21.10.2024 09:19:00

29

Önder GÜZELARSLAN

Önsiad Kongresi ve İş Dünyası

 

İmam hatiplilik kimliği çerçevesinde dostluk ve hizmet adına bir araya gelerek toplumun sorunlarına çözüm üretebilmek, eğitime, sosyal hayata katkı sunabilmek ve en önemlisi iş dünyası içinde kimlik inşa ederek varlığını sürdürmek isteyen bir grup gönüllü neferin fikriyle ortaya çıkan kısa adı ÖNSİAD olan Önder İş Dünyası Sanayici ve İş Adamları Derneği, İmam Hatipli iş adamlarının bir araya gelerek kurdukları dernek yaklaşık 10 yıl önce resmi kuruluşunu gerçekleştirdi. O günden bugüne ülkenin ekonomik kalkınmasına ciddi katkılar sunan ÖNSİAD’ın temel misyonu ahlak öncüsü müteşebbislerin yetişmesi ve bu misyondaki iş insanlarını bir çatı altında toplamak. 

 

10 yıldan fazla bir sürede iş dünyası içerisinde saygın bir STK olmayı başaran ÖNSİAD geçtiğimiz günlerde 5. olağan kongresini icra ederek daha güçlü bir şekilde yoluna devam etmek için yönetimini tazeledi. Genç ve dinamik başkan kongre de yaptığı konuşmanın özetinde “kazandıklarımızı kaybetmekten korkmadan ilerleyeceğiz”, “birlikte kazandıklarımızı da yürekten paylaşacağız” diyerek yeni rotayı belirlemiş oldu.    

 

Ahlak, fazilet, hakkaniyet, liyakat, erdemlilik ve şükür gibi kavramları misyon edinerek yola çıkan ve bunları ticari hayatın bir parçası haline getirmeyi hedefleyen ÖNSİAD’ın yeni temel mottosu “tartışmak, ayrışmak değildir.”

 

Türkiye İhracatçılar Merkezi’nde, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımlarıyla onurlandırdığı kongre üyeler ve gönüldaşların geniş katılımıyla gerçekleşti. Kongre de en dikkat çeken şey dostluklar oldu. Asımın Nesli olarak vurguladığımız İmam Hatiplilerin, İmam Hatip Okullarında okudukları yıllardan beri aralarında kurdukları dostluk köprüsü hiç eksilmemiş aksine daha da artmış. Kongreye katılanların gözlerindeki parıldama bize bunu ifade ettiriyor. Uzun süredir sanki birbirlerini görmüyormuşçasına sarılıyorlardı birbirlerine. Kongre deki coşku gelecek dönemin çok daha güçlü birlikteliklere kapı aralayacağının işareti gibiydi. Bunun için en iyi olmak ve en iyiyi yapmak hedefler arasında olması gerektiğinin altı çizildi. Bunu gerçekleştirebilmek içinde dayanışmamız daha güçlü, birlikteliğimiz daha kavi olması gerektiği vurgulandı. Her ne kadar sonuç itibariyle bir STK olsa da ÖNSİAD aslında bunun çok daha ötesinde bir kurum. Zira Türkiye’nin ekonomik gelişmesi sadece üretim ve istihdam parametreleri ile açıklanabilecek bir şey değil. Elbette üreteceğiz, ürettiğimizi dış dünyaya satacağız ve ülkemize döviz kazandıracağız. İstihdam kapısı açarak işsize iş, aşsıza aş vereceğiz. Bütün bunlarla ülkeyi büyüteceğiz ama bunlar tek başına yeterli değil. Bunları yaparken ahlak çerçevesinde, helal kazanç hedeflenerek, hakkaniyetli adil gelir bölüşümü sağlayarak bu işi bir anlamda erdem çatısı altında gerçekleştireceğiz. İşte ÖNSİAD’ın asıl varlığı da burada önem kazanıyor. 

 

Değer yargılarımızı iş dünyasına doğru şekilde taşıyarak sadece kazanmak, nereden nasıl gelirse gelsin kazanalım felsefesi yerine helal kazancı merkeze oturtarak, paylaşımı da esas alarak güç birliği çerçevesinde hep birlikte kazanmak ve hep birlikte büyümeyi hedeflemek gerektiğinin vurgulandığı kongre de yeni Başkan Ekrem Kap’ın şu tespiti çok can alıcıydı. “Sermaye bölünmesinin engellenmesi” bugün maalesef ülkemizde uzun yıllar iş yapan köklü şirketleri pek göremiyoruz. Bizde genel de aile şirketleri hakimiyeti var iş dünyasında. Çok ortaklı şirketleri de pek göremiyoruz. Bu konu da zannederim biraz daha mesafe almamız ve kafa yormamız gerekecek. Daha doğrusu birbirimize güvenebilmeyi öğrenmemiz gerekiyor. 

“Tartışmak, ayrışmak değildir” mottosuyla da tartışma masasına kendimizi değil fikirlerimizi koymamız gerektiğini vurgulayan Ekrem Kap başkan bu sayede eğer fikrimiz yanlış ise yine kazançlı şekilde masadan ayrılacağız diyerek şu ifadelere yer verdi. “Fikrimiz yanlış ise yanlıştan döneceğiz, doğruyu öğrenmiş olacağız. Böylelikle de doğru yerde durmuş olacağız. Doğru ekip ile iş birliği içinde olacağız. Bütün bunlarla birlikte edindiğimiz bilgi ve deneyimler bizi daha sonra karşılaşacağımız sorunlar karşısında hazırlıklı olmamızı sağlayacak.”

 

ÖNSİAD kongresinde öne çıkan bir başka konu da “Meslek Okullarının” desteklenmesi. Günümüzün kanayan yarası aslında meslek okulu konusu. Meşhur 28 Şubat Postmodern darbesiyle kesintisiz eğitimin 8 yıla çıkmasıyla büyük bir darbe gören meslek okulları daha sonra getirilen 12 yıllık zorunlu eğitimle birlikte hepten mezarlığa gömüldü. Meslek okullarının doğru şekilde kurgulanarak yeniden hayat bulması ülkemiz ve iş dünyası açısından oldukça önemli bir mesele. Umarım yetkililer bu konuda artık kör ve sağır olmazlar da doğru bir adım atarlar. 

Kongreye iştirak ederek önemli bilgiler veren Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ta iş dünyasının büyümesi, gelişmesi ve önündeki sorunlarının giderilmesi ile ilgili de bakanlık olarak ciddi çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Türkiye’nin güncel ekonomik verilerini katılımcılarla paylaşan bakan Ömer Bolat dezenformasyon içeren haberlere ve bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. İş dünyası için arı gibi çalıştıklarını ifade eden Ömer Bolat dün Kırgızistan’da idik, sizler için temaslarda bulunduk. Ata topraklarımızda yaşan Türk kardeşlerimizle daha etkin ticaret yapabilmenin gayreti içinde olduklarını söyledi ve bu sabah Türkiye’ye döner dönmez ayağımızın tozuyla siz dostların arasında olmak için kongreye geldik ifadesiyle ÖNSİAD’lıların gönlünü fethetti. 

 

Kongre genel olarak verimli ve güzeldi. Ancak kongreye katılan Bakanımızla 30 dakika soru-cevap uygulaması olsaydı çok daha güzel olurdu. Bu tarz programlarda sadece devlet tarafının monolog konuşup gitmesi maalesef çok anlamlı olmuyor. Katılım göstermesi elbette çok yerinde ve doğru bir hareket. Ancak soru-cevap da olabilse belki daha şık olurdu. Bir de ÖNSİAD, İmam Hatipli İş adamalarının bir araya gelerek oluşturduğu bir güç birliği, bir STK. Buraya ÖNDER başkanı ve heyeti de davet edilseydi çok iyi olurdu. Belki davet edilmiştir onu çok bilmiyorum ama ÖNDER başkanı ve heyeti de kongre de bulunsa idi çok daha güçlü mesajlar verilmiş olurdu. Yine de takdir ilgili kişilerindir. Bu konuda çok söz söylememiz doğru olmayabilir. Ben sadece temennimi ortaya koydum.

Her şey hayalle başlar. Hayal edildi ve Önder İş Dünyası Sanayici ve İş Adamları kısa adı ÖNSİAD kuruldu. Belki bugün arzu edilen seviye de değil. Ancak yeni dönemde hem üye sayısı arttırılacak hem de 81 vilayette teşkilatlanmış olacak. 7 bölge de bölge başkanlıkların kurulması ile yetinilmeyecek dünyada ticaretin ağırlıklı olarak yapıldığı ülkelerde de temsilcilikler oluşturulacak. Bu hedeflerle birlikte üyeler arasında dayanışma ve kardeşlik daha da pekiştirilecek. 

 

ÖNSİAD’ın 5. olağan kongresi sonucunda göreve gelen Ekrem Kap başkanın başkanlığındaki yeni yönetime başarılar diler, hayırlı ve bereketli hizmetler gerçekleştirmelerini temenni ederim.    


29 Ekim’e Özel Vex Robotıcs Turnuvası
Yol Yenileme Rekoru, 6 Ayda 100 Bin Ton Asfalt
Bağcılar'da 15 Temmuz Şehitleri Anıldı
Bayraktar'dan Fetö Elebaşına Sert Tepki...
Erdoğan, İstanbul'daki Muhtarlarla Bir Araya Geldi
Ata'ya Saygı Satranç Turnuvası
2023'te 16 bine yakın çocuk kaybolduktan sonra bulundu
İstanbul Üsküdar Üniversitesi'nde akademik başlangıç
Türkiye Barolar Birliği'nden noterlere dava!
Otizmli bireylerden unutulmaz konser
Trabzon'da kar seferberliği
9. Tarım Fuarı’na yoğun ilgi
2 mahallede içme suyu sorunu tarih oldu
Kocaeli'de Afet İşleri personeline ilk yardım eğitimi
Antalya Muratpaşa'da 'göç ve kültürlearası uyum' konuşuldu
Emeklilere su faturalarında yüzde 50 indirim
8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali coşkusu
Lise öğrencilerine kariyer desteği
Antik kent ve höyüklere büyük destek
25 yıllık hasret sona eriyor
İç Ege ve İç Anadolu'da zirai don uyarısı... Doğu Karadeniz'in yükseklerinde kar!

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.