28.07.2025 09:37:00

O Halde Tedbirler Önceden Alınmalı

Yangın çıktıktan sonra “personel eksikti, uçak ve helikopter lazımdı, rüzgâr ters esti, hava sıcaklığı çok yüksekti, nem düşüktü” gibi ifadeler, orman yangınlarının tek başına bir bahanesi olamaz. Ne yazık ki yetkililerin retorik konuşmaları da günü kurtarmaktan öteye gidememiştir.

Orman Yanmaya Başladığında Durdurmak Çok Zordur

Amerika bile Los Angeles yangınını uzun bir süre söndürememişti. Elbette yangını söndürecek malzeme ve araçlar çok önemlidir. Eğitilmiş personelin varlığı da son derece kıymetlidir. Ancak tüm bu unsurlar bir araya gelse bile, orman yangınlarını söndürmek öyle kolay bir iş değildir. Liyakat ve eğitim eksikliği ise can kayıplarına bile yol açmaktadır. Bu yüzden esas tedbirler yangın çıkmadan önce alınmalıdır.

Yangınların Neredeyse Tamamı İnsan Kaynaklı

Madem ki orman yangınlarının %90’ı insan kaynaklı sayılıyor, o hâlde yönetenlerin oturup yeniden düşünmesi gerekmektedir. Yöneticilerin de çok boyutlu düşünen ve liyakatli kişiler olması şarttır.

Yapılması Gerekenler

  1. İlkokuldan itibaren, vatan sevgisi ve ormanların korunmasıyla ilgili ders, bütün okullarda zorunlu hale getirilmelidir.
  2. Yaz aylarında ormanlara giriş kesin olarak yasaklanmalıdır.
  3. Ormanlara yönelik suçların cezaları ciddi oranda artırılmalıdır.
  4. Orman teşkilatına hem sayı hem de nitelik açısından yeterli personel alınmalıdır.
  5. Ormanların tamamı uydudan düzenli ve hızlı şekilde taranmalı, anlık olarak takip edilmelidir.
  6. Yangınlara ilk çıktığı anda ve zaman kaybetmeden müdahale edilmelidir.
  7. Orman içinde ateşin sıçramasını engelleyecek boşluklar ve yangın yolları oluşturulmalıdır.
  8. Yerleşim yerlerinin çevresinde, en az 50 metreye kadar ormanla mesafe bırakılmalıdır.
  9. Ormanların içindeki cam atıkları ve benzeri maddeler sık sık temizlenmeli, düzenli mıntıka çalışmaları yapılmalıdır.
  10. Yüksek gerilim hatları ormanlık alanlardan kaldırılmalıdır.

Diğer Tedbirler

Tanıdığım bazı kişiler her yıl ev çitlerini bir metre daha ormana doğru kaydırarak orman arazisini gasp ediyordu. Uyardım ama sonuç alamadım. Devletin sık sık çıkardığı imar afları bu tür işgalleri meşrulaştırarak cesaretlendirmektedir. Bu sebeple, kesinlikle ormana yakın bölgelere imar verilmemelidir.


Raşit ANARAL

Mutlu Okul Mutlu Çocuklar...
Eğitimde Değerler Odaklı Yeni Dönem…
Kabinede Bayrak Değişimi Ve Bakanlıklarda Yeni Atamalar…
Gençliğin Ruhu Bilgi Yarışmasında!
Bir Okulun Sessiz Ama Güçlü Hikâyesi
İlkokulda Yangın Paniği!
Kadro İzinlerinde Üniversiteler İçin Yeni Dönem!
Karadeniz’in Tadı ve Ritmi Buluştu…
Atıklar Değere Dönüşüyor!
Sanat Sohbetleri Sosyal Çürümeyi Gündeme Taşıdı!
Üç Projeyle Bölge Sergisine Girme Gururu
Veli Savundu Görüntüler Kafa Karıştırdı!
Hafta Sonu Trafik Durdu, Esnaf ve Halk Tepkili
Erken Tanı Hayat Kurtarıyor!
Sokaktan Siber Dünyaya İstanbul’da Suça Geçit Yok!
Şubat Ayında Kültür Merkezinde Yıldızlar Geçidi Başlıyor...
Hizmette Yarışanların Zirvesi: İstanbul’un En Etkin Belediyeleri Belli Oldu!
Trafiğe Master Plan Nefesi!
Mecliste Adalet Vurgusu…
Özyolcu; Yeni Döneme Bayrak Sevgisiyle Başladık
Postacı; İlk Dersimiz Bayrak Oldu...

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.