15.09.2025 09:34:00

Suçluluk ve Sorumluluk

Suçluluk duygusu, insan davranışlarını yönlendiren güçlü bir içsel gerilimdir. Bir davranışın ardından kendimizi yargıladığımızda ortaya çıkan bu gerilim, iç dünyamızda yankılanır. Özellikle yalnız kaldığımızda suçluluğu daha yoğun hissederiz; bu yüzden suçluluk altında ezilen birey tek başına kalmaktan kaçınır. Bu duyguya kapılan kişi, hataya odaklanır ve kendi davranışını sorgular.

Birey, yaptığı hataları telafi etmek için sosyal davranışlara yönelir. Toplumda başarılı olmaya koşullandırıldığımız için, başarısızlık kendimizi olumsuz hissetmemize neden olur. Dünya Değişim Akademisi’nin "Suçluluk Duygusundan Özgürleşme Sanatı Değişim Programı" ile birey hem toplumsal hem de bireysel olarak başarıya ulaşır. Bu programda kişi, hatalarını kabul ederek sorumluluk üstlenir. Kendini suçlamak yerine, kendini sevmeyi ve kabul etmeyi öğrenir. Böylece yapay olan suçluluk duygusu yavaş yavaş buharlaşır.

"Suçluluk Duygusundan Özgürleşme Sanatı" programı sayesinde birey, suçlu olmadığını ancak sorumlu olduğunu kavrar. Kırk beş dakika süren her bir çalışmada, bireyin kendini kabul etmesi ve suçluluktan özgürleşmesiyle ilgili derin teorik bilgiler ve pratik uygulamalar yer alır. Beden hareketleri ve nefeslerle dinamik bir şekilde uygulanan bu program, duygu ve düşünceleri yatıştırarak anda ve şimdi kalmayı kolaylaştırır. Bu sayede enerji yükselir ve farkındalık artar.

Her gün uygulanan değişim ve tekâmül teknikleri ile birey hem kendini hem de başkalarını affetmeyi öğrenir. Hatalarını görür ve onları düzeltmeye çalışır. Kendini olduğu gibi kabullenerek teslimiyet içinde olur. Bilinçaltı arınır ve birey pozitif yönde değişmeye başlar.

İnsan, suçluluk duygusunun esaretinde sürekli yaşamamalıdır. Birey, bir bedenden ibaret olmadığını, bedenin içinde bulunan ebedi bir öz olduğunu anladığında ve idrak ettiğinde, suçluluk duygusundan tamamen kurtulur. Farkındalığı yükselir ve eylemlerini daha bilinçli bir şekilde gerçekleştirir.

Mutlu Değişimler Dileriz...

Neval Kütük

Değişim Uzmanı


Neval KÜTÜK

Büyükçekmece’ye Gülkoku’mu Geliyor…
İlhan Yıldız’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Hamsi Ucuzladı, Tezgahlar Şenlendi
Mustafa Şenol Saygılı’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Nezir Karayün’den Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Nesri Hacı’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Mehmet Tuvalak’tan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Halil Kanat’tan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Recep Erol’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Velittin Küçük’ten Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Engin Doğru’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Zekeriya Artar’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Togay Çoban’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Emel Turan’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Harun Gümüş’ten Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Doğan Volkan Mazman’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Mehmet Fatih Yıldırım’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
İlyas Yılmaz’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Özden Bilgiş’ten Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Şerafettin Polat’tan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Ferdi Altın’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.