekmiyor mu?        
Çünkü bizler bu ülkenin bugünüyüz. Yaşadığı günü bile kurtaramayanların, yarınları kurtarma işini gençlere yüklemeleri adaletli bir taksim olmasa gerekir.
Pırıl pırıl bir yeni nesil geliyor. Asıl sıkıntı, yeni nesle eski nesilleri iyi tanıtmayarak adeta onları unutturmaya çalışan yetişkinlerde.
Bizler dedelerimizin emanetine hakkıyla sahip çıkabilseydik, biz de yarınları gençlere emanet edebilirdik.
Geçmişini unutturmaya çalıştığımız bir nesle, gelecekten ödev ve sorumluluklar veremeyiz! Vermeye hakkımız yok. Bizler önce bu hakkı elde edelim, sonra yarınlarımızı gençlerimize emanet ederiz.
Fahri SAĞLIK
Emekli Müftü


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —