28.09.2024 17:07:00

114

Gülhan KARTAL

Son söz bazen ilk söz olabiliyor. Bağımlılık ve insanlık suçu bir nevi esaret, özgürlüklerin elden gitmesi olarak ifade edebiliriz. Yaşam hakkı kişinin sahip olduğu diğer tüm hak ve özgürlüklerin kullanılabilmesini sağlayan en önemli temel haktır. İnsan varlığının ve fizik devamlılığın koşulu, yaşamaktır. Bu ise ancak kişi güvenliği ve beden özgürlüğüne sahip olmakla anlam kazanır. İnsan onuruna yaraşır bir hayat sürdürmenin mümkün olması için kişinin doğuştan getirdiği dokunulamaz, bölünemez, vazgeçilemez hakların var olan hukuk sistemince bu hakların tanınması ve en iyi şekilde korunması gerekmektedir. Kız çocukların sebebsiz yere öldürülemeyeceği , bir masumun hayatının ve hakların feda edilemeyeceği, adaletin yeniden tesis edilmesi isteniliyor. 

 

 

"Zulüm bir şeye hakkını vermemektir " diyen mevlana, hem zalimin karakterini hem de adaletsizliğini vurgular. Adalet arayışı içinde 'adaletsizliğin' baskın oluşu üzücü değil mi? 

'Adil ve yasal olmayan' anlamına gelen 'adaletsizlik' Shklar; Gerçek ve potansiyel mağdurlara sırt çeviren vatandaşlar haksızlığın daha da büyümesine katkı sağlarlar. Adaletsizlik duygusu hakkımız olan şeyi alamadığımızda hissettiğimiz şeydir. Sonuçta, yazar, yaşanacak felaketlerde hepimizin birer potansiyel mağdur olduğunu, hem de olayların ortak sorumlusu olduğumuzun altını çiziyor. “Pasif adaletsizlik” konusunu derinlemesine inceleyen düşünür Judith Shklar, “Adaletsizliğin Veçheleri” kitabında, yeni bir adalet teorisi inşası yerine, adaletsizliğin farklı yönlerini tartışıyor. Yazar, kendi bakışıyla adaletsizliği göstererek, “adaletsiz olan tüm şeyler karşısında takınılan anlamsız ve haksız sessizliği” buna en büyük neden olarak görüyor. Böylece adaletsizliğin sonuçları üzerinde yeniden bizlere düşünme ve konuşma imkânı veriyor.


5 Farklı Partiden CHP’ye 10 Bin Kişilik Rekor Katılım...
Milletvekili Özgün'den Esenyurt’a Destek Ziyareti
Ergin’den Kadın Meclisine Ziyaret…
Çalık; Kaynakların Adil Dağıtımı Temel Meselemizdir
Sofram’ın ünlü şefi Hüseyin Kankaya, 6’ncı kez MasterChef Türkiye’de
Altın Adam İle Gelen Yenilik Rüzgârı...
DÜNYACA ÜNLÜ YAZARDAN YENİ KİTAP, AFFETMEK...
Esenyurt’tan Türkiye’ye Barış Ve Kardeşlik Mesajı
Çalık; Doğayla İç İçe Bir Yaşam Alanı
Güner'e Esenyurt Belediyesi'nde kritik görev...
Abdullahoğlu; Esenyurt'taki STK'la Eşit Mesafede Olacağız
Aslolan Şampuanın Saçı Yıkaması Değil, Saç Kökünü Beslemesidir
Bozkurt; Yeniden Başkan Seçildi
Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı
Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var
İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı
'Gönül Elçileri' dünya sahnesinde
Türkiye Bisiklet Federasyonu yeniden 'Müftüoğlu' dedi
THY Şili'ye ilk kez sefere hazırlanıyor
Genç Viyadüğü ile Doğu ve Güneydoğu trafiği nefes aldı
Fenerbahçe UEFA Avrupa'ya galibiyetle başladı

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.