26.12.2025 09:38:00

Oyak Modeli Yaygınlaşsın Ülke Uçar

Yıl bin dokuz yüz altmış bir. Biri çıkmış, düşünüp akıl etmiş ve bu fikri bir proje olarak ilgili makamlara arz etmiş. Her kim veya kimler ise Allah onlardan razı olsun. Bu müthiş proje, kanunla resmi bir hüviyet kazanarak Milli Savunma Bakanlığı kontrolünde OYAK ismiyle ekonomik hayatımıza dahil edilmiştir. Kısa adı OYAK olan Ordu Yardımlaşma Kurumu, hem ülke ekonomisine hem de üyeleri olan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin bütçesine altmış altı yıldır büyük katkılar sağlamıştır. Emekli subay ve astsubaylarımızın günümüz şartlarında aldıkları maaşlarının yanı sıra bir o kadar da bu kurumdan maaş almaları, hayat standartlarını hak ettikleri seviyeye yükseltmiştir.

Sadece çalışanların maaşlarından yapılan kesintilerden oluşan bir sermaye ile kurulan bu yapı, bugün otuz bine yakın çalışanıyla gıdadan enerjiye, çimentodan petrole kadar yüze yakın iştiraki bünyesinde barındırarak katlanarak büyümeye devam etmektedir. Başarılı bir şekilde işleyen bu OYAK örneğinin diğer bakanlıklar tarafından da kopyalanarak hayata geçirilmesi, ülkemizin ekonomisine ve çalışanların emeklilikteki yaşam kalitesine muazzam bir yarar sağlayacaktır.

Misal vermek gerekirse; Tarım ve Orman Bakanlığımız pekala TAYAR yani Tarım Yardımlaşma Kurumu ismi altında benzer bir yapı kurabilir. İki yüz bin kişiye yaklaşan personelden yapılacak küçük kesintiler, devasa bir bütçeyi her ay kar topu misali büyütecek ve hiçbir yabancı sermayeye veya bankaya ihtiyaç bırakmayacak bir finans kaynağı oluşturacaktır. On milyon nüfusuyla Konya kadar bile olmayan Hollanda, hayvancılıkta yetmiş çeşit peynir yapıp dünyaya satarken; Karadeniz’in ormanları kadar varlığı olmayan Finlandiya, orman ürünlerini işleyerek bütçesini bu kalemlerle doğrulturken, bizim bakanlığımız TAYAR ile modern tesisler kurup dünyaya kafa tutabilir.

Hasılı, diğer bakanlıklarımızın da Milli Savunma Bakanlığımız gibi kendi bünyelerinde bu yardımlaşma modelini kurmaları, ülkemize büyük bir ekonomik rahatlık kazandıracaktır. Bu güzel ve verimli örnek derhal her kurumumuzca örnek alınmalı ve uygulamaya geçirilmelidir. Kendi öz sermayemizle, kendi çalışanımızın geleceğini teminat altına alırken ülkemizi de hep birlikte kalkındırmalıyız.

Mehmet Erdil, OYAK modeli nedir, emekli maaşları nasıl artar, yardımlaşma kurumları ve ekonomi, TAYAR projesi nedir, Mehmet Erdil köşe yazısı, Tarım ve Orman Bakanlığı personel hakları, yerli sermaye nasıl güçlenir, emeklilikte hayat standardı, bakanlık yardımlaşma sandıkları,


Mehmet ERDİL

Şenol Saygılı’dan Regaip Kandili mesajı
Yangın Sonrası Ahi Evran Parkı Yenilendi
BAŞKAN ŞÜKRÜ ŞAHİN’DEN ESNAFA NET MESAJ
İlhan Yıldız’dan Regaip Kandili Mesajı
Edip Han; Çoklu Yabancı Dil Eğitimi İle Dünyaya Açılıyoruz
Gümrük Kapılarında Uluslararası Uyuşturucu Ticaretine Büyük Darbe
Sınırda Uyuşturucu Operasyonu: 31 Kilo Ele Geçirildi
Ümit Özdağ’dan Edirne’de Sert Eleştiriler
YILLARCA BEKLEYEN CAMİ İBADETE HAZIRLANIYOR
Eğitimden Haberler; Eğitimin Sahadaki Liderlerini Buluşturdu
MAHALLELER ARASI FUTBOL COŞKUSU
ALESO SEÇİMLERİNDE SİYASET TARTIŞMASI BÜYÜYOR
Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinde Esenyurt
Eyüp Günay’dan Regaip Kandili Mesajı
Mehmet Abdioğlu’ndan Regaip Kandili Mesajı
Şerafettin Polat’tan Regaip Kandili Mesajı
Memiş Türcan’dan Regaip Kandili Mesajı
Av. Ahmet Burak Yalçın’dan Regaip Kandili Mesajı
Mustafa Gevrek’ten Regaip Kandili Mesajı
Seyithan İzsiz’den Regaip Kandili Mesajı
Ahmet Ali Aydın’dan Regaip Kandili Mesajı

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.