16.06.2022 09:33:18

1099

Onur ERDOĞAN

NE BIRAKACAĞIZ?

Günden güne değişen tüketim alışkanlıklarımız, tüketimin hızına yetişmek için kendi kurallarını değiştirmek zorunda kalıyor. Bu etkiye bağlı olarak çevre bilincinden uzaklaşarak doğaya zarar verdiğini umursamıyor bile…

Üretim sırasında meydana gelen zararlı gazlar, atık maddeler ve aşırı enerji sarfiyatı her geçen gün önü alınamaz bir hal almaktadır. Eğer bu gidiş kontrol edilemez, engellenemez ve gerekli iyileştirmeler yapılamazsa Dünya çok yakın bir zamanda yaşanamaz bir duruma gelecektir.

Hani yıllardır hayalini kurduğumuz “çocuklarımıza bırakacağımız mirası” biz tüketiyoruz zaten. Maalesef ki evlatlarımıza koskoca bir çöplük ve berbat bir atmosfer bırakacağız.

Şimdi derin bir nefes alın, gözlerinizi kapatın ve düşünün. Belki 30 sene sonra çocuklarımız bu kadar derin bir nefes alamazlarsa ne yapacaklar. Çocuklarımıza mal bırakabiliriz, para bırakabiliriz ama ya yaşanacak bir Dünya bırakamazsak ne olacak?  

Bugün bile geç sayılmaz. Her birey mikro ölçekte kendi tedbirlerini alırken, makro ölçekte devletler bilinçli tüketim hareketini başlatabilir. Hep birlikte önce teşvik, sonra takip ederek tüm kirlenmelerin önüne geçebiliriz. Sıfır atık bilincini her eve yaymak, yenilenebilir enerjileri sanayide desteklemek ve her alanda kontrol edilebilir hammadde kullanımını sağlamak başlangıç için bize yeterli ve nefes almamızı sağlayacaktır.

Çocuklarımıza karşı sorumluyuz.

Her birimiz daha az atıkla yeni bir düzene geçmeliyiz. Evsel atıklarımız minimuma indirmeye çalışmak ve bu bilinci tüm çevremize aşılamak bize yakışan ilk hareket olacaktır. Doğayla dost ve geri dönüşümlü ürünleri tercih etmek, tek kullanımlık ürünlerden kullanmamak, gerçekten ihtiyaç kadar alım yapmak bile inanın birey olarak bizi mutlu ederken çocuklarımızın geleceğini güvence altına alacaktır.

Üreticilerin geleceğe yatırım yapması gerekiyor.

Çocukken öğrendiğimiz plastiğin zararlarını bile bile üretimde kullanmaya devam ediyoruz. Öyle milyar dolarlık cirolar yapan ve bu uğurda çok büyük bütçelerle ar-ge departmanları olan o şirketler her nedense plastik yerine geri dönüşüme uygun ambalajlar için bir yenilik yapmıyor.

Reklamlarda sürekli duyarlı görünmeye çalışan şirketler, iş doğaya ve geleceğe karşı sorumluluğa gelince kaçmayı tercih ediyorlar. Pet, teneke ve poşet yerine geri dönüşümlü ambalaj kullanmaları bile çocuklarımızıa en az 50 yılını kazandırabilir. Bu konuda en büyük görev hükümetlerin izleyeceği politikalara bağlıdır. Dolayısıyla da geleceğimize yatırımı teşvik edecek politikayı uygulayacak hükümetleri biz seçeceğiz.

Kısaca anlaşılacağı gibi olayın başlangıcı ve sonu bizlere bağlı.

Önce kendi hayatımızda yapacağımız revizeler ardından çevreyle dost politikalar üreten hükümetlere vereceğimiz desteklerle çocuklarımıza yaşanabilir bir hayat bırakabiliriz.

Geçmişi değiştiremediğimiz kesinse, neden geleceğe yön vermeyelim? 

 

 

                                                                                                          Onur ERDOĞAN

                                                                                                            15-06-2022

 

 


Çalık: Gençlerimize Hak Ettikleri Değeri Vermeye Kararlıyız
Yanardağ, Okurlarıyla Buluştu
Minik dostumuzun artık bir sahibi var
KÖİ Projeleri, Kayıp Mı Kazanç Mı?
Ünlü Yazardan Almanca Barış Psikolojisi
Genç Başkandan Mahalle Hizmet Seferberliği
MSB: Irak'ın kuzeyinde 32 terörist etkisiz!
Çocuklarda salyanın nedeni geniz eti büyümesi!
Yıldırım'da okul sporları ilçe şenlikleri devam ediyor
İzmit'te kadınlar mikro kredi ile hayallerini gerçekleştiriyor
Yeditepe Üniversitesi Dilek Ödülleri sahiplerini buldu
Bakan Tekin Diyarbakır'da eğitimi değerlendirdi
Bursa Osmangazi'de 19 Mayıs coşkusu Haluk Levent konseri
Merkez'in sıkılaştırıcı adımların etkisi sürüyor
Özer; Adil, kapsayıcı ve ulaşılabilir bir yönetim olacağız... (GÖRÜNTÜLÜ HABER)
Özer; Sizler Benim İsimsiz Kahramanlarımsınız
Balcıoğlu, Saha Çalışmalarını Denetliyor
Dünya Dans Günü’nde farklı kültürler buluştu
Nisan ayı üretici market fiyat değişimi Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim
Travmaları Aşmanın Yolları..!
İmamoğlu'ndan Eyüpsultan Belediyesi'ne ziyaret

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.