Resimde Bilimin Önemi..!
Andre Lhote, "Traite de la Figüre" adlı kitabında resim öğrenimi ile musiki öğrenimi arasında çok ilginç düşünceler yürütür. Benim de her zaman önem verdiğim yerlerden biridir resim ve musiki ayrılmaz bir alandır çünkü. Resimde bilimin, daha doğrusu, sanatla ilgili geniş kültürün önemini olanca açıklığı ile anlatan bazı parçaları vurgulamakta fayda vardır.
Mozart'dan bugüne, diyor Andre Lhote, yüzlerce çocuğun, çok erken yaşlarda, şaşılacak kadar olgun bir musiki kabiliyetini gösterdikleri, bilgileri, kültürleri daha gelişmeden kompozisyon alanında kuvvetli eserler başarabildikleri biliniyor. Bu olaya, yalnız olağanüstü kabiliyet gösteren küçük "dahi" lerde değil, daha ilkokul çağındaki çocuklarda da rastlanır.
Bu nedendir? Müzik sanatı, kompozisyon yapmak isteyene, kesin olarak nizamlandırılmış birtakım temeller sunar. Musikinin şaşmaz ilkeleri bu sanata çalışmak isteyene sağlam, güvenilir, temeller sağlar. Piyano klavyesine basınca birtakım sesler çıkaran bir nota topluluğu olduğu gibi, musiki temelleri de peşin düzenlenmiş kanunları kesin olarak ayarlanmış Bir dsiplinler topluluğudur.