16.05.2025 10:05:00

Zamanı Tutmanın Yolu…

Merhaba sevgili okurlarım. "Sabah gözümüzü açtığımız andan itibaren ya geçmişin yüküyle ya da geleceğin telaşıyla boğuşuyoruz; peki, anı yaşamayı ne zaman unuttuk?"bu konudan siz değerli okurlarıma bahsetmek isterim. 

Sabah gözümüzü açtığımız andan itibaren zihnimiz bir koşuya başlar. Henüz kahvemizi yudumlamadan, günün listesi kafamızda sıralanır. “Bugün ne yapmam gerekiyor?” “Ya yetiştiremezsem?” “Dün keşke şöyle yapsaydım…” derken gün biter, ama biz gerçekten orada olmuş muyuz?

Bazen öyle günler yaşarız ki, akşam olup yatağa uzandığımızda “Bugün ne yaptım ben?” diye düşünürüz. Zihin sürekli bir yerlere gider, ama beden hep buradadır. İşte o kopukluk, yorgunluğun asıl sebebidir. Anda kalamadığımız her an, yaşamadığımız zamandır.

Peki nedir anda kalmak? Moda olmuş bir kişisel gelişim klişesi mi, yoksa gerçekten yaşama dair bir anahtar mı?

Aslında o çok duyduğumuz “mindfulness” ya da “farkındalık” tam olarak bu: Dikkatini geçmişin pişmanlıklarından ve geleceğin kaygılarından çekip, anın içinde kök salmak. Burnundan giren havayı fark etmek, elindeki bardağın sıcaklığını hissetmek, karşındaki insanı gerçekten dinlemek…

Kolay değil, kabul. Çünkü zihnimiz, sürekli ileri ya da geri sarma alışkanlığında. Ama bu alışkanlık değişebilir. Tıpkı kas geliştirir gibi, anda kalma becerisi de pratikle güçlenir.

Bir deneyin: Günde sadece 5 dakikanızı ayırın ve hiçbir şey yapmadan sadece nefesinize odaklanın. Göreceksiniz, günün geri kalanı bile daha berrak gelecek. Belki trafik sıkışıklığı hâlâ canınızı sıkacak ama ona nasıl tepki verdiğiniz değişecek. Belki iş yükünüz azalmayacak, ama içinde kaybolmak yerine onu yönetebileceksiniz.

Çünkü anda kalmak, hayatı yavaşlatmak değil; hayatı kaçırmadan yaşamak demektir.

Zaman geçiyor. Ama her şey hâlâ burada: Şu anda. Siz neredesiniz?

Sağlıkla kalın, hoş çakalın… 


Sevgi BORA

Gençler Yoğun Bakımda
Türkiye, Yabancı Öğrencilerin Gözdesi Oldu
Memur Olmayanlar Artık Yararlanamayacak
MSB'den Sert Yanıt Geldi
Türkiye'nin Çeltik Üssünün Havadan Büyüleyici Manzarası
İmamoğlu'ndan Yol Arkadaşlarına Destek Mesajı
SİMGE SAĞIN'IN ACI GÜNÜ
11'inci Kez Ameliyat Oldu
Geleceğin Teknoloji Yıldızları Ödüllendirildi
Lise Eğitiminde Yeni Dönem Mi Geliyor?
Batıda fırtına kapıda!
Özel Çocuklara Doğum Günü Sürprizi
1039 Kişi Gözaltına Alındı
Akrabalardan Büyük Vurgun!
Destek Ödemesi Hesaplara Yatıyor
Kadın Emeği Beylikdüzü’nde Hayat Buldu
Ahtapot Gördüm Diyor, Başka Gören Yok
Aydınlığa Çıkarmakta Kararlıyız
İstanbul’da Barış İçin Tarihi Zirve
Engelli Gençlere Asker Uğurlaması
Genç Kalemler Gazeteciliğe İlk Adımını Attı

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.