VE ALLAH YOKTAN VAR ETTİ
Bilindiği üzre varlıklar zıtlarıyla kaimdirler. Bir Hâdisi Şerîfte: “Ez"zıd Lâ yeştemîan…”([7]) (Yani, zıtlar bir araya gelmez, toplanamaz.)
Biiznillah; kâinattaki tüm oluşum,gelişim ve olgunlaşma lar diyalektik konsep içinde irade-i Hak üzere tecelli eder.
Yani tüm sebeb-i hilkatın menbaı hiçlik tir, Yokluk olmayınca, varlığın tezahür etmesinden bahsetmek mantık dışıdır.
Buda bize yokluğun; varlıktan önce olduğu, varlığın var olmasında muharrik rol oynadığını gösterir.
Belirlenen hedefe giderken atılan her adım; eksi'yle, artı arasında süregiden bir döngüyle varlık arz eder. İleriye atılan her adım, yolun eksilmesi; hedefin de yaklaşması demektir.
Siz durursanız , bu iki varlığı elzem olan muharrik gücün odak merkezindeki yol da durur, o vakit varılacak hedefe ulaşmak imkansızlaşır.
Cahilliği negatif; bilimi pozitif olarak adlandırırsak, bilincinize yansıyan bir farkındalık ile harekete geçip, negatiften; pozitife doğru yol almanız kaçınılmaz olacaktır. Sizi bu yönde harekete geçiren asıl muharrik güç negatif olan değerdir.
Bilgi; bilgisizlilkten kaynaklı bir rahatsızlığın,beyne gönderilen sinyallerin idrak ekranına yansıması sonucu gerçekleşen bir olgudur.
Bunu basitleştirelim isterseniz:
Açlık olmasa, tokluk hissi var olur mu? Gündüzü aratan gecedir. Karanlık olmasa, ışığın bir kıymeti olmazdı.
Kısacası her gelişmenin, her hareketin , her atılımın varoluş sebebi Artı-Eksi döngüsüdür.
Mesela '0' her ne kadar yok olarak bilinse, gücü asla inkar edilemez. '1' sayısını varlık; '0'ı yokluk olarak farz edelim. Siz 1'in önüne ne kadar sıfır koyarsanız, bir'in değeri o kadar artar. Bu birazda tevazuya bir vurgudur. Kendini öven,yani 'ene'sini ön planda tutan biri, nasıl değer kaybediyorsa; kendini övmeyen biri de,aksi yönde değer kazanır...
Bu iki kavramı sosyal açıdan Köylü-Şehirli; Ekonomik açıdan Zengin-Fakir; Madde açısından Katı-Sıvı gibi her alanda görmeniz mümkün.