30.03.2018 20:09:24

4039

Mahmut AĞAR

 YOZ LAŞ MA...!!!!
 

Ülkemiz giderek yabancı kültürlerin etkisiyle  toplumun kendi öz değerlerine yabancılaşarak  kültürel erozyona uğruyor.Yetişen kuşak kendi kültürüne değil de Doğu ve Batı kültürlerine özenerek  benliğinden uzaklaşıyor,ulusal ve dini bayramlar özünden sıyrılarak tatil modunaterkediliyor,sokak levhaları Yabancı Dilin etkisiyle görüntü kirliliğine sahne oluyor.Bilinmelidir ki  Dili yozlaşan, yoksullaşan toplumlar düşünme yetilerini de kaybederler. Çünkü insanlar kelimelerinin zenginliğiyle düşünür.

 
Bilim ve teknoloji evrenseldir  ama kültür ulusaldır. Kültürlerin ulusal  olması, içe kapanık, farklı  kültürlere  kapalı  olmasını  gerektirmez. Dünya genelinde  saf, arı bir  kültüre rastlayamazsınız. Yeryüzünde  hiçbir  dil,  sanat, müzik  yoktur ki birbirinden etkilenmemiş olsun. 

 
Günümüz dünyasının en yaygın bilim ve iletişim dili olan İngilizce asli yapısını  koruyarak dünya dili  haline gelmiştir. Kültürün ana karakteri olan  unsurlar değişmedikçe kültürde kolay kolay yozlaşma olmaz.Oysa bugün Kültürel yozlaşma sonucu  gençlerimiz maalesef renksiz, lümpen,çılgın, çıkarcı, aidiyet kavramından uzak, sanal dünyanın sanal  kimliğine bürünmüş  uyuşmuş zavallıları oynamaktadır. 


Bundan şu anlam çıkarılmasın !!! Ülke olarak  dünyayla bağların koparılması, değişen zaman ve koşullara göre kültürel olarak değişime direnmek anlamına  gelmemeli..Milenyum çağında kitle iletişim araçlarının  hızla geliştiği ortamda, özü korumak şartıyla, değişim, çağdaş dünyayla rekabet etmenin vazgeçilmez şartı olmuştur. “Batıdan bilim ve teknoloji alalım ama kültüründen uzak duralım” mantığı yanlış. Çünkü bu mümkün değildir. Geleneksel değerlerine bağlı Japonya’da   bileBatı’nın kültürel  baskısını gözlemlersiniz. Önemli olan dış etkinin yansımalarında  ayıklayıcı ve seçici  olmayı başarabilmektir. 

 
 Bir toplumun yozlaşmasında kitle iletişim araçları, basın yayın organları , insanımızıenforme etmeleri gerekirken, kültürel yozlaşmanın en büyük sebebi olabilmektedirler. Yayın  kuruluşlarının büyük bir kısmı özenti grupları oluştururcasına ciddiyetten uzak, sıradan konularla ,sözde müzik ve eğlence programlarıyla ,kendi özümüze aykırı filmlerle, ilginç yarışmalarla amaç içermeyen  yayın yapıyorlar.Şiddet, müstehcenlik, karamsarlık , özenti yaratma,evlilig programları,  BBG evleri,  yanıltıcı reklamlarla tüketimi arttırma anlayışı içerisinde çizgi filmlere varıncaya kadar şiddet, cinsellik, cinayet, terör , kavga  gibi konuların ağırlıkta olduğu yapımlarla  beyinler uyuşturuluyor.Bizim kültürümüzde saygın yeri olan kadınlarımız anne, kız,  veya eş olarak değer verdiğimiz  kadınlar  adeta bir ticari   cinsel bir obje haline dönüştürülmüştür.

 
Bizim toplumumuzun çok ciddisosyo ekonomik ve psikolojik  sorunlarının olduğu muhakaktır. Bunu fırsat bilen siyasi ve dini otoritelerin medyanın gücünü arkasına alarak yanılgıları ,  yanlışlıkları, hırsızlıkları, yolsuzlukları ,ahlaksızlıkları toplumun kangrene dönüşmüş her türlü  kötü örnekleri kullanarak karşımıza çıkmaları toplumsal bozulmayı da beraberinde getiriyor.Özetle bütün çirkinlikler sergilenirken iyi örnekler, güzellikler adeta görmezlikten gelinmektedir. 

 
 Televizyon dizileriyle renkli ışıltılı dekolteli sahneleri halka izletirken  şatafatlı bir dünya sunulmaktadır. Bir yandan varlıklı, kolay kazanıp kolay harcayan insanların eğlence adı altında akla hayale gelmedik çılgınlıkları ve bunların magazin haberleri adı altında teşhir edilmesi; öte yandan kazma kürek  toprakla uğraşan ancak alnının terinin karşılığını alamayan emekçiler arasında uçurum yaratılıyor. 


Beş yıldızlı otellerde yapılan düğünlerde Eurolar, dolarlar ayaklar altında dolaşırken. Stres atmak için tabaklar kırılıyor, masa üzerinde göbek shov sergileniyor, diğer yandan  varoş müziği diye yıllarca arabesk müziğe uyarak türedi müzisyenlerin dümura uğrattığı yoksul insan kitlesi arasındaki uçurum arttıkça kültürel değerlerden uzaklaşıldığı gibi birbirinden nefret ediyor, inançları azalıyor, güvenleri sarsılıyor, ekmek kaygısına düşülüyor, intiharlar artıyor, lükse kaçılıyor, özenti grupları oluşuyor, resididence kültürüyle etik değerler hiçe sayılıyor ve giderek ait olduğumuz toplumdan soyutlanıyoruz. !!!.
Mahmut AĞAR
30 Mart 2018
 
 

Maarif Platformundan Müfredat Çağrısı
Çalık: Gençlerimize Hak Ettikleri Değeri Vermeye Kararlıyız
Yanardağ, Okurlarıyla Buluştu
Minik dostumuzun artık bir sahibi var
KÖİ Projeleri, Kayıp Mı Kazanç Mı?
Ünlü Yazardan Almanca Barış Psikolojisi
Genç Başkandan Mahalle Hizmet Seferberliği
MSB: Irak'ın kuzeyinde 32 terörist etkisiz!
Çocuklarda salyanın nedeni geniz eti büyümesi!
Yıldırım'da okul sporları ilçe şenlikleri devam ediyor
İzmit'te kadınlar mikro kredi ile hayallerini gerçekleştiriyor
Yeditepe Üniversitesi Dilek Ödülleri sahiplerini buldu
Bakan Tekin Diyarbakır'da eğitimi değerlendirdi
Bursa Osmangazi'de 19 Mayıs coşkusu Haluk Levent konseri
Merkez'in sıkılaştırıcı adımların etkisi sürüyor
Özer; Adil, kapsayıcı ve ulaşılabilir bir yönetim olacağız... (GÖRÜNTÜLÜ HABER)
Özer; Sizler Benim İsimsiz Kahramanlarımsınız
Balcıoğlu, Saha Çalışmalarını Denetliyor
Dünya Dans Günü’nde farklı kültürler buluştu
Nisan ayı üretici market fiyat değişimi Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim
Travmaları Aşmanın Yolları..!

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.